Noen fakta om kirken
Kirken er tegnet av Østgaard Arkitekter, Lysaker (nå Grønmo Arkitekter), v/Terje Grønmo. Firmaet vant en skissekonkurranse høsten 1998, i konkurranse med 7 andre arkitekt-firma.
Arbeidet med kirken ble påbegynt 2. september 2002, etter at det søndag 1. sept. hadde vært gudstjeneste på kirketomten med markering av ”1. spadestikk”. Det var markering av Grunnsteinsnedleggelse søndag 30. mars 2003. Kirken ble tatt i bruk i januar 2004, og vigslet søndag 14. mars 2004.
Asker kommune har – sammen med representanter fra Asker kirkelige fellesråd og Vardåsen menighet – stått for planarbeid, forprosjekt og prosjektering av kirken. Prosjektleder var Rolf Langum i Asker kommune/Eiendomsforvaltningen.
Veidekke ASA hadde hovedentreprisen på bygget.
Inkludert opparbeiding av vei og parkeringsområde har kirken inkludert barnehagen kostet i overkant av kr. 75 mill.
Kirken har en grunnflate på ca 2000 kvm inkludert barnehagen. I tillegg er det under kirkerommet en uinnredet underetasje på ca. 500 kvm. Det arbeides med innredning og utbygging av underetasjen, også dette i samarbeid med Asker kommune. Tekniske rom for ventilasjon og oppvarming ligger også i underetasjen.
Kirkerommet har 265 sitteplasser i tillegg til galleriet. Det kan i kirkerommet settes inn stoler slik at det blir i alt ca. 400 sitteplasser. Med utvidelse til kirketorget og menighetssalen er det sitteplasser til 700.
Det er dåpssakresti/kirkestue ved siden av kirkerommet, under galleriet.
Et lite rom ved kirkens inngang er døgnåpent – for stille ettertanke og bønn.
Kontoravdelingen ligger mellom kirketorget og barnehagen. Det er lagt til rette for 8 kontor-arbeidsplasser.
Kirken og barnehagen har sambruk av noen av rommene i bygget.
I kirkerommet er det naturlig ventilasjon. Noe trekk kan komme fra vegg bak i kirkerommet og fra vegg under galleriet (mot nord). Oppvarmingen i hele bygget er vannbasert med jordvarme fra felles anlegg ved Borgen ungdomsskole.
Alt treverket i kirken er i ask.
De to kirkeklokkene i kirkens ”tårn” er laget av Nauen Klokkestøperi i 2003, med følgende inskripsjoner på klokkene: ”Kom, kom og hør et gledens ord” og ”Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder…”
I kirkerommet er det installert nytt lydanlegg vinteren 2008.
Det er teleslynge i kirkerommet og i menighetssalen.
Veianlegg og parkeringsplass er opparbeidet av Arne Olav Lund AS.
Ved gangveien til kirken er det utplassert steiner som gjengir kunst som barn har laget, - med motiver fra de viktigste fortellingene i Bibelen.
Kirken har foreløpig ingen kunstnerisk utsmykning ut over det som ligger i selve kirkens arkitektur. Keramikkfliser (utvendig langs inngangsområdet) er laget av barn ved Rønningen skole i 2003 laget med utgangspunkt i motivet ”beskyttelse”. På kirketorget og i kontoravdelingen er det hengt opp ikoner laget av elever ved Borgen ungdomsskole i 2003. På kirketorget henger det dessuten et arbeid i tekstil med tema LYSET laget av elever ved Vardåsen skole (2003). I menighetssalen er det et tekstil-arbeid som Kari Silihagen har laget og gitt som gave til kirken. I kirkestua henger det et Triptikon laget av Borghild Bredeli.
Et nytt pipeorgel ble installert og innviet i mars 2018. Nytt flygel ble innkjøpt i 2006.
Lydanlegget som ble levert ved kirkens innvielse var ikke godt nok. Menighetsrådet måtte derfor selv ta kostnad for å utbedre lydanlegget. PresentasjonsData leverte nytt lydanlegg i kirkerommet i januar 2008 samtidig som det kom på plass prosjektor i kirkerommet.
Underetasjen har siden kirken var ferdig vært uinnredet. I 2008 ble det kjørt på pukk og lagt matter og der ble det etablert et bruktmarked. Tidlig i 2018 var det slutt. Kommunen bevilget penger til å innrede den 500m2 store estasjen. Det har blittgjort i stand kafeteria, allrom, grupperom og bandrom. Lokalet i "Under" ble innviet i november 2018. Det er blitt et nytt møtested for nærmiljøet på Borgen.