Prosjektet ble startet på Sunnland ungdomsskole i september 2020. Det viste seg å være så populært at man ved hjelp av midler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet startet opp ved ytterligere fem ungdomsskoler i Trondheim. Per dags dato har følgende skoler frokostkafe: Markaplassen, Hoeggen, Åsheim og Klæbu. Følgende skoler har lunsjkafe: Charlottenlund, Spongdal og Sunnland (starter opp i januar 2023).
Kirken og kommunen står for driften av kafeene, mens skolen stiller med lokaler. Ansatte i Trondheim kommune (både Kulturenheten og Barne- og familietjenesten) og i Den norske kirke samarbeider om å gjøre kafeene klare for frokost og lunsj, samt være til stede sammen med ungdommene under måltidene.
«Ikke rør frokost-kafeen»
Her blir ungdommene blant annet kjent med folk som arbeider i ulike fritidstiltak på kveldstid i den enkelte skoles nærområde. Ungdommene som deltar på kafeene kan også komme med innspill på hva de savner i fritiden, og slik medvirke til å påvirke sin egen hverdag.
Våren 2021 publiserte Gunhild Marie Rodal og Siri Mordahl ved Institutt for pedagogikk og livslang læring, NTNU forskningsrapporten «Ikke rør frokost-kafeen». 16 ungdommer deltok i de kvalitative intervjuene. Målet var blant annet å undersøke effekten og betydningen av tilbudet.
I rapporten kom det frem at elevene er fornøyde med frokostkafeen. Her sitter de sammen med dem de vil, prater om det de vil og spiser frokost med venner. Samtidig gir de uttrykk for at den er sted hvor de kan ivareta og utvikle andre relasjoner. De opplever også at kafeen er en god start på dagen hvor de opplever ro og hygge. At de kan gå rett til skolen etterpå, synes de også er viktig. Og: De spiser mer på frokostkafeen enn de gjør de andre ukedagene. Frokost-kafeen er for 8. trinn, og det synes elevene er fint. De opplever det også som betydningsfullt at det er blide og hyggelige voksne til stede.