Her er noen av de mest stilte spørsmålene rundt konfirmasjon og konfirmasjonstiden.
Har du andre spørsmål eller lurer på noe rundt opplegget, ta kontakt med kirkesenteret for mer informasjon.
Vårt barn står som tilhørende til Den norske kirke, men er ikke døpt. Kan han konfirmeres?
Ditt barn kan melde seg på til konfirmasjonen og delta i konfirmasjonstiden. For å bli konfirmert må man være døpt. Dette kan skje i løpet av konfirmasjonstiden.
Ingen av oss foreldre er medlemmer i Den norske kirke. Kan vårt barn konfirmeres?
Det er ikke krav om at noen av foreldrene skal være medlem i Den norske kirke for at en ungdom kan velge å konfirmeres. Konfirmasjonstiden forutsetter ikke dåp, men den avsluttende gudstjenesten gjør det. Dåpen er en forutsetning for å delta i den avsluttende forbønnsgudstjenesten. Slik understrekes dåpens grunnleggende betydning for tro og tilhørighet til Kristus og kirken. Religiøs myndighetsalder er 15 år.
Min sønn vil på leir som koster penger. Finnes det noen steder jeg kan søke om bidrag for å få hjelp til å betale?
Vi ønsker ikke at økonomi skal være en hindring for å bli med på konfirmantleiren! Derfor sponser menighetsrådet gjerne hele eller deler av leiravgiften. Ta kontakt med leder for konfirmantarbeidet eller med kirkesenteret for å bli satt i kontakt med vedkommende.
Mitt barn vil melde seg på til konfirmasjonsopplegg, men ønsker å være i en annen menighet enn der vi bor. Er det mulig? Koster det noe?
Ditt barn kan velge en annen menighet enn den dere bor i. Ta kontakt med menigheten der barnet vil være med og hør om det er plass. Der vil det også bli opplyst om eventuelle kostnader.
Min datter er 16 år. Hun ønsker å bli konfirmert. Hva gjør vi?
Det er mulig å konfirmeres selv om du er over 15 år. Selv voksne kan konfirmeres – det finnes ingen øvre aldersgrense. Hør med menigheten der du bor og spør hva de har å tilby.
Mitt barn har ikke sovet hjemmefra selv om hun er 14 år. Vi er litt urolige for hvordan det skal gå på leir.
Mange konfirmanter opplever leir som et minne for livet. De ansatte og de unge medarbeiderne gjør sitt beste for at det skal være et godt minne. Derfor er det bra at de ansvarlige vet om uro og utfordringer den enkelte konfirmant kan ha. På konfirmantleiren i Kragerø trenger vi at noen foreldre blir med for å bidra med ulike oppgaver- kanskje løsningen for dere er at dere foreldre/foresatte også bli med på leir? Ta kontakt med den konfirmantansvarlige i menigheten så finner dere en løsning sammen.
Mitt barn har dysleksi og er redd for å lese høyt eller gjøre noe annet der det blir tydelig at leseferdigheten er dårlig. Hva kan jeg som forelder gjøre?
Som forelder kan du fortelle de ansvarlige om ditt barns bekymring, slik at det kan tas hensyn til dette. Det er viktig at konfirmasjonstiden blir positiv for ditt barn, derfor er det bra at lederne vet om slike ting på forhånd, slik at vi kan legge til rette. Konfirmasjonstiden er en tid for å teste ut og lære om kristen tro. Det gjøres gjennom samtaler, øvelser og leker. Konfirmasjonstiden bygger mye på gruppefellesskap og at konfirmanten kjenner seg trygg i gruppen.
Vårt barn er egentlig for ung til å konfirmeres, men vil være sammen med sine venner som er ett år eldre.
Konfirmasjonen i Den norske kirke skal normalt gjennomføres det året konfirmanten fyller 15 år. Hvis det er spesielle omstendigheter kan menigheten gjøre unntak. Ta kontakt med kirkekontoret og fortell hvorfor dere ønsker konfirmasjon nå.