Vennskapsrelasjon med menighet der hyrdene så Betlehemsstjerna

Rett sør for Betlehem ligger en liten by som heter Beit Sahour. Navnet betyr «Hyrdenes hus». I Beit Sahour finnes det en liten luthersk kirke, som tilhører det samme kirkefellesskapet som oss i Den norske kirke.

Vennskapsrelasjon med menighet der hyrdene så Betlehemsstjerna

Vår menighet her i Oslo har formelt etablert en vennskapsrelasjon med det formål å lære og inspireres av hverandres lokale menighetsliv og bygge vennskap og fellesskap.

Rett sør for Betlehem ligger en liten by som heter Beit Sahour. Navnet betyr «Hyrdenes hus». I henhold til en totusen-årig tradisjon, var det her hyrdene på marken oppholdt seg, da de fikk den merkelige opplevelsen av engler og englesang julenatt. I denne byen er det tre ulike sletter som kalles «Field of the Shepherd» - hyrdemarken, som normalt besøkes av tusenvis hvert år. Hit kommer kristne pilegrimer, men også mange andre uavhengig av religiøs tilhørighet, fordi så mange kjenner nærhet til fortellingene om saueflokkene og gjeterne, som holdt vakt en stille vinternatt. Fra nå og fram mot jul, skulle det vært smekkfullt av forventningsfulle tilreisende her, med ønsker om å få oppleve noe av den underfulle stemningen under stjernehimmelen på disse vakre hellige stedene.

Også i Palestina har korona pandemien rammet hardt og særlig i Beit Sahour. Familiene her baserer så godt som hele sin inntekt på den omfattende turismen som normalt preger området. Nå er turismen borte og næringsgrunnlaget er fullstendig rasert. I tillegg er dette området, som er under okkupasjon av Israel, totalt blokkert, noe som gjør at levevilkårene er enda vanskeligere enn normalt. Offentlige ekstrabevilgninger til krisehjelp finnes ikke.

Beit Sahour har vært en av byene i Palestina som har hatt en majoritet av kristne. De siste tiårene har nok dette endret seg. Dette fordi mange kristne har emigrert og fordi begrensede landområder gjør at palestinsk befolkning må bosette seg der det er plass og mulig å få bygge. Fortsatt er det likevel mange kristne som bor i byen og den største kirken er den gresk-ortodokse.

I Beit Sahour finnes det også en liten luthersk kirke, som tilhører det samme kirkefellesskapet som oss i Den norske kirke. Går man inn i denne kirken får man nesten en hjemlig, nordisk følelse når man setter seg ned på trebenkene og vender blikket fram mot den panelkledde veggen i koret. Som del av en studiereise for ansatte i Bekkelaget og Ormøy menighet i oktober 2019, var det derfor veldig naturlig å besøke og bli kjent med dem som tilhører denne menigheten. Etter besøket har kirken i Beit Sahour og vår menighet her i Oslo formelt etablert en vennskapsrelasjon med det formål å lære og inspireres av hverandres lokale menighetsliv og bygge vennskap og fellesskap. Vi ønsker at relasjonen skal preges av gjensidighet og likeverd, selv om vi lever i svært ulike virkeligheter, politisk og økonomisk.

Menigheten vår har nedsatt en komite som skal bidra til å utvikle vennskapsrelasjonen. Vi har fra i vår arbeidet med klargjøring av mandat for komiteen og planlagt aktiviteter. Vi ønsker et bredt engasjement fra menighetens medlemmer. Komiteen har også hatt nettbaserte møter med ledere og frivillige i menigheten i Beit Sahour. Et lanseringsmøte var planlagt til 6. oktober, men måtte avlyses pga smittesituasjonen i Oslo. Ny dato vil bli satt, så snart smittesituasjonen tilsier at vi kan samle større grupper igjen. På lanseringsmøtet vil vennskapsarbeidet bli presentert med foredrag, kulturelle innslag og kanskje direkte deltakelse fra våre venner i Beit Sahour over internett. Det vil også bli rikelig mulighet for å utveksle ideer om hva som bør være sentralt i dette arbeidet videre. En vennskapsrelasjon skapes ikke av en komite, men av at vi er mange som engasjerer oss og bygger relasjoner til våre venner. Kanskje vi en dag også kan få til å besøke hverandre fysisk?

Menigheten i Beit Sahour må forholde seg til de enorme utfordringer som korona-pandemi, i tillegg til okkupasjon, har skapt for familier i byen. De har derfor organisert hjelpepakker til de mest vanskeligstilte familiene, uavhengig av deres tro eller tilhørighet til menigheten. Bekkelaget og Ormøy menighet har i høst hatt en liten innsamlingsaksjon for å støtte denne innsatsen. Så langt har enkeltpersoner i vår menighet bidratt med om lag 50 000,- kroner. Bidrag har også kommet inn fra lokale foreninger. Takkoffer ved våre gudstjenester vil også med jevne mellomrom gå til dette arbeidet.

Du kan gi et bidrag til VIPPS nr 92710 og skrive «Beit Sahour» i meldingsfeltet. Familier i Beit Sahour har gått i gang med produksjon av ‘gripekors’. Vår menighet har bestilt 800 slike kors. Disse skal brukes i trosopplæring, konfirmantprogram og ledertrening. Dette gir et viktig økonomisk tilskudd til disse familiene i en vanskelig situasjon.

Hyrdene holdt engang nattevakt over flokken sin og opplevde at merkelige budbærere viste vei til en stall, som ble det fattige leiet for barnet Jesus. Jul er beretning om fred, frihet og glede midt i det fattigslige og enkle. Vårt vennskapsarbeid vil forene oss i ulike land om tro på julens budskap, håpet om fred og tjeneste for hverandre.

Maj Volden og Eilert L. Rostrup
Vennskapsmenighets-komiteen

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"