Personalpolitiske retningslinjer for Kongsberg kirkelige fellesråd

Personalpolitiske retningslinjer for Kongsberg kirkelige fellesråd

 

1. Innledende bestemmelser

Personalpolitiske retningslinjer gir overordnede strategier for hvordan Kongsberg kirkelige fellesråd arbeider planmessig med de menneskelige ressursene i virksomheten.

Personalpolitikken skal gjenspeiles i fellesrådets mål- og strategiplan og andre styringsdokumenter. De ansatte blir i hovedsak fordelt til oppgaver i menighetene, gravlundsdrift og administrasjon.

Kongsberg kirkelige fellesråd er tilsluttet Hovedorganisasjonen KA som kirkens arbeidsgiver organisasjon (KA). Som medlem av KA, er Kongsberg kirkelige fellesråd omfattet av avtaleverket som KA inngår. Sentrale avtaledokumenter er Hovedavtalen (HA), Hovedtariffavtalen (HTA) og tilhørende særavtaler.

 

2. Arbeidsgivers styringsrett

Defineres som retten til å organisere, lede, fordele og kontrollere arbeidet, samt retten til å inngå arbeidsavtaler og bringe dem til opphør. Styringsretten omfatter med dette arbeidsgivers rett til å ansette og si opp arbeidstakere, bestemme hvem som skal gjøre hva når og hvordan, samt disponere arbeidstakers tid innenfor rammene av arbeidstiden.

Alle medarbeidere rapporterer til sin daglige leder og er forpliktet til å følge opp fellesrådets og menighetsrådenes vedtak.

 

3. Mål og verdier for personalpolitikken

Kongsberg kirkelige fellesråd skal være en arbeidsgiver som legger til rette for et arbeidsmiljø preget av trygghet, åpenhet, utvikling og god kommunikasjon. Vi skal være en ikke-diskriminerende arbeidsplass.

Våre verdier er medbestemmelse, respekt, samarbeid og kompetanse.

Medbestemmelse

Synliggjøre personalpolitikken i tråd med gjeldende lover og avtaler. God dialog med arbeidstakerorganisasjonene.

Aktiv bruk av administrasjonsutvalg og arbeidsmiljøutvalg. Arbeidstakerorganisasjonene er representert i alle tilsettinger.

Respekt

Gjensidig anerkjennelse av hverandre som likeverdige medarbeidere.

Respekt for hverandres fagområde og egenart samtidig som alle bidrar til å hjelpe og støtte hverandre. Legge til rette for åpne prosesser preget av gjensidig respekt og tillit. Respekt for arbeidstid og fritid. 

Samarbeid

Samarbeid på tvers av profesjoner og menighetsgrenser.

Samarbeid mellom arbeidstaker og arbeidsgiver gjennom direkte kontakt og gjennom et godt og konstruktivt forhold til arbeidstakerorganisasjonene.

Være løsningsorientert. Gjøre hverandre gode.

Gjennomføre vernerunder med fokus på psykososialt arbeidsmiljø.

Kompetanse

Være en organisasjon i utvikling ved å bidra til en systematisk kompetanseutvikling og personalutvikling for tilsatte.


4. Etiske retningslinjer

Kongsberg kirkelige fellesråds etiske standard skal bidra til bevisstgjøring av medarbeidere og andre som utfører arbeid for kirken i Kongsberg.

Ansattes holdninger og handlinger påvirker innbyggernes tillit til kirken. Alle har et personlig ansvar for hvordan de opptrer. En åpen kultur for å samtale om etiske spørsmål er nødvendig for å utvikle et godt etisk og faglig skjønn.

Alle medarbeidere i Kongsberg kirkelige fellesråd skal ha et bevisst forhold til:

Profesjonalitet

Vi opptrer redelig og viser respekt for alle mennesker. Vi diskriminerer ikke. Vi bruker fagkunnskap og skjønn i vårt arbeid og behandler alle likeverdig.

Vi sørger for at fortrolige opplysninger ikke kommer på avveier, og misbruker ikke tilgang til informasjon.

Vi er lojale i oppfølgingen av administrative og politiske avgjørelser. Vi følger norsk lov, interne regler og god forvaltningsskikk.

Vi er bevisste på at våre handlinger og holdninger påvirker kirkens omdømme.

Åpenhet og dialog

Vi lytter til innspill gjennom dialog, brukermedvirkning og høringer. Vi sikrer offentlighetens krav på innsyn og opptrer profesjonelt i kontakt med media.

Vi opptrer ikke som representanter for kirken når vi deltar i samfunnsdebatten som privatpersoner.

Vi følger kirkens retningslinjer for hvordan vi opptrer i sosiale medier.

Interessekonflikter

Vi informerer om private forhold og interesser som kan påvirke beslutninger eller utførelse av oppgaver for kirken.

Vi sørger for at egen habilitet blir vurdert, før vi saksbehandler eller treffer avgjørelser.

Gaver og representasjon

Vi mottar ikke arv eller personlige fordeler i vårt arbeid, men gaver av ubetydelig verdi kan vi motta dersom det er avklart med leder.

Penger og eiendeler

Vi arbeider for fellesskapets beste og sørger for at kirkens økonomiske verdier forvaltes forsvarlig.

Vi tar hensyn til miljøet og bidrar til reduksjon av energibruk og klimautslipp. Vi er ansvarsfulle i forvaltningen av penger og eiendeler.

Vi er kjent med at tyveri og underslag blir politianmeldt.

Innkjøp

Vi følger regelverket om offentlige anskaffelser og opptrer profesjonelt i rollen som bindeledd mellom leverandører og kirken.

Vi kjøper varer og tjenester i henhold til gjeldene avtaler og kontrakter.

Vi kjøper ikke varer eller tjenester fra kirkens ansatte, venner eller slektninger uten at det er avklart med næreste overordnede.

Vi mottar ikke særfordeler ved private kjøp av varer og tjenester.

Arbeidsmiljø

Vi tar ansvar for å fremme et godt og inkluderende arbeidsmiljø.

Vi skaper helsefremmende arbeidsplasser ved å bidra til arbeidsglede og jobbengasjement. Vi tar aktivt avstand fra diskriminering, mobbing og trakassering.

Taushetsplikt

Ansatte i kirken i Kongsberg har taushetsplikt om forhold de blir kjent med i arbeidet. Dersom en bryter slik taushetsplikt, kan det få arbeidsrettslige følger.

Avvergeplikt

Denne taushetsplikten gjelder ikke dersom alvorlige hendelser kan avverges eller stoppes jf. Straffeloven. Dette kan f.eks. være dersom en ansatt får kjennskap til eller det er grunn til å tro at et barn lider under omsorgssvikt e.l, og dersom alvorlig kriminell handling som kan komme til å skade andre mennesker kan avverges.

 

5. Helse, miljø og sikkerhet (HMS)

HMS handler om arbeidsgivers og arbeidstakers rettigheter og plikter i arbeidet med å sikre et fysisk og psykisk godt arbeidsmiljø.

Arbeidsmiljøloven stiller krav til hvordan HMS-samarbeidet skal organiseres i ulike samarbeidsfora og funksjoner.

I Kongsberg kirkelige fellesråd har vi disse rollene:

  • Arbeidsmiljøutvalg (AMU) er et partssammensatt utvalg som skal virke for gjennomføringen av et fullt forsvarlig arbeidsmiljø.
  • Kirkevergen (øverste leder) har ansvaret for HMS-arbeidet.
  • Assisterende kirkeverge, leder bygg FDV og gravplass og andre med delegert personalansvar har ansvar for oppfølging av HMS-arbeid lokalt
  • Arbeidstakere skal medvirke i HMS-arbeidet.

Verneombud skal påse at HMS-arbeidet utføres på en god måte. Bedriftshelsetjenesten skal gi råd om HMS-arbeid til ledere, ansatte og verneombud. Arbeidsgiver har ansvar for at arbeidsmiljøet er forsvarlig og i samsvar med arbeidsmiljøloven.

Varsling

Varsling er å si fra om kritikkverdige forhold. Alle ansatte har rett til å varsle om kritikkverdige forhold. Alle ansatte har varslingsplikt ved kritikkverdige forhold.

Med kritikkverdige forhold menes brudd på lovverket eller brudd på tydelig kommuniserte interne regler. Det er i utgangspunktet arbeidstakere som varsler om kritikkverdige forhold

Det er utarbeidet egen rutinebeskrivelse for varsling på Den norske kirkes nettsider.

Forbud mot diskriminering

Kongsberg kirkelig fellesråd skal arbeide aktivt og målrettet for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Forbudet mot diskriminering gjelder hele arbeidsforholdet - fra stillingen blir lyst ut til den blir avsluttet. Arbeidsgiver skal ikke forskjellsbehandle søkere, ansatte eller innleide medarbeidere uten saklig grunn.

Rus- og avhengighetsproblematikk

Arbeidstaker skal ikke være påvirket av rusmidler i arbeidstiden. Fravær skal heller ikke skje på bakgrunn av rusmiddelbruk. Arbeidsgivers datamaskiner skal ikke brukes til pengespill. Det finnes retningslinjer for AKAN-arbeid. Retningslinjene vedtas av AMU.

Medarbeidersamtaler

Medarbeidersamtale gjennomføres årlig som en samtale mellom den ansatte og nærmeste leder.

Seniorpolitikk

Arbeidsgiver gjennomfører årlige milepælsamtaler fra fylte 60 år, i tillegg til de ordinære medarbeidersamtaler eventuelt med rådgiver for offentlig tjenestepensjon.

Aldersgrense

Kongsberg kirkelige fellesråd jf HTA har aldergrense 70 år.

Arbeidstøy

Enhver arbeidstaker plikter å møte på arbeid i et antrekk som passer til situasjonen med mindre dette går ut over det som forventes å finnes i en alminnelig garderobe.

KADM vil vedta retningslinjer for arbeidstøy.

Arbeidstid

Det henvises til de til enhver tid gjeldende regler for timeføring, avspasering, ferie med mer.

Bierverv/biarbeid

Det forventes at dersom man er mer enn 50% tilsatt i fellesrådet så er det dette ansettelsesforholdet som har første prioritet og oppdrag må ikke gå utover det som forventes av stillingen i fellesrådet.

Arbeid for andre arbeidsgivere/oppdragsgivere må utføres på arbeidstakerens fritid og må ikke påvirke negativt det arbeid en er ansatt for å utføre for fellesrådet.

Det må ikke være tvil om den ansattes rolle i det aktuelle oppdrag.

Arbeid som utføres for andre må ikke skje i konkurranse med fellesrådets egen virksomhet. Arbeidstakere må ikke selge tjenester eller påta seg oppdrag for andre som kan gi konkurransefortrinn for enkelte bedrifter fremfor andre.


6. Opptreden i media og sosiale medier

Det henvises til reglement for mediehåndtering for ansatte i Kongsberg kirkelige fellesråd.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"