I november 2023 vedtok Borg bispedømmeråd en revidert Plan for samfunn og diakoni, som viderefører innsatsområdet Ungdomsdiakoni frem mot 2026. Hovedmålet er å motvirke utenforskap blant unge og utforske nye måter å være kirke for ungdom på.
Dette arbeidet har fortsatt gjennom 2024 og 9 nye ungdomsdiakonale tiltak er kommet i gang. Totalt rapporterer 64 sokn om ett eller flere ungdomsdiakonale tiltak, med rundt 55 ulike tilbud i Borg.
Flere sokn med diakonal satsning for unge (resultatmål 2.2.1): 9 nye tiltak ble opprettet i 2024, noe som viser at satsningen har fått fotfeste lokalt. Et av de nye tiltakene er pizzakvelder for ungdom i Aurskog-Høland. Et annet og kreativt tiltak er foreldregruppe for tenåringsforeldre i Nes. Dette er et samarbeid mellom Nes kirkelige fellesråd, Ung i Nes og Runni ungdomsskole, og viser at det er mange ulike måter å støtte ungdom på.
Samarbeid, kunnskapsformidling og nettverksbygging er viktige stikkord i arbeidet med en ungdomsdiakonal satsning. Vi ser at de ungdomsdiakonale tilbudene menighetene har, ofte foregår i samarbeid med andre aktører; på tvers av menigheter, frivillige organisasjoner og med kommunen. De fleste menighetene melder om formelle og uformelle samarbeidsavtaler med kommunenes avdeling for rus og psykiatri, helse og oppvekst. Røde kors, Kirkens bymisjon og frivilligsentralen er også samarbeidsaktører flere steder. Noen har fast avtale om diakon til stede på kjøpesenter, i videregående skole og samarbeid med helsesykepleier og er til stede på helsestasjon for ungdom. Dette styrker tilbudene og gir bredere støtte til ungdom. Nettverkssamlinger og digitale møter har bidratt til kunnskapsutvikling og erfaringsdeling blant både ansatte og frivillige.
Kirken bidrar til å styrke psykisk helse blant ungdom (resultatmål 2.2.4): Kommuner rapporterer om psykisk helse som en stor folkehelseutfordring og viser til at mange unge sliter. Forskning viser at det er to temaer som kan beskytte deg mot det som kalles "psykisk uhelse":
- Å kjenne seg trygg på å snakke om følelser
- Å ha en opplevelse av mening i livet
Samtaleopplegget "Meningen med meg" kobler disse to temaene sammen og treffer med det noen av de behovene vi ser i samtiden. Gjennom samtalegrupper kan ungdom få hjelpe til å snakke om følelser og finne mening i livet. Flere menigheter har startet opp grupper basert på dette opplegget, og både ungdommer som har deltatt og gruppelederne får ikke fullrost opplegget nok. Materialet er utviklet av Christina Lloyd sammen med pedagoger og ungdommer i Västerås bispedømme. Loyd er autorisert psykoterapeut og doktor i religionspsykologi og eksistensiell helse. Materialet er forskningsbasert og bygger på flere etablerte modeller.
Her har kirken en mulighet til å komme med noe som kan bidra til å svare på en av de utfordringene kommunene melder at de har, et verktøy til å forebygge og styrke de unges identitet og psykiske helse. Borg har gjennom 2024 samarbeidet med Kirkerådet og Menighetsfakultetet om å tilpasse og gjøre opplegget kjent i Norge. Materialet er blitt oversatt til norsk og ligger nå lett tilgjengelig i ressursbanken til Dnk Meningen med meg - Ressursbanken, Den norske kirke og Menighetsfakultetet har opprettet to studieemner med utgangspunkt i Meningen med meg-metodikken, ett på bachelornivå og ett på masternivå som begge gir studiepoeng.
Bilde: Fra Holmlia meniget, samtalegruppe Meningen med meg
Kirken bidrar til å redusere ensomhet blant ungdom (resultatmål 2.2.5): Tiltak som klubbkvelder, pizzakvelder, spillkvelder, kor og idrett bidrar til å gi ungdom trygge møteplasser og fellesskap. Samarbeid med skoler om sorggrupper har også vist seg effektivt. Sarpsborg menighet har hatt et samarbeid med to av de videregående skolene i Sarpsborg gjennom 2024, hvor det har blitt opprettet sorggruppe i tilknytning til brå dødsfall. Det er fint å se at kirken kan være til stede og fylle et behov i samarbeid med lokalmiljøet på denne måten.
Kirken når flere på ulike møteplasser og fellesskap for ungdom (resultatmål 3.1.3): Det er utfordrende å nå ungdom med kirkens tilbud, men direkte kontakt og bruk av sosiale medier som Snapchat og TikTok har vist seg effektivt. Sosiale medier er en viktig møteplass for unge, og der må kirken være, ikke minst for å være en motvekt til mye av det som legges ut som ikke er oppløftene. Kirken må være en motstemme som kan fremme gode verdier, respekt, nestekjærlighet og håp i den urolige og utfordrende verden dagens unge vokser opp i.
Framover vil vi:
- Gjøre "Meningen med meg" ytterligere kjent og bistå menigheter i oppstartsfasen.
- Fortsette nettverksbygging og kunnskapsformidling.
- Fokus på tverrfaglig samarbeid og formalisere samarbeid med kommuner.
- Øke diakonal forståelse og kompetanse blant ansatte og frivillige.
Mer utfyllende og detaljert informasjon finnes i Årsrapporten for 2024.