Fagdag om kirke og kommune
«Folkehelse, samfunnsfloker og stordugnad» var overskriften på foredraget folkehelsekoordinator i Asker kommune Kristine Slåtten holdt for kirkelige ansatte i Asker 17. januar. Lederne for kommunens hovedutvalg fulgte opp i en paneldebatt.
Ulike forutsetninger for god helse
Det er store sosiale ulikheter i helse, sa Kristine Slåtten. Også i Asker er det slike forskjeller knyttet til utdanning, inntekt og sosiale forhold. I folkehelseundersøkelsen 2021 oppgir 15,8 % av voksne askerbøringer at de har økonomiske vansker. Samme antall barn og unge oppgir at foreldre eller foresatte mangler penger til å betale for fritidsaktiviteter. Tallene knyttet til ensomhet, utenforskap og psykisk uhelse formidler at det stort sett er godt å bo i Asker, men at vi samtidig har store utfordringer som kommune og lokalsamfunn for at alle skal få mer like forutsetninger.
Samskaping mellom kommune og kirke
I paneldebatten etter Slåttens foredrag deltok også leder av Hovedutvalg for velferd Cecilie Lindgren og leder av Hovedutvalg for medborgerskap Kari Sofie Bjørnsen, sammen med direktør for tjenesteområde Medborgerskap. «Gjør mer av det dere som kirke gjør», sa Bjørnsen. «Asker kommune er den eneste kommunen i landet som har et eget utvalg for Medborgerskap. Det er nettopp fordi kommunen ikke skal løse alle oppgaver alene, men i samskaping med kirken og alle andre gode samfunnsaktører». Cecilie Lindgren pekte spesielt på samfunnsoppgavene knyttet til den økende andelen eldre i befolkningen: «Asker må forberede seg på en økende andel eldre i befolkningen. Som kirke må dere fortsette å skape møtesteder for mennesker i alle deler av livsløpet». Christer Best Gulbrandsen pekte på at kirken har lang historie med å skape menneskelige fellesskap og legge grunnlag for det vi i dag kjenner som velferdssamfunnet. «Det må kirken i det livssynsåpne samfunnet fortsette med», oppfordret direktøren for Medborgerskap.