Som et ledd i bispedømmets vennskapsavtale med Egypt besøkte tre unge kvinner Norge i tre uker i oktober. Martha, Sara og søster Illaria fra Anafora ble invitert av Landvik menighet for å ta del i lokalt menighetsarbeid, men også møte bispedømmets arbeid i form av høstens ungdomskonferanser og Stiftsdagene.
De kjente seg straks hjemme på bispedømmekontoret der deres biskop Thomas troner i meterhøy utgave i hallen. (Bildet over).
Søster Ilaria Gaid, Sara Hanna og Martha Mikael er alle biskopens merarbeidere i bispedømmet El Quissa i Øvre Egypt. I tillegg til å besøke Landvik menighet i Grimstad skal de deltok på stifsdagene 1.-2. november. Der traff de 400 kirkelige medarbeidere fra Agder og Telemark bispedømme.
Thomas er biskop i den koptiske kirke og driver blant annet et stort retreatsenter, Anafora Farm. På samme område har han startet Anastasia – et kurssenter der ubemidlet, koptisk ungdom fra Øvre Egypt får yrkesrettet trening og grunnleggende hjelp til å klare seg i samfunnet.
Det er kanskje nettopp denne måten å arbeide på som inspirerer menigheter i Norge, nemlig kombinasjonen av sosialt arbeid og åndelig fokus. Arbeidet hjelper unge til å få hodet over vannet, og den åndelige biten gir dem håp og retning i livet.
Menighetsliv i Landvik
Folk fra Landvik menighet, med sokneprest Tom Martin Berntsen i spissen, støtter biskop Thomas sitt arbeid gjennom sitt misjonsprosjekt tilknyttet Stefanusalliansen i Norge. I Landvik tok de del i gudstjenester, konfirmanttimer, stabsmøter, konferanse på Bibelskolen, komitemøter, hjemmebesøk, stabsmøter og den månedlige stabslunchen i prestegården.
I tillegg har Agder og Telemark bispedømme inngått en vennskapsavtale med biskop Thomas og hans bispedømme. Senest i fjor deltok biskop Thomas på en samling for prester i vårt bispedømme.
Ikon-bønn i Lyngdal
Det mest uvante for de tre unge kvinnene fra Egypt var nok bitende kald østavind, mens en annet vinddrag fra øst var mer kjent: bønn ved ikonet. I Lyngdal var de taust, men talende tilstede i det vakre lille kapellet inni menighetssenteret. Mens ungdommen rocket seg gjennom gudstjenesten tilbød de det stille rom. Og også norske konfirmanter setter pris på den stille stund ved et Jesus-bilde og med et T-lys.
Av Dag Kvarstein og Tom Martin Berntsen