Det var på siste dag av Kirkemøtet vedtaket ble fattet. Et overveldende flertall i kirkens øverste organ gikk inn for komiteens forslag, og vedtaket ble fattet med stående applaus.
- Jeg må bare innrømme at jeg ble veldig rørt, forteller leder av Hamar bispedømmeråd, Gunhild Tomter Alstad. Hun ledet komiteen som utformet det endelige vedtaket ket i Kirkemøtet.Tomter Alstad forteller om en tøff jobb for å samle en komite som i utgangspunktet var langt fra enige. Hun forteller hvordan de tok tiden til hjelp for å lytte og reflektere over de ulike argumentene, innspillene og faglige rådene. Til slutt var det en enstemmig komite som sto bak forslaget til votering.
Vedtak skaper debatt
Vedtaket innebærer at kirken skal kutte klimagassutslipp og utfordre til handling for å nå klimamålene. Les mer om vedtaket her.
- Dette er jeg veldig, veldig glad for, sier Gunnhild Hauge Bjørdal. Hun har jobbet i ulike stillinger i kirken og er i dag rådgiver for undervisning i Hamar bispedømme. Du kan lese mer om hennes miljøengasjement her
Hauge Bjørdal er opptatt av det samiske natursynet i kirkas teologi. Hun er særlig glad for at klimavedtaket Kirkemøtet nå har gjort ser mot urfolks kunnskap om bærekraftig bruk av naturen og vektlegger at disse erfaringene skal løftes fram.
I vedtaket ber Kirkemøtet regjeringen om å stoppe oljeproduksjon og får dermed kritikk både for vedtaket, men også for å engasjere seg politisk. Preses Olav Fykse Tveit mener tvert imot at vedtaket er en del av kirkens oppdrag. Les mer om debatten rundt vedtaket her.
Ber regjeringen lytte
Bispedømmerådets leder, Gunhild Tomter Alstad sier de har lagt faglige og vitenskapelige råd fra det internasjonale energibygerået til grunn. Hun mener det er viktig at kirken har en tydeligere stemme i samfunnsdebatten om klima og bærekraft.
Gunhild Tomter Alstad er leder av Hamar bispedømmeråd. Foto: Halvard Bjørkås / Hamar bispedømme
- Teologisk er det kirkas anliggende å ivareta skaperverket, sier Tomter Alstad. Hun viser til at når FNs generalsekretær gir råd om stans i oljeproduksjon, vil det bli lagt merke til hvis Norge som oljenasjon velger å ikke lytte. - Det er viktig å lytte nå, hvordan skal vi ellers få til endringer, sier hun.
Løfter fram håp
For Gunnhild Hauge Bjørdal gir vedtaket håp i arbeidet for klima og naturvern. - Det at Kirkemøtet nå gir oss tydelig beskjed om at vi skal jobbe for klima og miljø på alle nivå, gir håp, sier Hauge Bjørdal.
Hun trekker fram de tre hovedpunktene som kirken nå skal jobbe med:
1. Utvikle en teologisk bevissthet rundt klima og miljø
2. Handle ved å blant annet redusere utslipp for reise med 60 %
3. Engasjere seg i samfunnsdebatten rundt klima
Selv er hun helt klar på å bidra til at Den norske kirke skal nå sitt mål om å bli klimanøytrale innen 2030.
- Nå har vi fått en plan for hvordan vi skal jobbe med klima. Det er stort, sier hun.
Denne artikkelen er basert på et radiointervju i NRK Innlandet med programleder Madeleine Cederström. Du hører hele interjvuet her.