Etter konfirmasjon i kirka kan det være en enkel samling med f.eks. god suppe med godt brød og kaffe og kaker etterpå. Gjestene kan da reise tidlig uten dårlig samvittighet.
Husk at dette er konfirmantens fest – involver konfirmanten i planlegging og forarbeid.
Pynting til festen kan gjøres enkelt. Er det noe som er «typisk» konfirmanten og som kan gjenskapes i pyntingen (sjø, lego, fotball, hest, blomster osv.) ? Er det noen minner fra barndommen som kan pynte lokalet? Pynting trenger ikke å være dyrt. Bruk fantasien! Et søk på internett med søkeord som feks "bordkort konfirmant", "konfirmantbord" eller "konfirmantfest" gir masse inspirasjon til hvordan man kan pynte til festen. Kanskje konfirmanten selv kan hjelpe til å lage bordkortene?
Når to familier ikke går sammen
Det fins konfirmanter som har gruer seg til festen, fordi en eller annen i familien alltid klarer å skape diskusjon og splid. Vi kan aldri garantere oss 100 prosent mot familiens ”bakside”, men det går ofte an å gjøre noen grep ved for eksempel å plassere de mest stridslynte i god avstand fra hverandre ved festbordet, eller i verste fall la være å innby den personen som konfirmanten er redd for.
Når mor og far er skilt, bor på ulike plasser og kanskje ikke har lyst til å møtes, kan en felles konfirmasjonsfest bli det rene skrekk-scenario for konfirmanten. Et råd er dette: Ikke utfordre skjebnen akkurat til konfirmasjonen. Ha heller to fester der freden kan råde og der dagens hovedperson slipper å sitte på nåler av frykt for at noe skal skje som ødelegger dagen. (Kilde: Boken ”Liv laga”, Ingvald Andersen Frøyen, IKO-Forlaget).