Mange har jobbet hardt for å ta godt imot og å gi de ukrainske flyktningene en best mulig start i et nytt og fremmed land. Det har blitt knyttet kontakter med ansatte og frivillige som kan språket, og det er jobbet med integrering i allerede eksisterende tilbud som språkcafe. I tillegg har det blitt opprettet nye møteplasser som en følge av krigens utbrudd, det være seg middager, konserter, fester og omvisning i kirken. Det er lagt til rette for deltakelse på gudstjenester hvor bønner og liturgier er blitt oversatt til ukrainsk for å møte flyktningene på en god måte og vise at det er plass for alle mennesker i Den norske kirke. Videre har det vært flere innsamlingsaksjoner av klær og utstyr som er gitt til flyktningene.
Det ble i 2022 rapportert om 56 menigheter med tilbud til asylsøkere eller bosatte flyktninger, en økning på 70 % fra 23 menigheter i 2021. Grunnen til denne økningen har helt klart en sammenheng med krigen i Ukraina. Da krigen brøt ut i februar 2022, tok mange av våre menigheter kontakt med kommunen for å strekke ut en hjelpende hånd.
I dagene og ukene etter krigens utbrudd og de første flyktningene begynte å komme til Norge, ble det holdt åpne kirker flere steder i Borg. Etter hvert som månedene gikk, har det vært sporadisk åpne kirker spesielt med tanke på flyktningene.
I Sørum har det vært tett samarbeid med den Internasjonale bibelkafeen på Sørumsand misjonshus. Der har det blitt arrangert forbønn for Ukraina nærmest hver søndag kveld i 2022. Dette har vært åpent for alle og primus motor har vært en frivillig leder for bibelkafeen.
Bilde: Fra middag på tvers i Rælingen kirke med Ukraina som tema.
Domkirken i Fredrikstad har jobbet tett med Fredrikstad kommune om ukentlige middager for flyktningene. I Rælingen har et lignende middagstilbud for flyktninger og deres vertsfamilier, resultert i et godt samarbeid med flyktninghjelpen i kommunen og Røde kors. Tiltaket kom i gang som en respons på flyktningstrømmen våren 2022 og har hatt stor suksess. De ansatte som har jobbet med dette, har opplevd å få enorm støtte fra både enkeltpersoner, politikere og frivillige organisasjoner i året som har gått. Tilbudet er nå et samarbeid mellom Rælingen og Øvre Rælingen menigheter, Rælingen kommune og Rælingen Røde kors. Arbeidet vil fortsette i 2023, da som en formalisert samarbeidsavtale. Dette er bærekraft på sitt beste, hvor vi kan koble på flere av FNs bærekraftmål i et enkelt tiltak.