ENØK-utfordringer ved kirkebygg og kapeller
Dette er spesielle bygg med mye volum og en spesiell bruk. Flere av byggene er kulturhistoriske med vernestatus. Effektive enøktiltak er utfordrende å få gjennomført for disse; bl.a. tetting og etterisolering. Det er ofte mot-stridende ønsker og behov; effektiv energibruk, komfort, orgelets behov, luftfuktighet, bygningskroppens behov, antikvariske myndigheter, sikkerhet …
Vi har, basert på en utredning fra 2012, gjennomført flere enøktiltak - oppgradering av ventilasjonsanlegg, utskifting av en del vinduer og sentralt styringsanlegg. Dette har medført noe lavere energibruk, men også bedre styring av når energien brukes. Det siste gir bedre komfort for besøkende og bedre arbeidsmiljø for de ansatte. Arbeidet med å legge til rette for ytterligere energieffektivisering videreføres i forbindelse med rehabilitering og vedlikehold av byggene.
Strømforbruket i de tre siste årene, korrigert for temperatur, viser en svak nedgang (omlag 5 %) med en liten økning det siste året. Dette er vi ikke helt fornøyd med, og vi vil i 2017 ha et fornyet og systematisk fokus på rutiner og holdninger til reservasjon og bruk av rom/bygg, noe vi mener skal kunne gi et ytterligere positivt resultat når det gjelder forbruk av energi.
Varmestyring
Hovedprosjektet har vært innføring av sentral driftskontroll for fjernstyring av varme i alle kapell og kirkebygg. Dette sørger for at alle bygg har en lav hviletemperatur når de ikke er i bruk, og at byggene varmes opp automatisk før planlagte arrangement. Dette medfører at bygg ikke varmes opp mer enn nødvendig, noe som også er positivt for bevaring av byggenes treverk og kunst. Kirkelig fellesråd i Trondheim har vært først i landet til å ta i bruk et så avansert system i så stor skala.
Andre energiøkonomiserende prosjekt som er gjennomført i perioden:
- I Ranheim kirke er det gjennomført sanering av oljefyr og innstallering av vann til vann varmepumpe. Her er det boret tre energibrønner og installert tilpassede konvektorer i bygget.
- Det er også gjennomført oppgradering av ventilasjonsanlegg på fire bygg, for å oppnå energisparing med varmegjenvinning.
- I Byåsen kirke er det i tillegg foretatt utskifting av vinduer til energiglass
- Nytt varmeanlegg i Tilfredshet Kapell
Bygg og Eiendomsavdelingen startet høsten 2014 med arbeidene med nytt varmeanlegg i Tilfredshet kapell. En av de mest energikrevende faktorer i et bygg er oppvarming. Tidligere oppvarming i kapellet var basert på elektriske panelovner og ESWA varmestrålematter hvor mesteparten hadde store defekter. Som et ledd i ENØK-prosjektet ble det prosjektert et nytt varmeanlegg basert på varmepumpeteknologi. Varmepumpen henter luft utendørs og omgjør denne til varmtvann som forsyner radiatorer i selve kirkerommet, resultatet blir da et luft/vann anlegg. Uvanlig for de aller fleste varmepumpeanlegg har vi fått til en løsning med plassering av varmepumpen i kjelleren for å unngå store installasjoner på utsiden av bygget.