Det er viktig at foreldre/foresatte og kommende konfirmant tar kontakt med kirken og ber om en samtale. Døvekirken har også et eget konfirmanttilbud.
Konfirmasjonstiden er en spesiell tid. Ikke bare for konfirmanten selv, men også for familien. Hanne Berg er menighetspedagog i to menigheter i Vestvågøy i Lofoten. Med utgangspunkt i at konfirmasjonen er en velsignelse og ikke en prestasjon, er det en selvfølge at alle som ønsker det kan delta i konfirmantforberedelsene og bli konfirmert.
All slags tilrettelegging
I jobben som menighetspedagog tilrettelegger Berg konfirmasjonstiden for unge og familier som trenger det. Det kan være ulike grader av tilrettelegging, fra helt enkle utfordringer, til mer omfattende og langvarig arbeid med ungdommer og foreldre. Samarbeid med relevante fagmiljø og støtteapparat er nødvendig noen ganger.
– Tilrettelegging handler ikke bare om diagnoser og funksjonshemming. Det kan være utfordringer i livet som må tas hensyn til; lese- og skrivevansker, angst, sjenanse, sykdom i nær familie og så videre, sier menighetspedagogen.
For noen kan dette innebære en avtale om å få ringe hjem når det er på samlinger, å få gå før det er slutt eller være kirketjenermedhjelper, i stedet for å lese høyt i kirken.
De unge trenger trygghet og forutsigbarhet og med noen enkle rutiner og ritualer blir det straks mer oversiktelig. De vil vite hva som skjer, hvem som kommer og hva deres oppgave er.
Trygghet
Før konfirmasjonsdagen har vi øving i kirken. Hvis noen ønsker det, kan man også øve på øvelsen. Det er nemlig ingen som rekker å blir eksperter på det å være konfirmant, siden man bare er det én gang. Derfor er det viktig å gjøre opplevelsen så trygg som mulig, slik at dagen står igjen som et minne for livet.
– Jeg tror at det å være sikker og trygg er ekstra viktig på selve konfirmasjonsdagen – for alle konfirmanter, sier Berg.
Fellesskap
Flere av foreldrene Berg har møtt opp gjennom årene har trodd at deres ungdom måtte konfirmeres alene. Konfirmasjonen skjer i menigheten, i fellesskapet, så det skal være tungtveiende grunner for å gjøre det på en annen måte, påpeker Berg.
– Det å få være konfirmant sammen med de andre betyr veldig mye, både for den enkelte, for de nærmeste og menigheten. Den hvite kappen er et tydelig symbol som understreker at for Gud er vi alle like, sier hun.
Så tidlig som mulig
I forkant av konfirmasjonstiden anbefaler Berg at foreldre eller andre i omsorgsroller, som har spørsmål eller tanker om konfirmantåret, tar kontakt så tidlig som mulig.
– Foreldre med barn som trenger tilrettelegging kan ha hatt store utfordringer i strevet med å få det. Vi tenker at tilrettelegging er en selvfølge, og noe man kan forvente av oss, sier Berg. Det er ikke sjeldent at menighetspedagogen omrokerer dagene sine for å imøtekomme konfirmanter som trenger ekstra oppfølging.
– Det handler om at vi ønsker det beste for de unge, at de skal bli inkludert og få praktisere troen sin, avslutter Berg.