-Det er gledelig at vi for første gang på lenge ser en økning i antall dåpshandlinger, også utover økning i fødselstall, sier bispedømmerådsleder Karin Elin Berg. -3344 ganger har dåpens livgivende vann sildret i våre kirker. Vi registrerer også med glede en liten økning i gjennomsnittlig deltakelse per gudstjeneste søn- og helligdager. Vi er stolte over å se at tilbudet til unge styrkes, og har en økning i både antall tilbud og deltakere. Kirkens kulturarbeid har også vist en økning både i antall deltakere og arrangementer
Vårt kommunikasjonsarbeid har fått et løft både regionalt og i etablering av kommunikasjonsfunksjoner i menighetene. Det er et skifte på gang i måten kirken tenker om kommunikasjon. Vårt blikk ut fra oss selv har i 2019 blitt sterkere og mer fokusert. Gjennom medlemsundersøkelsen har vi fått kunnskap om mangfoldet i medlemsmassen vår. Vi har fått viktige impulser til utvikling av våre tilbud, i tillegg til hvordan vi kan kommunisere våre eksisterende tilbud på en måte som treffer ulike medlemsgrupper bedre. Opplysningen om at halvparten av kirkas medlemmer ikke skiller på nasjonalt og lokalt nivå i kirken har gitt viktig kraft i retning av felles løsninger og effektivisering.
Jubileumsfeiringen av våre 50 år i 2019 vil bli husket med glede og begeistring. Gjennom gudstjenester, lokale markeringer, ulike kommunikasjonstiltak, jubileumssalme, arbeidet på Håpets katedral, jubileumsbok, pilegrimsvandring og månedens salme og kunst har vi løftet kirkens betydning i lokalsamfunnet, historien og i kulturarven. Ikke minst har vi sammen på tvers av nivåer og linjer utviklet en stolthet og glede over å få jobbe og delta i kirka vår.
Vi er derimot ikke så oppløftet over oppslutningen om trosopplæringens breddetiltak i 2019. Samtlige breddetiltak har en nedgang, og Borg ligger nå lavere enn oppslutningen nasjonalt på alle tiltak, unntatt på tiltak året etter konfirmasjon. Vi ser behov for at konkrete tiltak må gjøres for å øke oppslutningen. Vi ser også en stor nedgang i antall deltakere på gudstjenester på hverdager. Noe av dette kan skyldes rapporteringsfeil, men til tross for at 621 218 personer deltok i gudstjenester i fjor er trenden ikke snudd enda. Vi ser store forskjeller mellom prostiene når det gjelder oppslutning om trosopplæring og gudstjenester, noen prostier har snudd trenden. Det gir håp.
Den strategiske planen viser seg nyttig gjennom å gi mening og felles retning i utviklingsarbeidet lokalt og regionalt. I en forenklet versjon har den fått enda større kraft og brukes av stadig flere menigheter. Særlig er vi tilfreds med at våre seks strategier ikke bare tydeliggjør handlingsrommet vi har som kirke, men også viser seg å gi konkrete resultater.
Kirkevalgsarbeidet startet vi høsten 2018 og har fulgt opp med kurs og veiledning gjennom 2019. Oppslutningen om valget var ikke som ønsket, men allikevel høyere enn ved valget i 2011. Det er nedlagt et enormt arbeid blant frivillige og ansatte. Mange har stilt seg spørsmålet om kirkedemokratiet er verdt alt arbeidet, og konkludert positivt. Det er også en tydelig forventning til at kirkedemokratiet må utvikles videre med enda bedre regler og systemer for å sikre demokratiet på alle nivåer i kirka.