Opplæring i tro skulle ut av skolen og over til trossamfunnene. Alle trossamfunn har nå fått økt statsstøtte for å kunne fornye sitt opplæringstilbud. I Den norske kirke har dette vært organisert gjennom «Trosopplæringsreformen» som startet i 2004. Fra 2014 var alle menigheter innlemmet i reformen. Du kan lese mer om reformen og forskjellige trosopplæringstiltak i bosken under.
Alle menigheter skal bruke ca 3 år på å utvikle en læreplan og undervisningsplan for aldersgruppen 0-18 år. En slik plan skal være sammenhengende og systematisk på innhold og gi et jevnt tilbud om aktiviteter fra 0-18 år. Aktivitetene skal være tilpasset alle, uansett funksjonsevne. Noen aktiviteter arrangeres en gang i året og er beregnet for et bestemt årskull, andre går ukentlig eller hver 14.dag.
Det er stor bredde og kreativitet i hva som tilbys lokalt av ulike aktivieter. Alle har konfirmasjon. Den er nå normert til 60 timer og strekker seg over 8 mnd eller mer i tid. 4 års bok er også en aktivietet med lange tradisjoner. Av nye tiltak de senere årene er dette det vanligste:
- Babysang
- 6 års klubb, (før skolestart)
- Tårnagenthelg ( 8 åringer, løse mysterier i kirkerommet)
- LysVåken (11 åringer. Overnatting i kirka)
- Kode B (12 åringer. Knekke Bibelkoden, div om Bibelhistorien)
Du kan lese mer om de vanligste nye aktivitetene her: http://ressursbanken.kirken.no
Mange steder er aktiviteter i regi av kristne barne- og ungdomsforeninger, organisert slik at de er med i trosopplæringsreformen. Det er opp til hver enkelt forening/bedehus, om de offiselt vil være med som en del av opplæringen av de døpte i Den norske kirke. Som en del av trosopplærngsreformen har mange ungdomsklubber, kor og foreninger fornyet arbeidet sitt.
Agder og Telemark bispedømmekontor har kurs, opplæring og veiledning for ansatte og frivillige som driver trosopplæring. Menighetene skal sende inn opplæringsplanen til biskopen for godkjenning.
Du kan bruke menighetssøket nedenfor for å finne hjemmesiden til tin menighet. Ta kontakt med ditt lokale kirkekontor for å få vite hva som tilys barn og unge av aktiviteter. De fleste menigheter har en egen side om trosopplæring.