Sorg
- er en naturlig og sunn reaksjon på tap
- kan gi uvante og sterke reaksjoner
- tar ofte lengre tid enn du selv og omgivelsene forventer og tror
- kan tappe deg for krefter
- kan gi søvnproblemer, konsentrasjonsvansker, hukommelsesendringer og endret appetitt
- uttrykkes svært ulikt fra person til person, også innen samme familie eller med samme tilknytning til den døde
- kan gå over av seg selv etter noe tid
- kan være viktig å få bearbeidet sammen med andre
Du kan oppleve alle disse reaksjonene, eller ingen av dem. Alle sørger ulikt.
Du kan når som helst ta kontakt med diakonmedarbeider eller prest for å snakke om din sorg.
Diakonmedarbeideren kan også tilby deltagelse i sorggruppe. Som opprettes når det er behov. Eller du kan bli hjulpet til å finne en slik gruppe et sted i fylket.
Gjennom slike sorggrupper får du møte andre som opplever noe av det samme som deg, og du får bekreftet om det du gjennomgår er normalt/vanlig. Du erfarer at du ikke er alene.
Sorgarbeid i menighet er kanskje det mest tradisjonelle og kjente innen diakoni. Historien om den barmhjertige samaritan har lenge vært symbolet på hvordan vi som medmennesker skal møte den skadde, den som lider, uten baktanker med det.
Sorgarbeidet hos oss skjer på tvers av våre menigheter i Egersund, Eigerøy og Helleland.
Det finnes ulike tilbud om ulike støttegrupper ved sorg hos voksne:
- ved tap av ektefelle/samboer/partner
- ved tap av foreldre/søsken
- ved tap av barn
- ved tap som skyldes selvmord eller rus
- blandet gruppe
Dette er grupper hvor den enkelte deltager kan dele tanker og følelser rundt egen sorg og samtidig lytte til andres erfaringer. Det er anbefalt at man venter minst 3 måneder etter eget tap før deltagelse, slik at man er klar til å lytte til andres historier.
For mange oppleves det som meningsfullt å delta i grupper, og man får hjelp av hverandre til å bearbeide den følelsesmessige sorgen, og den fysiske og psykiske belastningen som kan følge etter dødsfall.
I gruppene forventes respekt og varsomhet for hverandres sårbare livssituasjon. Deltagerne har taushetsplikt. Gruppene organiseres av diakoner i Stavanger bispedømme, men er likevel livssynsåpne. Sorg er ikke avhengig av tro eller menighetstilhørighet.
Finnes ikke tilbudet lokalt, hjelper vi med å finne en egnet mulighet i fylket. Tilbudet er gratis. Det er ikke utløpsdato på sorg. Ta kontakt om du ønsker en prat.
Annet sorgarbeid
Diakonmedarbeideren går også på hjemmebesøk til sørgende når det er ønskelig/behov. Og hun har sjelesorg-samtaler.
Walk and Talk - hvor vi sammen går tur i nærmiljøet mens vi samtaler om livets opp- og nedturer og det som opptar oss her og nå, er også et aktuelt tilbud. Enten det dreier seg om sorg og savn, tro og tvil, eller om livet generelt. Ta bare kontakt med diakonimedarbeider Annette, så avtaler vi.
Samtaler
Ønsker du noen å snakke med?
Livet kan by på mange utfordringer. Å dele tanker og følelser med noen kan av og til være til hjelp. Ta kontakt med prest eller diakonmedarbeider for avtale om tid for samtale eller besøk. Vi har erfaring og taushetsplikt og setter gjerne av tid til deg.
Om du har behov for en samtale og ikke får kontakt med oss kan du ringe til Kirkens SOS døgnet rundt på nr: 815 33 300