Sagene kirke stod ferdig bygd i året 1891. Den er tegnet av arkitekten Christian Fürst, og er i nygotisk stil. I rød, fuget tegl, flere kobberbelagte tårn og ellers skifertekket tak skiller Sagene kirke seg ut i bybildet og er også særegen i forhold til andre kirker i Oslo by. Vi kan se på kirkebygget som både en langkirke, sentralkirke og som korskirke på grunn av dens utforming.
I 1956 ble kirken pusset opp innvendig, men senere skulle den måtte gå gjennom en mer omfattende renovasjon på grunn av hussopp. For å rette opp i dette stod kirkebygget stengt i fem år, mellom 2005 og 2010. Nå er altså kirken i bruk igjen, og det i aller høyeste grad. I tillegg til høyt aktivitetsnivå når det gjelder kirkelige aktiviteter og andre arrangementer, står kirken åpen hver tirsdag, torsdag, lørdag og søndag mellom kl.12.00 og 20.00 - hele fire dager i uka. Alle som en er hjertelig velkomne til å ta turen innom!
Altertavla i Sagene kirke viser nedtakelsen korset. Maleriet er en kopi av altertavlen i katedralen i Antwerpen. Kopien er malt av maleren Christen Brun (1828-1905).
Sagene kirkes dronning, Hollenbach-orgelet, har stått i kirken siden den ble åpnet i 1891. Siden da er det blitt bygd om og tilføyd et ryggpositiv. Per i dag er orgelet det eneste av sitt slag i Norge. Høsten 2014 fikk Sagene kirke et mindre fem-stemmers kirkeorgel i gave fra Abildsø sykehjem - en prinsesse. Dette er nå pusset opp og restaurert, og har fått sin naturlige plass vestre sideskip.