Rapport for Sør-Hålogaland bispedømme
For Sør-Hålogaland bispedømmes vedkommende viser undersøkelsen at de kvinnelige prestene ikke opplever seg diskriminert pga teologi og at de blir akseptert som prester på samme måte som sine mannlige kolleger. Det er også en tydelig opplevelse av at Sør-Hålogaland er et bispedømme med likestilling i strukturer og ordninger. Likevel opplever mange kvinnelige prester en hverdagsdiskriminering fra arbeidskolleger, både prester og andre ansatte og fra folk i menighetene. Dette må tas alvorlig.
Diskrimineringen kan gå på at avgjørelser blir tatt uten at den kvinnelige presten får bidra, at den kvinnelige presten får uønskede kommentarer om kropp, utseende og alder, og ved at det forutsettes at de kvinnelige prestene skal påta seg oppgaver som deres mannlige kolleger ikke får. Det er også enkelte menighetsmedlemmer som tydelig foretrekker en mannlig prest fremfor en kvinnelig.
«Resultatene fra denne undersøkelsen gjør oss i stand til å ta tak i en uønsket kultur. Selv om det ser ut til å være lite teologisk motstand mot kvinnelig prestetjeneste i vårt bispedømme, og selv om likestilling preger ledelsen i bispedømmet, er det likevel slik at hverdagsdiskrimineringen og den tause opplevelsen av forskjellsbehandling er til stede. Dette skal vi gjøre noe med.»
– Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, biskop
Ikke god nok kultur for varsling
Undersøkelsen viser at det ikke er god nok kultur for å varsle om slike hendelser i Sør‑Hålogaland bispedømme. Det blir derfor en meget viktig oppgave å arbeide aktivt for at likeverd og likestilling skal gjennomsyre arbeidsmiljøet, samt sørge for at alle blir kjent med varslingskanalene som allerede finnes. Det skal ikke godtas at kvinnelige prester opplever diskriminering og uønskede hendelser, uavhengig av hvem dette kommer fra.
Sør-Hålogaland bispedømme er også opptatt av at det skal vær gode arbeidsforhold for LHBTQere som arbeider i kirken vår, og vi er nå inne i en kursrunde hvor alle ansatte får kompetanse på samarbeid, inkludering og respekt.
«Jeg vil spesielt takke alle kvinnelige prester i vårt bispedømme som har svart på denne undersøkelsen. Dette er en viktig rapport som gir oss mulighet til å se på hvordan kvinnelige prester opplever sitt arbeidsmiljø. Bispedømmerådet vil bidra til at det jobbes for likestilling på alle nivå i kirken.»
– Hanne Jakobsen, fungerende leder av bispedømmerådet
Svarandel på 70 %
Undersøkelsen om kvinnelige presters arbeidsforhold har vist oss at likestilling, mangfold og inkludering aldri kan tas for gitt og at det ikke kommer automatisk. Det krever målrettet arbeid selv i en så likestilt kirke som Den norske kirke. Vi er takknemlige over en svarandel på 70 % i vårt bispedømme og vil forvalte den verdifulle informasjonen godt.
Bispemøtet i Den norske kirke sa i sin uttalelse fra oktober 2020: «... Kvinners prestetjeneste er en viktig og nødvendig del av kirkens liv, og en velsignelse og en rikdom for vår kirke. Dette har vært klart som det offisielle syn og ordning i flere tiår, og det er uttrykt i Kirkemøtevedtak og i alle nåværende biskopers ordinasjonspraksis».
Vårt ønske er at kvinnelige prester skal oppleve seg verdsatt og respektert i Sør-Hålogaland bispedømme, og vi vil bruke denne undersøkelsen for å legge til rette for at det skal skje.
«Kirken i Sør-Hålogaland bispedømme skal være en arbeidsplass der vi alle føler oss likestilt. Nå blir det viktig at vi tar tak i funnene fra denne rapporten og i samarbeid finner de gode tiltakene som vi kan jobbe med.»
– Trine Nordvik Løkås, fungerende stiftsdirektør