Når noen dør og det er ønske om gravferd, må én person påta seg hovedansvaret for at gravferden blir gjennomført. Vanligvis samarbeider vedkommende med andre i familien eller vennkretsen til avdøde. Gravferdsloven forklarer nærmere hva som finnes av plikter og rettigheter når det skjer et dødsfall, klikk her.
For kirkene i Oslo er det Kirketorget (se nedenfor) som tar hånd om registrering av gravferder. Det mest vanlige er at det er et begravelsesbyrå som ta kontakt med Kirketorget som så avklarer valg av seremonirom, dato, klokkeslett og hvilken prest som har tjeneste.
Gravferd er et felles begrep for begravelse og bisettelse (før kremasjon). Etter kremasjonen kan presten hvis ønskelig bli med på urnenedsettelsen.
I Hasle kirke er det i hovedsak mulighet for gravferd på torsdager. Det er også mulighet for å ha minnesamvær i menighetssalen. Ta kontakt med oss om du har spørsmål rundt dette.
Dere bestemmer selv hvilken kirke/kapell dere ønsker gravferd fra og hvor dere ønsker grav eller minnelund. Begravelsesbyrået hjelper dere med å finne ut hva slags muligheter som finnes.
Det er avdødes bostedsadresse som avgjør hvilken menighet gravferden kobles til.
Når Kirketorget har avklart de ytre rammene, tar presten kontakt med de pårørende for å avtale en samtale. Samtalen kan finne sted i hjemmet til avdøde, i hjemmet til noen av de pårørende eller på kontoret. Ofte er samtalen et viktig hvilepunkt i alt det som skjer, midt oppe i alle oppgavene og valgene man er stilt overfor. Samtalen skal gi rom for sorgen, og sammen med de pårørende forbereder presten minnetalen.
Når det gjelder barns deltakelse, er det viktig å huske på at barn som sørger har behov for nærhet og oppmerksomhet fra foreldre og andre voksne. La barna få delta, så de ikke føler seg avvist. De kan gjerne uttrykke det de føler gjennom spørsmål, kommentarer, tegninger og annet. Som for de voksne, så er det også for barn, mulig å legge ned en blomst eller en tegning ved båren.