Dåp av ungdommer og voksne

Dåp er en mulighet gjennom hele livet.

Foto: Erik Norrud.

Det er ingen øvre aledersgrense for dåp. Samtidig er barnedåp den mest brukte ordningen i Den norske kirke. Det kan være mange grunner til å la seg døpe i forbindelse med konfirmasjon, eller i forbindelse med andre livshendelser. Her er informasjon om hva dåpen handler om.

Hva gjør jeg når jeg ønsker å bli døpt?
Ta kontakt med kirken eller kirketorget der du bor. Hvis du er usikker på hvilken kirke du hører til kan du søke på denne siden.

Du vil få en samtale med en prest eller en kateket om valget av dåp. Sammen finner dere ut om det trengs undervisning i den kristne tro, før du blir døpt. Det kan det være fint å snakke seg igjennom dåpsliturgien og symbolikken som knytter seg til dåpen i forkant.

Hva er kristen dåp?
Dåp handler om tradisjon, tilhørighet og tro.

Tradisjon - dåpen er en bærende tradisjon, og det har den vært i landet vårt i nærmere 1000 år. Dåpsdagen oppleves av mange som en god og meningsfull feiring og en viktig dag for deg og dine nærmeste.

Tilhørighet - dåpen knytter oss til Gud, til Jesus Kristus og til fellesskapet i kirken.

Tro – vi døpes til den kristne tro. I dåpen legges vi i Guds hender i tro på Guds kjærlighet. Slik er troen en Guds gave til den døpte.

Dåpen er en gave Gud har gitt til oss, der Gud tar oss inn i sin kirke. Kirken er et fellesskap av alle kristne over hele verden, uansett rase, nasjonalitet eller andre skillelinjer. Hvis du er fast bosatt i Norge, gir dåpen medlemskap i den menigheten der du bor. I noen tilfeller har den som ønsker dåp allerede en kristen bakgrunn uten å ha blitt døpt. Da markerer dåpen bekreftelse på troen og medlemskap i Den norske kirke.

Trenger jeg faddere?
Den som blir døpt skal ha to eller flere faddere. En fadder er en som vil be for deg og hjelpe deg med spørsmål og tanker rundt kristen tro. Fadderne er også med som vitner til selve dåpshandlingen. Du kan gjerne spørre familie eller venner om å være fadder. Kirken der du bor kan også hjelpe deg med å finne faddere.

Hva må til for å bli døpt som voksen i Den norske kirke?

  • At du ønsker å tilhøre Den norske kirke.
  • At du ikke er døpt fra før. Hvis du er døpt i et annet kirkesamfunn, som barn eller som voksen, trenger du ikke å bli døpt på nytt for å bli medlem i Den norske kirke. Du kan da formilde ønske om innmelding ved å ta i bruk medlemsportalen på nettet.
  • At du kjenner til sentrale elementer i den kristne tro.
  • Ved ønske om konvertering fra en annen religion til den kristne tro ved dåp, ta kontakt med en prest i din lokale kirke.

Hva skjer under selve dåpshandlingen
Dåp finner vanligvis sted i hovedgudstjenesten, eller i en egen gudstjeneste. I Den norske kirke er det vanlig at den som døpes, bøyer hodet over døpefonten, fatet med vann, og presten tar vann over hans eller hennes hodet tre ganger: i Faderens, i Sønnens og i Den hellige ånds navn. Den som døpes, bekjenner også sin tro ved å fremsi den apostoliske trosbekjennelsen. En del av dåpsforberedelsen handler om å gå inn i en samtale om forståelsen av denne.

Dåpen foregår som regel når menigheten er samlet, det vil si på en gudstjeneste. Slik er det for at den døpte skal bli en del av menighetens fellesskap, og kunne ta del i felles  nattverdfeiring.

Dåpsliturgien (vi lager en knapp på våre nettsider med dåpsliturgien) er den samme for voksne og barn, men til forskjell fra barnedåp, er det den som skal døpes som svarer hva han/hun heter og «ja» til presten på spørsmålet vil du bli døpt til Faderen, Sønnen og den Hellige ånds navn.

Kontaktinformasjon for Uranienborg menighet

Uranienborg kirke ligger på Uranienborghøyden rett bak Slottet. Ta 11-trikken fra Majorstua eller Kjelsås og gå av på Briskeby. Kirken ligger rett ved skolen.

 

Gavebidrag til menighetens arbeid:
Orgnr. 971.514.361
Kontonummer: 1600.21.66066
Vipps valgfritt beløp, merk med gave til: #10202


Kontoradresse:
Daas gt 19, 0259 Oslo

E-post: post.uranienborg.oslo@kirken.no.
Telefon: 23 62 90 80. 
Telefon- og besøkstid: Tirs-Tors 10-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"