Tekst: Solfrid Leinebø Seljås Foto: Leif Ingvald Skaug
En av dem som måtte endre på konfirmasjonsplanene, var Mortenstua-elev Daniel Solberg Larsen fra Askim.
– Vi måtte bytte selskapslokale. Det var ikke lett, men vi klarte å finne et nytt sted å ha festen, forteller Daniel.
Han kan opplyse om at konfirmasjonsselskapet skal stå på Skansehytta.
De blir omkring 30 til sammen i selskapet, om alle holder seg friske. Selv om det ble ombooking på grunn av Covid-19, så kommer alle i selskapet likevel, og han gleder seg til å få gaver.
Festens midtpunkt
Mortenstuakonfirmantene er fem av omkring 300 kirkelige konfirmanter som endelig skal få bli konfirmert i en av de 12 kirkene i Indre Østfold kommune. Mortenstua skole i Mysen er en interkommunal skole for elever med sammensatte lærevansker, som trenger et mer helhetlig spesialpedagogisk tilbud enn det ordinær skolegang kan gi, gjerne med en lærer eller assistent for hver elev. I år er det Mortenstuaelevene Siren Stangnes-Ertzeid fra Askim, Lasse Nilsen Olsen fra Spydeberg, Sara Saloni Jansen fra Mysen, Daniel Solberg Larsen fra Askim og Celine Beatrice Slettheim-Kirkenær fra Spydeberg som skal konfirmeres sammen i en høytidelig konfirmasjonsgudstjeneste i Mysen kirke neste helg.
- Lasse gleder seg til å være midtpunkt, forteller konfirmantmor Lena Anie Olsen.
Hun forteller at han syns det er kjempestas å være sammen med familie og venner. Jo flere, jo bedre. Lasse har en tvillingsøster som konfirmeres søndagen før i Hovin kirke, men bare de aller nærmeste kommer på konfirmasjonsdagene. Familien Olsen har bestemt seg for å ha felles feiring neste år med storfamilien. Lasse syns det har vært fint å få egen Bibel og være med på undervisningen, og det mest spennende har vært å gå med hvit kappe hver gang det har vært konfirmantundervisning i Mysen kirke.
Celine Beatrice Slettheim-Kirkenær fra Spydeberg sier det har vært vanskelig å vente så lenge, men hun er klar for konfirmasjon.
— Det gøyeste har vært å gå med hvit kappe, forteller hun.
— Og så dette med lys. Jeg kan tenne lys i lysgloben. Det er som en bønn til Gud. Han hører bønn, sier Celine.
Annerledes undervisning
De fem konfirmantene har møtt konfirmantprest, kirketjener og organist i Mysen kirke for å øve til konfirmasjonsdagen. Det er mange ting å øve på: synge gjennom salmene som skal brukes i konfirmasjons-gudstjenesten, gå med hvit kappe, knele ned ved alterringen, tenne lys i lysgloben, gå i prosesjon inn og ut av kirken, for å nevne noe. I løpet av konfirmanttimen handler det også om å lytte til en bibeltekst og øve på Fadervår-bønnen, som nå heter Vår Far.
Det har vært et merkelig konfirmantår. 12. mars stengte samfunnet ned på grunn av Covid-19-viruset. Det gjorde det vanskelig å ha konfirmantundervisning. Kateketer, ungdomsdiakoner, trosopplærere og prester har forsøkt å være til stede for konfirmantene og deres familier i koronatiden. Mye tid har blitt brukt for å holde kontakt med konfirmantene og det er blitt laget alternativ konfirmantundervisning. Det er likevel ikke det samme som å kunne samles til konfirmantundervisning som normalt. I vår ble det bestemt fra sentralt hold i Den norske kirke at alle landets vårkonfirmasjoner skulle flyttes til høsten. De fleste så for seg at konfirmasjoner da ville kunne bli gjennomført tilnærmet normalt. Slik ble det ikke.
Mange hensyn å ta
— Vi har vurdert fram og tilbake. Hva gjør vi? sier Hege Slettheim, mammaen til Celine.
— Vi har lyst til at det skal være stas over konfirmasjonsdagen. Det er en spesiell dag og en veldig høytidelig dag. Det er ikke det samme å dekke ett og ett bord, og at folk må holde avstand hele selskapet. Du får ikke den samme tilhørigheten rundt feiringen, tenker vi.
Og det blir mye som vi foreldrene må forklare rundt dette som ikke alltid er så lett å forstå for hovedpersonen her i huset. Dessuten er begge besteforeldreparene over 80 år, og det har vært mange vurderinger rundt deres tilstedeværelse i selskapet. Vi har valgt å utsette selve feiringen, for å få en mest mulig feiring og forhåpentligvis kommer det en vaksine mot Covid-19 som de eldste iallfall kan få utpå våren.
De har til og med vurdert om de skal utsette selve konfirmasjonen til våren.
— Men det blir feil. Vi merker at Celine er klar for det nå. Vi har følelsen av at hun og de andre konfirmantene trenger det, det er en del av dåpen å få bli konfirmert. Derfor har vi valgt å ta med Celine og fadderne ut for å spise middag sammen etter konfirmasjonsgudstjenesten, og heller arrangere konfirmasjonsfesten i mai.
Ivaretar smittevern
Konfirmasjon i kirka og selskapet etterpå er viktige milepæler i en families liv, og det har vært viktig for ansatte i kirka at konfirmasjonene nå gjennomføres, til tross for alle restriksjoner. Det er blitt utarbeidet planer for hvordan årets konfirmasjonsgudstjenester kan gjennomføres trygt for alle, med godt smittevern. Det viktigste tiltaket er at det ikke kan være like mange i kirken som normalt. 1-metersregelen gjelder, hvis du ikke er i samme husstand.
I år blir konfirmasjonsgudstjenestene bare for inviterte. Alle ansatte i menighetene har strukket seg langt for å få på plass et høyere antall gudstjenester enn opprinnelig planlagt, slik at hver konfirmant kan ha med seg flere gjester. Askim-konfirmantene er allerede konfirmert, men i Spydeberg, Eidsberg, Hobøl og Trøgstad gjennomføres det konfirmasjoner i de kommende tre helgene nå i oktober, både på lørdager og søndager. Nå er omkring 40 ansatte pluss mange frivillige medarbeidere i Den norske kirke i Indre Østfold klare for å gjennomføre 35 konfirmasjonsgudstjenester i oktober.
Det er Siren Stangnes-Ertzeid fra Askim glad for. Til konfirmasjonen får hun ny kjole, og nye sko. Det gleder hun seg til.
— Det er gøy med fest!
Denne artikkelen sto opprinnelig på trykk i magasinet Kime, Den norske kirke i Indre Østfold sitt magasin.