Arnt Helge, velkommen til Orkland kirkelige fellesråd.
- Tusen takk.
Du er ny avdelingsleder for kirkebygg og anlegg. Kan du fortelle litt om deg selv?
- Jeg kommer fra kirkelig fellesråd i Trondheim og har jobbet der i syv og et halvt år. Så hadde jeg et lite avbrekk på et par måneder, og så kom det en søknad fra kirkelig fellesråd i Orkland som avdelingsleder, som jeg ikke kunne la være å søke på, for det ville jeg ha angret på i ettertid, vil jeg tro. Og det var så jeg søkte og fikk stillingen.
- Og ellers kan jeg ikke si at jeg er familiefar noe mer for alle barna har flyttet ut, men jeg er far til fem barn og bestefar til syv barnebarn pluss to bonusbarnebarn.
- Jeg har utdannelse fra bygg og anlegg med fagbrev som forskalingssnekker og jobbet mye med snekring. Jeg har også vært yrkesdykker i en liten periode. Jeg søkte meg på teknisk fagskole i 2009 og ferdig der i 2011 og jobbet som formann og anleggsleder innen bygg og anlegg, både store prosjekt og mindre prosjekt.
Så det er mye relevant utdanning og erfaring?
- Det er mye relevant erfaring som går på vedlikehold av gamle ting og nye ting. Så jeg er godt vant med vedlikehold under grunn og over grunn.
Nå har du fått ansvar for 11 kirkebygg, så det er nok å …
- Det er nok å ta tak i, ja. Så vi må jobbe med å få midler til å kunne utbedre mest mulig i tiden fremover. Det må være hovedmålet.
- Og ellers må jeg si at den stunden jeg har vært her, og har blitt kjent menneskene som jobber med bygningsmassen – det har vært interessant. Og det er nok å ta tak i.
Ja, vi har jo mange fine kirkebygg som vi vil bevare og samtidig ønsker blir brukt.
- Ja, det der er så viktig og da er vi kanskje borti at vi må tenke litt mer kontinuerlig vedlikehold kontra store tunge vedlikehold. Kanskje det kan lønne seg i tiden fremover.
Du har også ansvaret når noe nytt skal bygges eller graves ut?
- Ja, når nye kirkegårder skal utbedres, navnet mindelunde, gravlunde. Ja, det som tilfører nyutbygging. Og det vil si den oppfølgingsbiten fra kirka, og der har jeg god erfaring fra byggeledermøter og prosjekteringsmøter, så jeg kjenner gangen og systemet i prosessen.
Og du bor i Buvika?
- Jeg bor på Viggja. Så der flyttet jeg til for fem år siden nå, og det har jeg ikke angret på, for selv om jeg er bygutt har jeg ikke trivdes med å være bygutt.
Okay, så det er greit å kjøre sørover for å komme seg på jobb?
- Det er veldig greit, ja. Det er litt roligere tempo, man får tenkt seg litt mer om før man gjør tiltak.
Og så er det et ganske stort område som vårt fellesråd dekker, der det følger kommunegrensen.
- Ja, det er veldig stort. Det er gode syv mil ut til Agdenes kirke på Værnes og foruten de andre kirkene i Agdenes og Snillfjord kirke har vi kirkene i Meldal, Løkken og de fire i gamle Orkdal. Så det blir mye kjøring.
Du snakker om at det du ser som viktig i jobben her er å holde kontinuerlig vedlikehold og du har i tillegg personalansvar?
- Ja, det er for klokkere, kirketjenere og renholdere. Så det er vel til sammen 11 stillinger som utgjør tre og et halvt årsverk. Men jeg skal prøve å få kontakt med alle sammen, der noen har veldig små stillinger og noen har fullstilling.
Jeg opplever deg som flink til å ta kontakt og snakke med folk, der du har vært rundt i de fleste kirkene, vil jeg tro?
- Jeg har vært rundt i de fleste ja, utenom den som ligger nærmest hovedsetet og det er jo Fannremskirka. Den er såpass nære at der er det mange som kjenner kirken veldig godt.
Det er bra at du drar rundt og gjør deg kjent med bygningsmasse og ansvarsområder.
- Ja, jeg prøver, og jeg var med på et menighetsmøte på Fannrem der alle menighetsrådsledere var innkalt. Og så vil jeg også prøve å dra rundt og møte menighetene, så de får se meg og jeg får se dem. Jeg tror det kan gjøre at det blir lettere å ta kontakt begge veier.
Vi ønsker jo å være en lokal kirke, alle steder i kommunen.
- Ja, og nå har Geitastranda menighetsråd invitert meg til et møte i august, så det stiller jeg på.
- En ting som jeg gjerne vil kommer frem er at jeg ønsker innspill på ting som folk mener bør utbedres, og det vil være nyttig for både meg og bygningsmassen, så vi kan få gjort noe med det. Det er dermed ikke sagt at det blir gjort der og da, men da får vi lagt det inn i et system.
Det er viktig at folk kjenner det er lav terskel for å ta kontakt med alle som jobber i kirka.
- Ja, og det er ingenting som er for lite eller stort. Det er bare å melde inn at her har vi en ting som det burde vært sett på. Det tror jeg er veien å gå for å få et godt samarbeid og få gode kirker.
Intervjuer: Magne