Visitasforedrag fra bispevisitasen i Søgne, Greipstad og Finsland menigheter
Kjære menigheter!
Nåde være med dere og fred fra Gud vår Far og Herren Jesus Kristus.
Det har vært en hektisk og spennende uke i de tre menighetene. Jeg har lært mye, fått inspirasjon og sett frivillige og ansatte som vekker og nærer det kristne liv i Søgne, Greipstad og Finsland.
Det viktigste jeg vil si i dette foredraget er: takk! Takk for at dere er en del av kirken vår, takk for den store innsatsen, takk for at dere er med å skape fellesskap hvor evangeliet blir forkynt for alle generasjoner.
En visitas er en kombinasjon av forberedelser, hektiske visitasdager og et viktig etterarbeid. Vi begynner med forberedelsene:
Før visitasen har dere utarbeidet to grundige og gode visitasmeldinger. Her leser jeg om et bredt og variert menighetsliv, om gode relasjoner til kommune, kulturliv og bygdene. Jeg anbefaler flere å lese disse visitasmeldingene som kan gjøre dere stolte av alt som skjer i menighetene.
En annen del av forberedelsene var kontorvisitasene med prost Per Ragnar Haraldstad. I tillegg har Geir Myre og Dag Kvarstein fra bispedømmekontoret befart alle kirkegårdene og kirkebyggene i Søgne, Greipstad og Finsland. Den viktigste forberedelsen er likevel arbeidet med selve visitasprogrammet. Tusen takk til dere som har vært med i planleggingen og gjennomføringen av et imponerende og innholdsrikt program!
Stab og frivillige
Visitasen startet med morgenbønn i Søgne gamle kirke, dette smykket som er så viktig både for kirken, for bygda og landsdelen vår. Etter samlingen gjennomgikk vi visitasprogrammet med ansatte og andre involverte. I løpet av onsdagen og torsdagen fikk jeg også anledningen til å bli bedre kjent med hver enkelt stab. Jeg er så takknemlig for alt engasjementet, klokskapen og stå-på-viljen som finnes i stabene, det trenger vi i en tid med forandringer både i kirke- og kommunestruktur. Men mest takknemlig er jeg for at vi har ansatte som er med å spre evangeliet i Søgne, Greipstad og Finsland. Det er ofte lett å se de som forkynner og spiller i en gudstjeneste, og dette arbeidet må aldri snakkes ned. Men med alle kirkebyggene, kirkegårdene og lokalene er det slående hvor avgjørende de mindre synlige oppgavene er. Kirketjeneren som lett blir usynlig når alt er på stell, men som arbeider trofast og grundig for at kirken vår skal være et godt sted å være. Og som har de gode samtalene en-til-en, på kirkegården eller bakerst i kirken, når noen trenger å bli sett. Tusen takk for alt som skjer utenfor rampelyset!
Like viktige som de ansatte er alle dere frivillige i menighetene. Takk for at dere forkynner evangeliet i Finsland, Greipstad og Søgne! Takk til alle som arbeider på bruktbutikkene vi fikk besøke, SMS Gjenbruk i Søgne og Greipstad Bruktbutikk. Dere skaper gode og varme møteplasser, dere gir de av oss med stram økonomi anledning til å kjøpe flotte varer til en rimelig penge. Dere er levende miljøbedrifter, og dere samler inn penger som blant annet er avgjørende for Søgne menighetssenter og Greipstad menighetshus. Også andre bidrar i form av ulike givertjenester som er en type frivillig arbeid. Jeg leste visitasmeldingene på reise med mine bispekolleager i forrige uke, da viste jeg stolt frem meldingene og sa: Se her, og her og her! Jeg pekte på stillinger som er finansiert helt eller delvis med givermidler. Mine bispekollegaer ble misunnelige. Vår kirke kommer til å bli mer avhengig av frivillig arbeid og givertjeneste i tiden som kommer. Jeg tror det ligger noen utfordringer, men mange muligheter i dette – og jeg vet at andre bispedømmer ser til vår del av landet for å hente inspirasjon til dette arbeidet.
Takk til alle som bidrar frivillig i ungdomsarbeidet, i gudstjenestene, diakonien, utvalg – og dere som er valgt inn i rådene. Mye mer kunne bli nevnt, for dere har mange frivillige og ønsker enda flere. Det er ikke unaturlig at Søgne som er den største menigheten også har flest frivillige, og det gleder meg at dere ønsker enda flere enn de 300 frivillige dere har med på laget.
Jeg fikk god tid til å samtale med Søgne menighetsråd og utvalgene der, og med menighetsrådet og soknerådet i Greipstad og Finsland. Menighetsrådene er avgjørende for Den norske kirke. Takk til alle som med sine verv er med å vekke og nære det kristne liv i soknet. I Søgne var vi samlet på «Torve», dette viktige samlingsstedet både for stiftelsen og Søgne menighet. Vi fikk også anledning til å komme innom nybygget som foreløpig har navnet «Sjømannskirken» som viser at det skal være et åpent, inkluderende sted for gode samtaler og duften av vafler! Senere på kvelden hadde vi en samling for Søgne menighet og menighetssenter med tittelen: «Et felles vi, et felles ansvar». Det er en god og viktig tittel. Som kristne ER vi ett i Kristus Jesus, og de ulike husene i Søgne: På Torve, Søgne gamle kirke, Søgne hovedkirke og Langens arbeidskirke er alle smykker som beriker menigheten.
I Greipstad menighetshus fikk vi gode samtaler med rådene i Greipstad og Finsland. Det er viktig for meg å møte alle dere som stiller i disse viktige vervene, og jeg håper mange stiller som kandidater til kirkevalget i høst. Vi trenger kontinuitet på rådssiden, noen som kjenner de lange linjene i menighetsarbeidet. Med rådet fra Finsland pratet vi blant annet om den flotte kulturkvelden i Finsland kirke på tirsdag. Jeg hadde den store glede å samtale med Gaute Heivoll om hans forfatterskap, der tittelen på samtalen var «Hva vil du med litteraturen din?» Dere kan være stolte av å ha en slik kapasitet i bygda. Gaute er en stor tenker og forfatter. Anita Berge Heivoll innledet og avsluttet med vakker sang akkompagnert av organist Håkon Sødal og kulturutvalget sto for et fabelaktig arrangement
!En like flott kveld ble det på Porsmyr i Songdalen på torsdag, først med gudstjeneste i «møkkakjelleren», så med kirkekaffi og omvisning på det historiske bygdetunet. Det er så viktig for et lokalsamfunn med steder som dette, og det er viktig for oss som kirke å være en naturlig del av bygdas kulturliv. Vi skal være en kulturåpen kirke, og det gjør meg stolt at dette er så tydelig både i Finsland, Greipstad og Søgne menighet.
Trosopplæring og ungdomsarbeid
Uten trosopplæring og ungdomsarbeid overlever ikke Den norske kirke. I Finsland er mange av trosopplæringstiltakene lagt til bedehuset, dette er en type samarbeid som ligger mitt hjerte nær – takk for at dere får til dette sammen! I Greipstad har dere også flotte tiltak for barn og unge, og dere har undervisningskveldene «Tro for livet» for voksne. I tillegg er det barne- og ungdomsarbeid i alle menighetene, med ulike klubber og aktiviteter. Jeg har hørt om det gode arbeidet flere steder, og på onsdag fikk vi tid til å besøke «Open Mind» som er et flott samarbeid mellom kirken og kommunen i Søgne.
Samarbeid med kommunene
På torsdag hadde vi et langt og konstruktivt møte med Søgne og Songdalen kommune, i tillegg til representanter fra Kristiansand på grunn av den kommende kommunesammenslåingen.
Fra Sogndalen stilte ordfører Johnny Greibesland og rådmann Kjell A. Kristiansen. Fra Søgne stilte ordfører Astrid Hilde og rådmann Kim Høyer Holum. Og fra Kristiansand stilte varaordfører Jørgen Kristiansen og Camilla Dunsæd, prosjektleder i den kommunale fellesnemnda og kommende rådmann i nye Kristiansand kommune. Med biskopens følge var vi i alt 17 personer.
Jeg hadde behov for å takke både Søgne og Songdalen for det gode samarbeidet gjennom mange år. Det er ikke selvsagt at avstanden er kort og dørene åpne mellom kirkekontoret og kommunen, men det er viktig – både for oss som kirke og for lokalsamfunnet.
Selvsagt var vi innom økonomi, men det var ikke et hovedtema. Kommunene bidrar til kirkebygg vi kan være stolte av, og hvor der er godt å komme både i glede og sorg. Og kommunen bidrar til sentrale stillinger, nå sist med etableringen av den viktige ungdomsdiakonstillingen i Søgne. Økonomien er viktig, men vi brukte mest tid på andre typer samtaler i møtet. Om hvordan kirken med sine frivillige bidrar til det beste for lokalsamfunnet. Om skole-kirke-samarbeidet, der en prest eller kateket ikke skal inn i et klasserom for å forkynne, men hjelpe elevene å nå sine kompetansemål. Og om verdien av et livssynsåpent samfunn. Det var inspirerende å lytte til kommuneledelsenes ønsker om å bevare alt det gode som fungerer godt mellom kirke og kommune i Søgne og Songdalen, og som samtidig ser mulighetene som ligger i at vi snart blir en større kommune.
Diakoni
Det var en sann glede å være med på utdelingen av diakoniprisen i Søgne tirsdag formiddag. Vi fikk høre om usedvanlig mye godt integreringsarbeid der kirken er en sentral og naturlig aktør. Gratulerer til Nora Hope – «Mamma Nora» - som fikk prisen for hennes 11 år lange innsats med Språkkafeen. Denne type møteplasser gjør Norge til et bedre sted å være både for oss som har bodd her hele livet og de som trenger å lære språket og kulturen.
Vi fikk også besøke dagsenteret på Tangvall. Jeg ble tatt imot av Anne Gurine Pettersen på en helt fabelaktig inkluderende og varm måte. Tenk om alle kirker i dette landet hadde hatt en lignende velkomstkomité! Jeg fikk se på det gode arbeidet som gjøres, og jeg fikk møte huspoeten Bjarne Andersen som delte diktet: Vintersol opp bak øya går der siste vers lyder:
Det er sangen i min sjel som erobrer livets del Til havets liv og lære Som alltid er til ære. For livet går sin faste gang Og bringer fryd som havets klang Om vær og vind får dreie Med regn og sol til eie.
En kirke må alltid være diakonal, og det skjer mye godt diakonalt arbeid også i Greipstad og Finsland. Det var flott å møte beboerne på Songdalstunet og ha andakt på to avdelinger, og å se at presten er kjent i korridorene på slike steder. Vi fikk besøke Mjåvann arbeidstrenings-senter tilknyttet Blå Kors, vi fikk gode samtaler på Songdalen Frivilligsentral og jeg lyttet til frivillige og ansatte med ulike titler som har diakoni som ett sentralt fokus. Likevel er det lett å forstå ønsket om å arbeide for en egen diakonstilling i Songdalen. Det var et av temaene i samtalen mellom kirke og kommuneledelsene om diakonifeltet på torsdag, jeg vil oppmuntre til videre samtaler om dette viktige temaet.
Kirke-skole
På onsdag var vi på Skolebesøk på Lunde skole. Jeg var så heldig å få møte elevene på 4-7. trinn. De imponerte med sine mange og dype spørsmål, og hvis jeg ikke hadde blitt vinket videre av mitt følge hadde jeg nok pratet med dem ennå. Hva skjer etter døden? Hvorfor lever vi? Finnes Gud? Den som tror at eksistensielle spørsmål tilhører voksenlivet, har ikke forstått mye. Senere på dagen sa jeg til lærerne ved skolen at de kan være stolte av elevene sine. Vi fikk også gode samtaler om kirke-skolesamarbeid, og om muligheten til å lage en helhetlig plan for dette arbeidet. Det gir forutsigbarhet både for skolen og Den norske kirke.
Oppsummering og utfordring
En visitas er ikke over når jeg drar, på en måte er det nå det begynner. Vi har opplevd mye sammen disse innholdsrike dagene, og jeg har behov både for å bekrefte alt dere får til og oppmuntre til videre arbeid.
-
Jeg ser hvor viktig det frivillige arbeidet er i menighetene deres. Fortsett det gode arbeidet dere gjør, la det være attraktivt å bidra frivillig i menighetene, og tenk kreativt rundt hvordan dere kan utløse enda mer frivillighet!
-
Menighetene har en aktiv givertjeneste som bidrar inn i viktige stillinger i menighetene. Jeg kan ikke annet enn å glede meg over dette og oppmuntre til videre arbeid i dialog med prosjektleder Tore Gullaksen på bispedømmekontoret.
-
Det drives mye godt skole-kirke-samarbeid i menighetene. Jeg vil oppmuntre til å tenke kreativt om nye samarbeidsmåter og ta kontakt med skolene for å lage samarbeidsavtaler for skole-kirke-samarbeidet. Her vil jeg utfordre dere til å ta kontakt med vår prosjektmedarbeider Karen Kilane på bispedømmekontoret.
-
På hver deres måte er menighetene i Finsland, Greipstad og Søgne diakonale, og det gjøres mye godt kontinuerlig arbeid for ungdom og eldre, og i arbeid med inkludering og utenforskap. Fortsett det gode arbeidet, bevar kontakten med kommunen og andre naturlige samarbeidspartnere. I Songdalen utfordrer jeg dere til å jobbe videre med å tenke strategisk rundt hvordan en kan få ressurser til en diakonistilling tilknyttet staben i Greipstad menighetshus.
-
Fra neste år skjer det store endringer i kommunegrenser og prostigrenser. Jeg blir imponert over det gode arbeidet dere og andre legger ned for å gjøre overgangene så gode og forutsigbare som mulig. Dere tenker strategisk om hvordan en kan bevare det beste fra «bygdekirkene» og kombinere dette med det beste med å være en del av større, mer robuste enheter. Jeg kan ikke gjøre annet enn å understreke hvor viktig dette er og oppmuntre til videre arbeid.
-
Dere har et dyktig og dedikert presteskap som samarbeider om gudstjenestene i menighetene. Det skal dere være takknemlige for. Samtidig er ordningen med leke gudstjenesteledere en berikelse for gudstjenestelivet. I Søgne har dere gode ordninger for dette, og jeg vil utfordre også de andre menighetene til å se på denne muligheten.
-
Jeg har fått møte gode staber og råd denne visitasuken. Fortsett å pleie relasjonen mellom ansatte og råd, se hverandre og legge forholdene til rette for god informasjonsflyt og konkrete møteplasser.
-
Dere er menigheter som har mange gode bygg til berikelse for menighet og lokalsamfunn. I Søgne har dere Langenes arbeidskirke, Søgne gamle kirke, Søgne menighetssenter og Søgne hovedkirke. I Finsland har dere Finsland kyrkje og Bedehuset, og i Greipstad har dere Greipstad kirke og Greipstad menighetssenter. Jeg vil utfordre dere til å arbeide for et rikt og variert gudstjenesteliv innenfor de rammer og den friheten forordningen og vår liturgi åpner for. Bruk og fremsnakk de ulike byggene som menighetens smykker, og løft frem viktigheten av å inkludere og gi rom for unge familier.
-
Dere er tre kulturåpne menigheter som på hver sin måte levendegjør Den norske kirkes mål om å berike kunst- og kulturlivet. Bevar denne brede kontakten med lokalkulturen som er så viktig både for Den norske kirke og lokalsamfunnene.
AVSLUTNING
Jeg drar fra visitasen fylt med takk, og jeg hilser dere med Paulus sine ord til menigheten i Tessaloniki: Vi takker alltid Gud for dere alle når vi husker på dere i våre bønner. For vår Gud og Fars ansikt husker vi stadig på hvordan dere er virksomme i tro, arbeider i kjærlighet og holder ut i håp til vår Herre Jesus Kristus.
Agder og Telemark bispestol 27. januar 2019
Stein Reinertsen, biskop