Tenk å få jobbe i min barndoms kirke. Under stjernehimmelen jeg talte i benken som barn.
Et bygg som rommer så mye av min og andres livsfortelling. I den kirken er jeg døpt, konfirmert, gift og der har jeg døpt mine barn.
Mitt navn er Ida Buen Hanevold og jeg skal dette året, ydmykt tre inn i rollen som sokneprest i Asker menighet. Jeg er 40 år og bor i Gamle Drammensvei sammen med min mann Even og våre tre barn.
Velkommen til Mikkelsmesse 29. september til minne om erkeengelen Mikael.
Asker kirke har ikke tradisjon for å markere Mikkelsmesse, men i år faller den, 29. september – Sankt Mikaelsdag/engledagen, på en søndag og da syntes vi det er på sin plass. Tradisjonen sier at til denne dagen skulle all innhøsting være ferdig og jakten begynte gjerne dagen etter.
Hver gudstjeneste synger vi med englene en lovprisning og tilbedelse av Guds herlighet, men det er kanskje ikke så ofte vi tenker over det? Engler er nevnt over 300 steder i bibelen og de er til stede ved alle de avgjørende øyeblikkene i Jesu liv. Fødsel, oppstandelse og himmelfart. Ordet betyr budbringer, slik engelen kommer med bud til Maria eller sitter ved hans grav for å fortelle om hans oppstandelse.
I søndagens tekster hører vi om kampen mellom englene og dragen. Og verken engler eller drager er trolig en del av vår hverdag, men kanskje heller noe vi avskriver som eventyr. Men i denne kampen mellom det gode og det onde forteller bibelen at det var det gode som vant. Kan vi tro på englenes usynlige nærvær i våre travle, sårbare liv? Eller i en verden med så mye lidelse? Det er min påstand at Asker kirke har en av de vakreste døpefontene i landet. En liten engel holder dåpsfatet oppe og er på den måten nærværende hver gang noen blir båret eller kommer gående selv til dåp.
Kan vi på vei inn i høstens mørke la oss inspirere av englene ved å holde frem det som er godt og stå opp mot urett. La oss bringe bud om lys og håp i en verden som stadig viser seg fra mørkere sider. La oss verne om hverandre, passe på og beskytte, slik englene gjør. Åpne oss mot andre, mot våre medmennesker:
«Glem ikke å være gjestfri,» står det i Hebreerbrevet, «for på den måten har noen, uten selv å vite det, hatt engler som gjester».
Vennlig hilsen
Ida Buen Hanevold