Når noen dør og det er ønske om gravferd, må én person påta seg hovedansvaret for at gravferden blir gjennomført. Vanligvis samarbeider vedkommende med andre i familien eller vennekretsen til avdøde. Gravferdsloven forklarer nærmere hva som finnes av plikter og rettigheter når det skjer et dødsfall, klikk her.
Det vanligste i dag er at pårørende kontakter et begravelsesbyrå. Byrået vil så ta kontakt med Kirketorget for å avtale tid og sted for gravferden.
Gravferd er et felles begrep for begravelse og bisettelse (før kremasjon). Etter kremasjonen kan presten hvis ønskelig bli med på urnenedsettelsen.
I Østre Aker kirke er det mulighet for gravferd på onsdager og fredager, mens det i Haugerud kirke er mulighet for gravferd på onsdager.
Dere bestemmer selv hvilken kirke/kapell dere ønsker gravferd fra og hvor dere ønsker grav eller minnelund. Begravelsesbyrået hjelper dere med å finne ut hva slags muligheter som finnes.
Det er avdødes bostedsadresse som avgjør hvilken menighet gravferden kobles til.
Les gjerne mer om gravferd på hovedsidene til Den norske kirke, klikk her.
Prestens rolle
Dere får beskjed fra Kirketorget om hvilken prest som har tjeneste på dagen dere velger. Ønsker man en spesiell prest, kan man opplyse om dette, og begravelsesbyrået vil undersøke muligheten for dette, men det er ingenting i veien for å ta direkte kontakt med en av prestene i menigheten etter dødsfallet. Hvis man ønsker følge til syning eller å ha en båreandakt, bistår gjerne en av prestene. Dette trenger ikke å avtales gjennom Kirketorget eller begravelsesbyrået.
Når Kirketorget har avklart de ytre rammene, tar presten kontakt med de pårørende for å avtale en samtale. Samtalen kan finne sted i hjemmet til avdøde, hjemme hos en av de pårørende eller på prestekontoret.
Ofte er samtalen et viktig hvilepunkt i alt som skjer, midt oppe i alle oppgavene og valgene man er stilt overfor. Samtalen skal gi rom for sorgen, og sammen med de pårørende forbereder presten minnetalen. Denne kan holdes av presten, en pårørende eller prest og pårørende i samarbeid.
Hvis det er forhold i familien, f.eks. konflikter, som gjør forberedelsene ekstra vanskelige, er det viktig å være åpen om dette. Da vil presten være oppmerksom på dette og bidra til å gjøre gravferden så verdig som mulig for alle involverte.
Barns deltakelse
Ofte finnes det barn som vil savne avdøde. Barn sørger på sin måte, og også for dem er det viktig å være med på å ta farvel. Ofte kan det å bli med i gravferden være en god anledning til dette. Det er opp til barnets omsorgspersoner å avgjøre om barnet skal være med i gravferden eller ikke. Barn bør ikke tvinges til å delta, hvis han/hun selv ikke vil.
På forhånd er det viktig å forberede barna på det som skal skje. Det finnes ulike bøker om dette. Disse kan lånes på menighetskontoret hvis dere ønsker. Voksne bør svare så direkte og ærlig de kan på barns spørsmål.
I gravferden kan barna gjerne uttrykke sin avskjed gjennom å legge blomster, tegninger eller lignende på båren.
Husk at hvis barnets nærmeste omsorgspersoner er i dyp sorg, kan det være godt for barnet å ha følge av andre voksne som kan ivareta dem.
Hvis barnet selv har mistet noen av sine nærmeste, f.eks. foreldre eller søsken, er barnet også blant pårørende. Da kan det være viktig at barnet får være med å forberede gravferden, og også selv få snakke med presten.