Bokser verner skaperverket

FN omtaler tekstiler som miljøversting, og i Norge brennes det årlig 50 000 tonn tekstiler. Det meste med gjenbruksverdi. Ved Fagerborg kirke har de valgt å gjøre en forskjell ved å plassere en Kirkens Bymisjons tekstilinnsamlingsboks ved kirken.

Diakon Gunn Iren i Fagerborg menighet og ansatt Joakim i Kirkens Bymisjon vil gjerne at flere menigheter setter opp tekstilinnsamling utenfor kirkene.

Boksen er del av et større prosjekt og en kontrakt som er signert mellom Oslo Bispedømme og Kirkens Bymisjon. Riggen er enkel; det går ut på at menigheter oppfordres til å gi plass til Bymisjonens tekstilinnsamlingsbokser utenfor deres kirker eller eiendommer.

Sigmund Gulliksrud fra Oslo Bispedømme har ansvaret for den grønne satsingen, sier dette er et vinn-vinn-vinn-prosjekt.

-Ved å bistå Bymisjonen i å samle inn tekstiler reduserer vi miljøavtrykket, tekstilene går videre til mennesker som etterspør brukte klær og ikke minst støtter vi et prosjekt som skaper en god trygg arbeidstreningsarena, sier han.

En verden i verden 

Boksen utenfor Fagerborg har nå stått der i nesten 3 år. Diakon Gunn Iren Tangen forteller at boksen, som årlig samler inn 4800 kilo tekstiler, er et positivt og viktig tilskudd for menigheten.

-Vi har ikke fått en eneste negativ bemerkning snarere tvert imot. I menigheten ser vi på tiltaket som en del av vårt helhetlige fokus på hvilken rolle vi ønsker å ha i samfunnet. Å ivareta miljøet og skaperverket er en av fire søyler i det diakonale arbeidet, fastslår hun.

Ifølge diakonen blir boksen tømt en gang pr uke og at de som henter også er grundige med å rydde i området rundt.  

-Vi er en grønn menighet, ikke bare på papiret. Den oransje Bymisjonsboksen er et synlig bevis på dette og vi er derfor stolte av å være del av prosjektet. Jeg liker tanken om at klær går til gjenbruk.

Tekstiler som gir arbeidsplasser 

Det er blant annet bruk-og-kast-mentaliteten som gjør at Kirkens Bymisjon har valgt å ta del i tekstilinnsamlingsarbeidet. Et marked som driftes av ideelle aktører.  

På rekordtid har Bymisjonen etablert seg som en seriøs innsamler i vekst. Det betyr at det årlig blir samlet inn 2700 tonn til Øst-Europa til er marked der etterspørselen etter second-hand-klær er voksende, forteller daglig leder Hege Stenmarck.

Dessuten betyr tekstilinnsamlingen en unik arena for arbeidstrening. En som har erfart dette er Joakim (23).

-Da jeg først startet hos Kirkens Bymisjon Miljø AS var jeg på et dårlig sted i livet. Jeg hadde droppet ut av skolen, var spilleavhengig og i et dårlig miljø.

Det siste førte Joakim i fengsel. I kun to måneder, heldigvis, sier han. Men det gjorde en forskjell. Når han var «ute» ble han del av NAV og dagpenger, og etter hvert beveget de seg over til å snakke om arbeidstrening.

-Jeg har ADHD og konsentrasjonen min var dårlig. Skole var ikke akkurat min greie, for å si det mildt. Dermed er ikke min formelle kompetanse på plass.

De første månedene hos Kirkens Bymisjon var ingen suksess for Joakim. Han kom innom - men ikke ofte. Spillingen og det andre livet var vanskelig å kombinere med 8 til 4 jobbing. Om han dukket opp var det alltid med en Burn i hånden.

Etter mange advarsler, og også en «utkastelse», tok han selv kontakt og sa han ville prøve igjen. Dette er nå historie, og Joakim er i dag ikke bare på tiltak – men fast ansatt i en 100 prosent stilling.

-Det var noe med stemningen og imøtekommelsen jeg fikk hos Kirkens Bymisjon som fungerte. Nå gleder jeg meg til fremtiden. Jeg har til og med begynt å trene, og å spille sjakk, ler han.

Flere menigheter 

Kirkens Bymisjon har pr i dag 1000 bokser på Sør- og Østlandet. Målet er flere, sier daglig leder Hege Stenmarck.

-Det skjer mye i EU, og EØS, rundt tekstilbransjen. Målet er selvsagt å finne veier for å regulere både masseproduksjon og forbruksvaner. Dessverre går det altfor mange tonn av gjenbrukbare tekstiler rett i forbrenning.

Stenmarck sier at hun likevel har tro på folks ønske om å gjøre det rette:

-Tilgjengelighet og nærhet til tekstilbokser vet vi gjør tekselen lavere for å sortere ut tekstiler. Jeg håper derfor flere menigheter blir med på laget, og gjør som diakon Gunn Iren Tangen så fint uttrykker det; å verne om skaperverket.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"