Svein Ellingsen døde søndag, opplyser sønnen Eystein Ellingsen til NTB.
I Norsk Salmebok finner vi 58 salmer, hvorav 43 originale og 15 oversettelser, med hans signatur. Svein Ellingsen er også representert i salmebøker i alle nordiske land, i Tyskland, Østerrike, Sveits og USA.
Prisbelønt dikter og kunstner
Ellingsen var utdannet kunstmaler, og spesialiserte seg på såkalt gouache-maleri i små formater. Ellingsen deltok på Høstutstillingen flere ganger. I 1975 ble han statsstipendiat, og i 1995 ble han ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I 2009 ble han hedret med Petter Dass-prisen for å ha satt den kristne tro på dagsorden på en jordnær og folkelig måte. «Svein Ellingsen er en særegen salmedikter. Av Guds nåde», het det i begrunnelsen.
– Ekstremt stor betydning
I anledning Ellingsens 90-årsdag i fjor høst, arrangerte Kongsberg menighet en kulturkveld i Kongsberg kirke, med foredrag, allsang og fremføringer av Ellingsens salmer.
Prost Roar Tønnessen sier at Svein Ellingsen har hatt ekstremt stor betydning for norsk kirkemusikk. – Han må være den største norske salmedikteren i forrige århundre, og kanskje dette århundret også. Han har stått for en fornyelse av salmespråket, med å være moderne – men samtidig dyp, sier Tønnessen etter at nyheten kom søndag ettermiddag.
Prosten har møtt Ellingsen flere ganger siden Tønnessen kom til Kongsberg i 1991. Han beskriver samledikteren som en beskjeden, var og snill mann. – Likevel er han en av de største kunstnere og salmediktere. Bare det at han allerede i 1975 ble statsstipendiat, viser den anerkjennelsen han har, fortsetter Tønnessen.
Fast plass i kirken
Svein Ellingsen har lenge bodd i Arendal, men har beholdt sine sterke bånd til Kongsberg. I kirken hadde han sin faste plass. – Han ville helst sitte ved en søyle nord i kirkerommet de gangene han var i Kongsberg kirke, sier prost Roar Tønnessen.
Svein Ellingsen fikk en egen vei på Kongsberg oppkalt etter seg i 2014, ved siden av Reidar Hauges vei på Frydenbergåsen.