Slagordet «Barn ikke brud» sier egentlig alt. Inntektene fra årets TV-aksjon skal hindre at barn blir giftet bort, at barn blir fratatt sin barndom, sin helse og sin framtid.
Norges store dugnad, som TV-aksjonen blir kalt, handler i år om kampen mot barneekteskap. Plan ønsker særlig å fokusere på barneekteskap i landene Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi.
Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort på verdensbasis. Det utgjør 12 millioner jenter. Koronakrisen har forverret situasjonen, og kan føre til at ytterligere 10 millioner jenter kan bli giftet bort innen 2030.
Årsakene til barneekteskap varierer fra land til land. Det er ikke slik at religion eller kultur er viktigste grunn. Fattigdom og dårlig rettsvern for jenter er vel så avgjørende. Derfor er kampen mot barneekteskap en kamp for likestilling og rettferdig fordeling av ressursene i verden.
De foreldre som gifter bort barna sine gjør det oftest fordi de ikke ser noen annen løsning – det handler om å overleve. Når de gifter bort datteren sin er det én mindre å fø på i familien. Så brutal er denne virkeligheten.
Egentlig er ordet «barneekteskap» svært misvisende. I vår forståelse av ordet ekteskap ligger gjensidig forpliktelse og kjærlighet mellom to likeverdige partnere.
Når en jente på 11 år giftes bort til en mann som kanskje er tre ganger så gammel som henne er det noe helt annet enn et ekteskap. Jenta blir tatt bort fra sin egen familie, hun mister som oftest muligheten til å gå på skole og dermed også muligheten for jobb senere. I dette såkalte ekteskapet blir den unge jenta gravid, og ofte vil dette være svært farlig for henne. Graviditet og fødselskomplikasjoner er blant de vanligste årsaker til dødsfall blant jenter i alderen 15-19 år, og noen barnebruder er mye yngre enn det.
Barneekteskap er på mange måter overgrep og voldtekt satt i system. Dersom en jente klarer å bryte ut av ekteskapet ender mange i en svært sårbar situasjon med høy risiko for utnyttelse og menneskehandel.
Plan arbeider mot barneekteskap på flere viktige områder:
– ved at jenter får mulighet til skolegang, ofte ved at Plan deler ut skolestipend for å sikre familien inntekter
– ved å jobbe opp mot myndighetene for å skape lovverk som ivaretar og beskytter jenter
– ved å jobbe for helsetjenester til jenter, slik at de får tilgang på kunnskap om kropp og seksualitet og selv kan bestemme hvordan livet deres skal bli
Nøkkelord er fattigdomsbekjempelse og undervisning
Barn er ikke brud. Barn skal leke. Barn skal bo trygt sammen med sin familie. Barn skal gå på skole. Barn skal være frie. Barn skal respekteres og ikke være objekt for andre. Barn skal være barn. Barn skal beskyttes mot overgrep. Barn skal ikke være brud.
Støtt TV-aksjonen! Gi så det monner! Delta som bøssebærer og vær med på å forandre livet for et barn som ikke blir brud, men får lov å være barn!
Ann-Helen Fjeldstad Jusnes,
biskop i Sør-Hålogaland