Kirken bygges
Drømmen om en kirke i Ski sentrum er gammel, men det var først i slutten av 70-årene at de mange interessegruppene rundt den kirkelige virksomhet øynet muligheten for at drømmen kunne realiseres.
Gymnastikksalen på Finstad skole fungerte som interimkirke fra 1973 og ble sentrum for en rik lokal virksomhet. Lokaliseringen av den nye kirken skapte bredt engasjement i befolkningen. Kommunestyret vedtok i 1982 at kirken skulle ligge i Birkelunden, og i 1984 la plan- og byggekomiteen fram forslag til romprogram med kostnadsoverslag.
Block Watne Yrkesbygg A/S ble i 1987 antatt som entreprenør, og planen for kirkebygget ble utformet i et samarbeid mellom entreprenørens arkitekter, den kommunale plan- og byggekomite og menighetens kirkebyggutvalg. Grunnsteinen bla lagt ned av Gunnar Lislerud og ordfører Ingvild Raaum 20. november 1987.
Allerede under byggeperioden ble prosjektet forbedret. Kjelleren ble utvidet, taket over menighetssalen ble løftet av akustiske grunner, og enkelte andre justeringer gjennomført. Her kom menighetens innsamlede midler samt bevilgninger fra fondslegater til god hjelp.
Kirken ble innviet 27. november 1988. Totalkostnader: 19 mill. kr.
Kirkens utsmykning
Utsmykningen i Ski nye kirke var et samarbeidsprosjekt mellom den lokale utsmykningskomite, Kirkelig kulturverksted, Maleren Tor Lindrupsen og veversken Rigmor Bové. Utsmykningsplanen omfattet kirkerommet som helhet, dvs. materialvalg, fargesetting og ikke minst utformingen av alterpartiet. En hovedtanke var at den blå-grønne fargen i «det levende vann» skulle prege billedutsmykningen. Dette går også igjen i bruksting som er laget av keramikeren Karin Eie, alterkalker, dåpsfat, vannmugger og blomstervaser.
Altertavlens grunnform er kvadratet, et gammelt symbol på verden. Midt i denne verden på godt og vondt står Kristus, kilden til det levende vann. Han omfatter hele verden, og hans kors lyser mot oss.
På begge sider av altertavlen glir store, fargerike vevde teppe fint inn i helheten. Det venstre teppet viser bilde av ondskapen i verden, mens det høyre lar oss skimte Guds ansikt og gjengir regnbuens farger. Teppet på prekestolen antyder de fire evangelisters symboler.
Kirkeskipet er nedfelt i golvet, med et tilhørende seil hengende ned fra taket.
Orgelet
Kirkens orgel er helmekanisk og har 18 stemmer fordelt på 2 manualer og pedalverk.
Orgelet er levert av Robert Gustavsson orgelbyggeri AB i Sverige og stod ferdig til innvielsen av kirken.
Bruk
Kirken bygd med henblikk på variert aktivitet. Foruten selve kirken og menighetssalen rommer også bygningen, egne rom for ungdomsaktiviteter – i tillegg kontorer for kirkens ansatte. Aktivitetene i kirken har stor spredning:
- Babysang
- Barne og ungdomsarbeid
- Bønnemøter
- Konfirmantarbeid
- Søndagsskole
- Kor for små og store
- Formiddagstreff for eldre
- Konserter arrangert av lokale krefter og andre
- Møtelokaler for menighetens råd og utvalg