Etter at menighetsrådsleder og konferansier for kvelden, Ane Strømman, hadde ønsket velkommen, tok prosjektleder ved Kirkelig fellesråd i Trondheim (KfiT), Nils Jørgen Brå, over. Han informerte om prosessen frem til der vi er i dag, samt om planene for fremdriften videre.
- Håpet er et ferdig kirkebygg i løpet av 2026
Brå kunne fortelle at det i 2017, etter flere år med tilstandsanalyser og vurderinger av dagens kirke på Charlottenlund, ble satt i gang et utredningsarbeide for å vurdere en total ombygging/renovering av nåværende kirke opp mot å bygge en ny kirke på ny tomt. Dette ble sett på som nødvendig fordi tilstandsrapport på den nåværende kirken viste at kirken tilstandsmessig sto langt unna de byggtekniske krav som datidens krav satte. Dette utredningsgarbeidet munnet ut i en konklusjon om at menigheten var best tjent med en ny kirke på ny tomt ved Stokkbekken.
Det ble deretter etablert en plangruppe for å jobbe videre med realiseringen av nytt kirkebygg. Det ble tidlig klart at et viktig fokus- område for denne gruppen var klima, miljø og bærekraft, at dette skulle bli en kirke med en menighet som står helt i front når det gjelder slike løsninger og tilnærminger, en pionèr innen bærekraft og energieffektivitet. Derfor ble kirken tidlig kalt "Den grønne katedralen". Gruppen arbeidet i tillegg med mange sider ved det nye kirkebygget, blant annet en omfattende brukermedvirkningsprosess, arbeid frem mot å få vedtatt en reguleringsplan for området, en romløsingsplan og arkitektkonkurranse. I 2023 ble det av Trondheim kommune vedtatt en reguleringsplan for området, hvor det ble planlagt inn en ny kirke, Samme år ble det også gjennomført en omfattende arkitektkonkurranse. I en åpen arkitektkonkurranse kom det inn hele 177 forslag fra arkitekter i hele Europa. Etter en stegvis konkurranseprosess vant til slutt arkitektfirmaet Atelje Ø fra Gotland i Sverige. Bilder og beskrivelser av det nye kirkeprosjektet finner dere i link nederst i denne saken.
I år ble også den nåværende Charlottenlund kirke solgt for 42 millioner kroner til Coop og Tobb. I salgsavtalen er det avtalt at eiendommmer ikke blir overført til ny eier før vi har flyttet inn i den nye kirken.
Brå kunne også fortelle hvordan det nå arbeides effektivt sammen med arkitektene og menigheten, med et tydelig ønske om fortgang i arbeidet. Entreprenør vil være på plass før sommeren og målet er å starte bygging våren 2025. Prosjektleder og menighet sikter mot og håper på ferdigstillelse av kirkebygget allerede i løpet av 2026.
En hverdagskirke for nærmiljøet
Daglig leder i menigheten, Arne Reidar Vik Selven, informerte om menighetens klare visjon for at dette skal bli et tydelig løft for nærmiljøet og alle som bor i menighetsområdet. Menigheten ønsker et bygg som skal bli godt brukt, og som flest mulig i lokalmiljøet får eierskap til og kjenner som "sitt bygg". For å få til dette er vi avhengige av at lokalmiljøet medvirker til løsninger og innhold i bygget. kirkebygget. Allerede for noen år tilbake ble det gjennomført en omfattende brukermedvirkningsprosess, hvor ca 20 personer deltok i ulike brukergrupper knyttet til temaer som f.eks barn og ungdom, uteområde og kultur/musikk. Dette ga grunnlag for de rom og funksjoner som arkitektene har tegnet inn i dag. Blant annet er det tegnet inn et barne- og ungdomsrom, et øvingslokale for musikk o.l og en stor hage som er ment tilgjengelig for nærområdet.
Selven kunne informere om at det fra høsten av planlegges en ny omfattende medvirkningsprosess, og ønsker i den sammenheng at de som vil bli med å påvirke/ medvirke til hvordan dette bygget skal bli og sikre at det blir et bygg til bruk for flest mulig i lokalmiljøet om å melde seg til menigheten. Det vil bli invitert til en medvirkningsprosess fra ca september 2024. Alle kan melde seg på denne i egen sak på denne nettsiden (etter hvert kommer det påmelding også nederst i denne saken).
- Vi ønsker og trenger dere med for å skape et kirkebygg for og av lokalmiljøet, var den tydelige beskjeden fra daglig leder Selven.
En krevende politisk prosess
Kommunalråd, Majen Helen Sævik, Krf informerte til slutt om den politiske prosessen som gjør at vi kan rette blikket mot en ny kirke i dag. Sævik sa at det alltid ligger poltiske prioriteringer og "dra- kamper" bak denne type investeringer. Det har vært en lang kamp frem til at man til slutt kunne vedta en reguleringsplan med tiltenkt kirke og at midlene ble vedtatt av den nye politiske plattfomen som styrer i Trondheim kommune i dag.
Sokneprest gjennom flere tiår ved Charlottenlund kirke, Skule Bjørnstad, avsluttet med noen kloke ord om visjonene og drømmene for det nye kirkebygget og med en tydelig appell til lokalmiljøet om å bli med for å medvirke til at både drømmer og visjoner kan bli til realitet om kun få år.
Et lite arkitektfirma fra Gotland danket altså ut hele 176 andre, og gikk 1. desmber helt til topps i arkitektkonkurransen for ny kirke på Charlottenlund, også kalt «Den grønne katedral». Les alt om dette HER!
Her er plakaten fra folkemøtet: