– Dette er en svært gledelig utvikling! Mange orgelpedagoger har jobbet lenge med dette, og spesiell takk til det DNB-støttede samarbeidet som ble innledet med Oslo domkirke denne høsten, sier prosjektkoordinator ved NMH, Anders Eidsten Dahl.
Det er særlig søkningen til grunnutdanningen, bachelorstudiet i kirkemusikk som stiger.
– Nå ser vi effekten det kan ha når vi ikke bare snakker om problemet, men faktisk handler sammen, sier daglig leder i Oslo domkirke, Geir Rebbestad.
Forsiktig optimisme
– Vi har 11 søkere nå som skal vurderes for å starte høsten 2025, mot bare 4 året før, sier Dahl.
Støtten fra Sparebankstiftelsen har gjort det mulig for Oslo domkirke å åpne kirken enda mer for studentene. I Domkirken skal studentene nå ha «orgelforum» i grupper med undervisere og medstudenter, øve, og få erfaring med å spille konserter og å dirigere.
– Dette er gode nyheter! Vi gleder oss til å se mer til kirkemusikkstudentene på galleriet i domkirken fremover, sier Sigrun Skårberg, prosjektkoordinator fra domkirkens side.
Krisen er ikke over
Det er likevel ikke slik at vi kan avblåse kirkemusikk-krisen selv med ett år med bedring i søkertall. Ifølge beregninger gjort av kirken selv, vil det om ti år mangle 200 kantorer i Norge.
– Vi har vært for dårlige til å snakke om hvor viktig kirken er som rekrutteringsbase for hele det norske musikklivet, sier rektor ved NMH, Astrid Kvalbein.
Hun er glad for at det utdannes kirkemusikere på andre måter og andre steder enn på Norges musikkhøgskole.
– Vi konkurrerer ikke om kirkemusikken, her må alle gode krefter bidra, avslutter Kvalbein.
Slik ser søkertallene ut:
- Bachelorstudiet i kirkemusikk: 11 søkere (året før var det 4 søkere, og i 2023 var det 8 søkere)
- Bachelorstudiet i kirkemusikk, 2. avdeling: 2 søkere (ingen i 2024 eller 2023)
- Bachelorstudiet i utøving – klassisk, med orgel som hovedinstrument: 1 søker (ingen søkere i 2024 eller 2023)
- Bachelorstudiet i dirigering 2. avdeling – orkesterledelse med orgel som hovedinstrument: 2 søkere (ingen i 2024, i 2023: 2 søkere, 1 på kor og 1 på orkester)
- Masterstudiet i kirkemusikk – erfaringsbasert: 5 søkere (4 i 2024, 4 i 2023)
- Masterstudiet i utøving - soloinstrument/kammermusikk, med orgel som hovedinstrument: 4 søkere (4 i 2024 + 1 på masterstudiet i utøving med musikkforskning. 7 i 2023 + 1 på masterstudiet i utøving med musikkforskning)
Søkertall kirkemusikk, orgel utøvende og orkesterledelse/dirigering med orgel som hovedinstrument, for opptak høsten 2025. Alle må gjennomføre opptaksprøver og bli funnet kvalifiserte før de blir tilbudt plass. Studentene som blir tilbudt plass, kan tidligst begynne høsten 2025. Da kan noen takke nei til plassen fordi de for eksempel får et studietilbud eller jobb-tilbud et annet sted.