Høymesse-liturgien for Løvstakksiden menighet

Programmet for de vanlige gudstjenestene våre følger et fast mønster: vår høymesse-liturgi.

Høymesse-liturgien for Løvstakksiden menighet

Bilde: Gudstjenestebok for Den norske kirke liggende på alteret. Image license: CC0 (no copyright)

Fra og med pinsedag (25. mai) 2021 innførte Løvstakksiden menighet en litt endret høymesse-liturgi. Endringene er ikke dramatiske, og de som er vante med å gå på gudstjeneste hos oss vil ikke oppleve drastiske forskjeller.

Staben i menigheten har laget et lite hefte som viser gangen i gudstjenesten. Det erstatter tidligere slike hefter som vi har hatt.

Dette liturgiheftet deler vi vanligvis ut ved inngangen til gudstjenesten, sammen med salmeboken Norsk salmebok 2013. Skulle du ikke få det tildelt på vei inn, så kan du også gå og ta selv. Salmebøker og liturgihefter står i en hylle i gangen i Solheim kirke, og i hyller like innenfor døren til kirkerommet i St Markus kirke. Blå salmebøker har større skrift enn de røde, men mangler noter. Pass på å la både salmebøker og liturgihefter være igjen i kirken etter gudstjenesten.

Du kan også se en elektronisk utgave (PDF) av liturgiheftet vårt her:

Skulle du ønske deg din egen salmebok, så kan den kjøpes:

Enkelte spesielle dager bruker vi ikke liturgi-hefte, og kanskje heller ikke salmebok. I stedet viser vi programmet som en lysbilde-presentasjon, eller har det trykt opp på egne ark for den dagen. Dette opplyser vi i så fall om ved inngangen.

Bakgrunn for liturgi-endringene

Faste innslag og faste former i møtene til kristne menigheter var noe som dukket opp tidlig, og har mange hundre år gamle røtter. Men endringer har selvfølgelig skjedd mange ganger på veien.

Den norske kirke, DnK, innførte endringer i liturgien i årene 2012–2013. Før disse endringene hadde alle menigheter i DnK hatt så godt som samme liturgi. Men ved denne reformen var der et ønske om at forskjellige menigheter kunne lage hver sin lokalt tilpassede liturgi, ved å velge elementer fra en meny.

I årene som fulgte ble det vunnet erfaringer med det nye opplegget. Noe var positivt og noe var negativt, slik det alltid er. Blant det mest negative var at valgfriheten førte til for store forskjeller fra menighet til menighet. Dette gjaldt særlig melodier til liturgiske ledd, altså ting utenom salmene som menigheten skal synge. Om du hadde lært melodiene som ble brukt i en menighet, og så kom i en annen, så brukte de kanskje helt andre melodier i den andre, og det var vanskelig å kjenne seg igjen.

Så det ble besluttet å stramme inn noe på valgfriheten, i alle fall hva melodier til liturgiske ledd angikk. Man gikk ikke helt tilbake til ett felles opplegg for alle, men det ble besluttet at der skulle være et mer begrenset utvalg å velge mellom.

Samtidig ble også valgfriheten større på noen andre områder. Dette gjelder spesielt bønner som liturg eller medliturg skal lese. Her er det laget flere egne bønner for forskjellige dager i året. Så forvent å høre mange forskjellige bønner bli brukte i gudstjenesten i løpet av et år.

En full oversikt over de nye liturgiene finnes i boken Gudstjenestebok for Den norske kirke, som det er bilde av øverst. Se også denne lenken:

 

Vårt valg i Løvstakksiden menighet

I Løvstakksiden menighet har vi hele tiden lagt vekt på kontinuitet: at de som har gått i kirken her før, fremdeles kan kjenne seg igjen. Derfor har vi valgt den såkalte «allmenn serie 1», som bare bruker melodier som vi kjenner fra før for de liturgiske leddene som skal synges.

En endring fra tidligere er at vi ikke lenger skal synge bønnen Vår Far (Fadervår), men bare si denne sammen. Dette blir selvsagt lettere for de som hadde vansker med å synge med på denne.

Lytt til melodiene!

Liturgiheftet inneholder noter til melodiene som menigheten skal synge for de forskjellige litugiske leddene. Men det er de færreste av oss som synger rett fra notene! Vi trenger å høre melodiene noen ganger for å lære dem. Og har du gått på gudstjeneste i Løvstakksiden noen ganger, så har du allerede hørt dem. Men om du synes at det er en hjelp, så finner du under her lenker til å høre melodiene på YouTube.

Det er Elisabeth Seland, i skrivende stund organist i Audnedal, som har spilt inn de forskjellige melodiene på orgel og lagt det ut på YouTube. Hun har sin egen YouTube-kanal. Hun spiller også litt av det en liturg/prest skal synge, på følgende måte:

  • Det liturgen skal synge, spiller Seland enstonig. (Liturgen kan evt velge å ikke synge i det hele tatt, men bare si sin del.)
  • Det menigheten skal synge, spiller Seland med harmonier.

Her er melodiene:

Missale Nidrosiense
Liturgiboken Missale Nidrosiense fra 1519, Norges eldste trykte bok.
Foto: Nils Kristian Eikeland/NTNU Universitetsbiblioteket

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"