Et slikt opptog kan vi lese om i bind 1 av Egersundshistorien (Egersund fram til 1880, av Egil Harald Grude). Her fortelles det om at det hver 13. dag jul gikk en prosesjon av menn gjennom Egersunds gater på leting etter Jesusbarnet. Den som gikk først i toget bar en stor stjerne med lys i. Bak ham fulgte de hellige tre konger (de vise menn) og Herodes. De tok inn i hus hvor eierne var kjent med at de ville komme, og fremførte en sang som handlet om det store budskapet om frelseren som var født. Til takk fikk de både mat og drikke. Det de ikke klarte å fortære på stedet, tok de med. Så vandret de videre, og besøkte nye hjem. Det fortelles at en del av byens innbyggere ble nokså forarget over virkningen bevertningen fikk utover kvelden.
Stjernen som ble brukt i disse opptogene oppbevares i dag på Dalane Folkemuseum. Stjernen i toppen av juletreet på Torget er en kopi.
Opptogene i Egersund hadde røtter langt tilbake i tid, og fant sted i mange land. I katolsk tid, altså før reformasjonen på 1500-tallet, var de en del av de kirkelige mysteriespillene i Europa. Fremst i opptoget ble stjernen båret. Så kom tre prester kledd ut som konger. Etter hvert sluttet vanlige borgere seg til opptoget, som endte i en kirke, hvor en større stjerne lyste over alteret. Der ble et forheng som skjulte den nyfødte Jesus fjernet, og Himmelkongen viste seg. Da knelte alle under lovsang og ofret sine gaver.
Etter reformasjonen ble den kirkelige delen av denne festen stanset. Men opptogene fortsatte, nå med barn som deltakere. Fra hus til hus gikk barna, sang sanger og fikk små gaver. Skolebarna hadde enerett på dette. Det hendte at voksne prøvde seg. Det fortelles for eksempel om da skreddersvennene i Bergen gikk i prosesjon i 1609, med stjerne og utkledd som konger. De ble ilagt bøter fordi de gikk tre konger med stjerne uten lov av øvrigheten. I siste del av 1700-tallet og utover på 1800-tallet skjedde det likevel en endring. Det ble nå vanlig med slike opptog som det fortelles om i Egersund.
Stjernevandringen og tradisjonen med stjernemenn var knyttet til historien om de Hellige Tre Konger, eller de tre vise menn som brakte Jesusbarnet gaver. Dagen det skjedde på var Helligtrekongersdagen, den 6. januar, 13 dager etter jul. Denne dagen var tidligere en viktig høytidsdag i Norge. Det var dagen da Jesus ble døpt. I østkirken feirer man både Jesu fødsel og dåp på denne dagen. Hos oss sier vi at trettende dag jul er den siste juledagen. Nå begynner hverdagen igjen.
Torsdag 5. januar var mange 9-åringer i Egersund med på å feire Helligtrekongersdagen, med et opptog her i byen. Etter opptoget var det samling i Egersund kirke, der de fikk prøve seg som tårnagenter. Det er noe fint ved å la barn i dag delta i tradisjoner som har røtter mange hunder år tilbake i tid.
Foran alteret i Egersund kirke var det satt opp en fin julekrybbe med Maria, Josef og Jesusbarnet.
Tekst: Knut Pettersen
Foto: Ivar Barane