Årets bøsseinnsamling er mandag 7.april kl 17.00. Oppmøte i kirka for utdeling av bøsser.
Dette er konfirmantene sin innsamlingsaksjon, men de trenger hjelp av flere bøssebærere, for å rekke over hele kommunen. Kanskje Du vil være med å gå med bøsse?
Nytt i år er at det i tillegg til selve bøsseinnsamlingen, også skal arrangeres solidaritetskonsert til inntekt for fasteaksjonen. Solidaritetskonserten er i kirken onsdag 2 april klokken 19.00. Medvirkende Baluba, Salsing, Ruth Bente Aglen og Christian Henrikchsen. Gratis inngang, men frivillig vipps til fasteaksjonen.
Fasteaksjonen gir grønt håp midt i tørken
Takket være Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, der mange millioner blir samlet inn i menighetene i Norge hvert år, kan Kirkens Nødhjelp bidra til at flere får tilgang til vann og kan skaffe seg mat og et levebrød.
Tekst: Åsne Gullikstad, kirkens nødhjelp
Avlinger har kollapset over hele Zambia i den verste tørken på 20 år. Men det finnes unntak: I et av de verst rammede områdene har de klart å dyrke mat gjennom hele tørken.
«Kom og se», synger Catherine Mweemba (63) høyt mens hun danser på åkeren, midt blant en gruppe kvinner står bøyd over jorda og hakker. Catherines ansikt sprekker opp i et stort smil.
De andre kvinnene synger tilbake: «Kom og se hva vi dyrker her! Kom og se at vi planter, kom og se at vi vanner, kom og se hva vi høster!».
Catherine Mweemba kommer hit tre ganger i uka for å dyrke grønnsaker.
I denne grønnsakshagen dyrkes det mais, tomater, kål og belgfrukten okra. Vi er i distriktet Gwembe sør i Zambia. Rett utenfor den irrgrønne oasen er bakken brun og knusktørr. De fleste trær og planter er inntørket. Elveleier og bekker er uten vann.
Tørken har pågått i hele 2024 i store deler av sørlige Afrika. Zambia er et av de hardest rammede landene. Regntiden i slutten av 2023 varte kun i tre uker, mens det normalt kan regne i flere måneder.
GRØNT UNDER TØRKEN
-Mange har ikke høstet noe i det hele tatt i løpet av det siste året, fordi det ikke har regnet. Så det er mye sult i dette distriktet, forteller Caroline Mwewa fra ADRA, en partnerorganisasjon som Kirkens Nødhjelp samarbeider med her.
Men kvinnene vi møter her, har klart å dyrke mat mens andre avlinger har kollapset.
-Her viser vi måter å dyrke på som er bærekraftige og som faktisk virker selv i situasjoner som tørke, forteller Mwewa.
De som bor i området, kan komme hit og lære å dyrke grønnsaker med såkalt dryppirrigasjon. Kirkens Nødhjelp og vår partnerorganisasjon har sørget for vann. En solcelledrevet vannpumpe pumper vann fra et borehull opp til to store vanntanker. Derfra føres vannet ut gjennom slanger med små hull, så vannet dryppes i jorda akkurat der plantene er. Denne metoden krever ikke så mye vann.
-Som regel har folk bare ventet på regntiden, og så ventet til neste regntid året etter med å så. Men man kan dyrke hele året, så lenge man har tilgang til vann. Det klarer mange nå, uten å være avhengig av regnet, sier hun.
De som er med kan også selge grønnsaker, og de deler inntektene. En vannstasjon er også satt opp, slik at folk kan hente vann til eget forbruk der. Mange har også begynt med dryppirrigasjon i sine egne grønnsakshager hjemme.