Døden på ordntli’
«Det blir jo litt dumt hvis de eneste erfaringene barn og unge har om døden, er det man møter i spill, bøker, på filmer og i serier,» sier Leif prest. «Døden er en naturlig del av livet. ‘En dag på kapellet’ rører opp sterke inntrykk, men i sum handler dette om å gjøre oss til mer robuste mennesker.»
Lina og Otilie er takknemlige for at de fikk oppleve å lære hva som skjer når et menneske dør, før de selv står i det. «Vi er heldige som fikk lære det nå. Det er litt trist, samtidig er det også fint», sier Lina.
Kapellet
De aller fleste begravelser i Egersund skjer fra kapellet i Årstaddalen. Her er seremonirommet, gravplassen utenfor, syningsrommet i kjelleren og en ubrukt kiste klart for ungdommene. I Egersund er det ofte Begravelsesbyrået Puntervoll som ledsager de pårørende og de stilte opp for anledningen. I syningsrommet fortalte Selma Puntervoll hvordan hun hjelper mennesker, og hva man gjør når man skal ha syning i bårerommet. Otilie synes at dette gjorde mest inntrykk. Spesielt det å se kista. «Da ble alt liksom mer virkelig», sier hun. «Det er spesielt å tenke på at her får en se den som er død, før de blir gravlagt.» Lina er enig.
Prestene Leif Wikøren Nilsen og Reidar Bjaanes fortalte hva presten gjør når de forbereder begravelse, og hva man fokuserer på når de treffer de nærmeste pårørende. Diakon Annette Riise fortalte litt om sorg, om å støtte og trøste hverandre, og om ulik hjelp man kan få. Utenfor kapellet var Øyvind Gui Trulsen og viste begravelsesbilen. I tillegg ble konfirmantene utfordret til å bli litt kjent på gravplassen. Her er minner fra krigen, gamle og nye gravsteder og mange små vitnesbyrd om levd liv og sorg og savn. Hvert enkelt gravsted forteller sin historie. Lina forteller: «Det var fint å gå ute og se på de ulike gravstenene.»
Lokale sanger
Livet til den døde er en selvsagt og sentral del når det forrettes gravferder. Mange av de øvrige ordene er hentet fra Bibelen og handler om livet, døden, håp, himmelen og evigheten. Også sangene og musikken som brukes handler mest om sorg, savn og håpet. Ekstra sterkt er det når familier i mange begravelser i Egersund bruker musikk lagd av lokale tekstforfattere og musikere, som for eksempel «Elle Melle» sin sang «Himmelhøge sti» med tekst av Ingvar Hovland. «Vi visste ikke at vi kunne velge musikk selv», sier Otilie. «Veldig fint at vi kan velge musikk som kanskje også den døde likte godt.»
Boller og brus
Konfirmantene har nå blitt litt mer kjent med ulike sider som handler om døden og begravelser, og blitt litt sterkere med tanke på livet som ligger foran oss. Blodsukkeret har svingt i takt med temaene, og da er det godt å avslutte «en dag på kapellet» med boller og brus.
Tekst: Leif Wikøren Nilsen og Astri Svanes Haug
Foto: Ivar Barane