Er du blant dem som liker å løse kryssord? Jeg er blant dem. Det er kanskje derfor jeg opplever kommende søndags prekentekst nesten som å ligne på det å åpne en kryssordordbok. Der mangler det ikke på alternative løsninger, men det er ofte vanskelig å finne det ordet på fire bokstaver som er nøkkelen til å forstå denne søndagens prekentekst.
Teksten er fra Lukas og språkforskere ville kanskje si at den er overgrodd med verb i ulike fasonger. Se bare selv! Men Lukas har sine grunner for å velge ordene slik han gjør. Her er det mye som hender.
For en del år tilbake startet jeg ofte arbeidet med prekenteksten med en markørpenn i hånden slik at jeg kunne blinke ut ulike typer ord i tekstene. Opplevde selv at jeg lettere fikk oversikt over hvordan handlingen ble drevet fremover om jeg fant ut hvem aktørene var, hva de gjorde og med hvem. Da jeg fant fram teksten for kommende søndag, tenkte jeg at det kunne være lurt å hente frem gamle kunster. I denne teksten synes jeg det er verbene som roper etter oppmerksomhet.
Teksten begynner med at Jesus underviser i synagogen. Så fortelles det om kvinnen som hadde vært krumbøyd i mange år og så om hvordan Jesus uten forvarsel kommer med en slags tilsigelse av hva godt som allerede har skjedd med henne: «Kvinne, du er løst fra sykdommen din».
Men motstanden fra «detaljistene» innen rettroenheten lar ikke vente på seg: Synagogeforstanderen ble forarget over at Jesus helbredet på sabbaten. Da gnistrer det formelig av Jesu tilbakemelding på den slags regelrytteri: Hyklere, «løser ikke hver eneste en av dere oksen eller eselet fra båsen også på sabbaten og leier dem ut så de får drikke"?
Vi kunne ha gravd oss enda dypere ned i teksten, men ser allerede: Det er et ord som brukes tre ganger i løpet av fortellingen: Løse eller løst. Dermed sier vel teksten selv at dette må være det viktigste – for å løse den kryssordoppgaven som er vevet sammen med teksten.
Sammenligningen med å løse opp husdyra hjemme og føre dem til matskålen er et så enkelt bilde at det nesten er banalt, for ikke å si genialt. Men det sier noe om hva hans nærhet til menneskenes daglige liv har mulighet for å bevirke. Jesus vil ikke først og fremst gripe voldsomt inn i et menneskes liv, men la det forstå at det er den enkle veien til matfatet, til livet og til et håpefullt blikk mot en fremtid ingen av oss kjenner, er hva han vil hjelpe alle «oss krumbøyde» til å holde fast på.
Rolf Løvlands «You raise me up» kan være fin å bruke sammen med prekenen,
eventuelt som avslutning.
Øvrige salmeforslag: nr 464 «Velt alle dine veie»