Hun var en av rundt 20 ungdommer som møttes da Kirkelig dialogsenter og Ungdomsrådet i Trøndelag inviterte til det første av flere «Modige møter». Her møttes kristne, muslimer, og ikke-troende og ungdommer fra «Jesu Kristi kirke av siste dager hellige». U-kirka (Ungdoms-kirka) Trondheim var også til stede.
– Som muslimsk ungdom opplever jeg at det ikke bare er vi som har utfordringer i samfunnet.Vi er alle mennesker med ulike utfordringer! Å få møte andre ungdommer med ulike trosbakgrunner på denne måten, har lenge vært en drøm for meg, sier Hamra.
Både Dag Aakre, daglig leder i Kirkelig dialogsenter, Hamra Özeren og Katri Sundvall-Falck, prosjektleder U-kirka Trondheim gleder seg til nye Modige møter etter sommerferien.
Dag Aakre, daglig leder i Kirkelig dialogsenter gikk til møtet med stor spenning og fra møtet med glede og begeistring.
– Vårt ønske har vært å inkludere ungdom i den viktige og krevende dialogen. Jeg opplevde at vi sammen skapte en god møteplass for modige unge mennesker som hadde mot til å være seg selv og trygghet til å møte andre med dyp respekt og stor åpenhet, sier han.
Krevende å være åpen
Han peker på at det for mange er krevende å være åpen om egen tro.
– Noen er usikre. Noen kjenner seg alene. Derfor ble møtet med andre som tror, sterkt og gledefylt, selv om disse andre tilhører en annen religion og tradisjon enn dem selv.
Han er imponert over de som kom.
– De tilhører et mangfold av tro og livssyn. Vi oppnådde det vi ønsket. Vi fikk bekreftet at initiativet møter et ønske og et behov, sier han.
Dag Aakre (t.v.), daglig leder i Kirkelig dialogsenter deltok også i samtaler om tro.
Hamra Özeren deltok også i panelsamtale med muslimske Huda Ahmad Sheikh Hassan og kristne Christina Ludvigsen, som også er rådgiver ungdom/oppvekst ved Nidaros bispedømme. Hun steppet på kort varsel inn for Sofie Marcelie Hopshaug Bakke, leder i Nidaros Ungdomsråd, som ble forhindret fra å stille. Samtalen ble ledet av Marte Leberg, prest i Byåsen kirke. Et av samtaletemaene var hva som var viktigst for dem i deres tro.
– For meg er det viktigste at jeg kan snakke direkte med Gud, nesten som jeg snakker med en person. I tillegg er jeg glad i fellesskapet der vi deler tro og er der for hverandre, sier Christina.
– For meg er det viktigste at jeg handler i tråd med troen, at jeg er ærlig, tålmodig og viser forståelse for andre, sa Hamra.
– Bønnen, at du kan snakke med Gud om alt, sier Huda.
Faste fra Netflix
I panelsamtalen snakket de også om fasten.
– Jeg er mamma til en toåring, og det krever tålmodighet. Når jeg er sulten, krever det enda mer av meg å være tålmodig, også ovenfor henne. Så jeg lærer å øve min tålmodighet og medfølelse med faste, smiler Hamra.
– At unge snakker sammen om tro, tror jeg kan bryte ned ned både fordommer og frykt, sier Christina Ludvigsen, rådgiver ungdom/oppvekst, Nidaros bispedømme.
– Gjennom fasten opplever jeg å utvikle meg selv, blant annet ved å bli mer tålmodig, noe som beriker mitt forhold til Gud, legger Hamra til.
Christina pekte på at at kanskje ikke så mange vet at også kristne har en fastetid, de 40 dagene før påske, men at det er valgfritt, og at folk selv velger hvordan de vil faste. For noen kan det for eksempel være å faste fra Netflix, eller sjokolade.
– For min del handler fasten også om tålmodighet og Guds kjærlighet, sier Christina.
Åpen om troen
Leberg spurte også deltakerne om hvordan det var å være åpen om din tro. Huda pekte på at det kan være vanskelig å bruke hijab.
– Jeg får en del rare blikk, forteller hun.
Christina synes det stort sett går greit, men at det for eksempel ved jobbsøknader blir lagt merke til at det står at hun har gått på bibelskole i CVen.
– Noen ganger har jeg opplevd at jeg nærmest må forsvare det, smiler hun.
Etter panelsamtalen var det «Vote with your feet», der deltakerne ut fra ulike påstander, som for eksempel skulle «Jeg er åpen på sosiale medier om troen min», eller «Jeg tror på det foreldrene mine har lært meg» gå til lapper med enig, uenig, kanskje, vet ikke på.
Ghazal Soboh (t.v) og Iman Elsayed tenker på hva føttene skal stemme :)
Ghazal Soboh ble oppmerksom på Modige møter da en venninne skulle publisere en post om møtet på Instagram.
– Hun lurte på om jeg ville være med, og det synes jeg virket spennende. Jeg tror at disse møtene kan bli enda modigere hvis vi tar opp aktuelle tema. Jeg kunne eksempel tenke meg å snakke om islams posisjon i Europa, etter alle hendelsene de siste årene. Det er mange stygge kommentarer mot islam i kommentarfeltene i sosiale medier. Da er det bedre å ha modige møter, der vi møter hverandres forskjellighet og snakker om det, sier Ghazal.
– Mennesker bør lese og vite mer selv, ikke bare tro på alt media publiserer, legger hun til.
Katri Sundvall-Falck, prosjektleder i U-kirka Trondheim deltok på «Modige møter». Her i samtale med blant andre Ghazal Soboh.
Med seg hadde hun venninnen Iman Elsayed, som også delte tanker om tro.
– Jeg åpner meg vanligvis ikke så mye om troen min. Jeg bruker ikke hijab, og dermed er det ingen som ser at jeg er muslim. Jeg snakker ikke så mye om det, men her var det fint å være og si litt om det sier hun.
– Modige møter skjedde
Marte Leberg synes at den første samlingen ble veldig fin, og at det nettopp det nettopp var modige møter som skjedde.
– Deltakerne delte modig sine tanker om personlige spørsmål, og det var sterkt å høre flere av deres refleksjoner. Det ga meg bekreftelse og enda mer tro på at slike møteplasser er viktig, at vi møtes på tvers av tro, lytter til hverandre og lærer hverandre å kjenne.
– Hva gjorde sterkest inntrykk på deg?
– Gjenkjennelsen, både jeg og slik jeg opplevde det flere andre kjente på. Selv om vi har ulik religion opplevde jeg at vi kunne kjenne oss igjen i hverandre, og det er en sterk følelse i et samfunn hvor vi kanskje ikke snakker så mye om tro.
Marte Leberg (t.v.), prest i Byåsen kirke avsluttet kvelden med tyrkisk mat sammen med de andre deltakerne på «Modige møter». Ved siden av henne sitter Huda Ahmad Sheikh Hassan, deltaker i panelsamtalen. (Foto: Kerim Kara)
Hun synes flere av de muslimske ungdommene var modige og frimodige.
– Ja, mer enn jeg selv er. Det ga meg frimodighet til å være åpen og reflektere rundt min tro. Kanskje kan jeg som kristen la meg inspirere til å være frimodig og modig om min tro? Det var også fint å lytte til ungdommene fra kirka sine tanker. Jeg er stolt over å tilhøre kirka sammen med dem, sier Leberg.
– Hva er din drøm for «Modige møter»?
– At vi skal fortsette å bli kjent. Kanskje noen blir venner også utenfor samlingene? Det hadde vært kult. Jeg håper også at ungdommene har lyst til å være med å planlegge og prege arrangementene. Og at de tar med seg flere venner som også får oppleve en modig, åpen og inkluderende kveld. For det trenger vi å oppleve.