Herdahlsalen ble opprinnelig oppført i treverk av kjøpmann Elias Herdahl i 1864. Bygningen brant i 1882, men gjenoppsto i 1885 som murhus, og fikk da utseendet den har i dag.
Bygningen har hatt et utall forskjellige funksjoner. I Herdahlsalen har det blant annet vært kolonialbutikk, sy- og moteforretning, kjeglebane, bakeri og konditori med tilhørende butikk, utsalg for Kongsvinger Øl og Vinsamlag, restaurant, kjeglebane og byens første kino. Huset har også vært arena for danseskole, utallige fester, lokalrevyer, konserter, til og med bokse- og bryterstevner, samt miniatyrskytebane. Fra 1942 ble imidlertid hele bygningen overtatt av firmaet AS Papirartikler og benyttet til produksjon av blant annet servietter og papirduker.
I 1980-årene tok en stiftelse utgått av byens menighetsråd over driften, og bygningen ble nok en gang et samlingspunkt for Kongsvingers befolkning. Det store lokalet i 2. etasje benyttes til utleie til korvirksomhet, minnesamvær, jubileer og konfirmasjon for å nevne noe. I 2004 gjennomgikk hele bygget en total restaurering, hvor det også ble utført et påbygg (den grønne delen av bygget). I dag har Den norske kirke i Kongsvinger og Kongsvinger kirkelige fellesråd kontorer i 1 etage samt denne påbygde delen.