Misjonsprosjekt til berikelse og inspirasjon

Et misjonsprosjekt kan handle like mye om menighetsutvikling som å samle inn penger til misjonsorganisasjonene. Men hvordan få til gode synergier mellom lokalt og globalt arbeid?

Prest Oddbjørn Stangeland og diakon Tonje Vilberg Bjerkreim i Ålgård menighet er begge tidligere misjonærer. Her forteller de om hvordan de arbeider med misjon på ulike områder i menigheten.

– Samarbeid menighet og misjon handler ikke bare om utadrettet misjonsengasjement, men også om misjonal menighetsutvikling, forteller daglig leder for SMM, Knut Hallen.

Han er opptatt av at menighetens misjonsengasjement kan skape gode synergier, det vil si utveksling av ideer og ressurser til berikelse for begge partene i samarbeidet.

– Det er ikke slik at menighetene bare samler inn penger til organisasjoner og prosjekter. De mottar også impulser fra søsterkirker og partnere ute i verden. Misjonsorganisasjonene i SMM har ressurser som kan brukes inn i menigheten og skape engasjement og utvikling også lokalt, sier Hallen.

Samarbeid menighet og misjon (SMM) er et samarbeidsorgan mellom Den norske kirke og sju misjonsorganisasjoner: HimalPartner, Areopagos, NMS, Stefanusalliansen, Misjonsalliansen, Den Norske Israelsmisjon og Normisjon.

Involverer nye grupper i lokalmiljøet
Tidligere i vår arrangerte en av misjonsorganisasjonene, NMS, en nettverkssamling for menigheter. Rundt 20 menigheter var samlet på Ålgård for faglig påfyll og deling. Stedet var ikke tilfeldig valgt. Ålgård menighet er en av de som har fått til mye når det gjelder misjonsengasjement. Menigheten samarbeider med hele tre misjonsorganisasjoner, og jobber bevisst for å integrere prosjektene inn i det daglige arbeidet og holde det lokale og det globale arbeidet sammen.

– Noe av det spennende med Ålgårds måte å jobbe på er at de bruker det globale engasjementet gjennom misjonsprosjektene til også å involvere nye mennesker og grupper i lokalmiljøet, slik eksempelet med møte mellom mennesker med funksjonsnedsettelse fra Norge og Ecuador viser, mener leder av SMM, Knut Hallen.

Men hvordan får de det til? Hva gjør misjonsprosjektene med menigheten? Hva er utfordringene?

Prest Oddbjørn Stangeland og diakon Tonje Vilberg Bjerkreim i Ålgård menighet er begge tidligere misjonærer. Her forteller de litt om hvordan de arbeider med misjon på ulike områder i menigheten.

Om å velge samarbeidspartnere
– Når man skal gå i gang med et misjonsprosjekt, handler det om å finne en lokal link. Jeg har vært misjonær i Thailand, Tonje har vært i Ecuador, så vi hadde NMS og Misjonsalliansen som naturlige partnere fra starten av. Også Stefanusalliansen og Himalpartner har vært inne. Nå har ungdommene valgt Carlisle som prosjekt, og har besøkt ungdommer der. Noen av ungdommene der kan være litt fjernere fra kristen tro, og det kjenner vi igjen fra våre konfirmantkull. Da er det bra å reise og bli inspirert av noen som står midt oppe i det samme.
Oddbjørn Stangeland

Om å rotfeste prosjektet i menigheten
– For oss har det vært viktig at uansett hvilket misjonsprosjekt vi har hatt, så har vi hatt lyst å løfte fram bredden i hva misjon er for noe. Å få fram at det er både bistand, kirkebygging, menighetsbygging, ledertrening, myndiggjøring og sosialetiske engasjement. Dette speiler også noe av bredden i menigheten hos oss, og det gjør at mange kjenner seg igjen og blir engasjert i prosjektet.
Oddbjørn Stangeland

Om misjon i trosopplæringen
– I trosopplæringen er det med barna på sjuende trinn vi snakker om misjon og prosjektene våre. Vi forteller fra arbeidet i Ecuador og har prøvd å engasjere sjuendeklassingene til å ha en rolle i misjonsbasaren. De kan faktisk være med å gjøre en forskjell de også!
Tonje Vilberg Bjerkreim

Om misjon i gudstjenesten
– Som prest skal jeg ha fokus på mange ting. Og så hender det at jeg ikke klarer å følge opp alt! Derfor har vi etablert en kontaktperson på hvert misjonsprosjekt. De er blant annet med på lage en liten informasjonspakke om misjonsprosjektet som vi bruker i bønnevandringen i gudstjenesten. Likevel kan det gli litt ut. Det vi strever mest med er å få forberedt godt nok informasjonen i gudstjenesten når det skal være offer til misjonen.

Neste søndag har søndagsskolen bestemt seg for å ha fokus på misjon. De skal ha offer til misjonsprosjektet og de tar ansvar for kirkekaffen. Det blir bra!
Oddbjørn Stangeland

Om å omfavne initiativene
– Speideren ville også være med! De lagde sin egen lille basar og samlet inn penger til misjonsprosjektene. Jeg tror det handler om å fange opp de initiativene som kommer. Dette er ikke noe vi i staben har bestemt, men barn og foreldre som ønsker å gjøre noe for andre. Da er det viktig å omfavne de initiativene og kanalisere engasjementet.
Tonje Vilberg Bjerkreim

Om å reise og formidle inntrykk
– Noen foreldre ville gi en annerledes konfirmasjonsgave til konfirmanten sin. De dro i gang en tur for konfirmanter til Bolivia og Misjonsalliansens arbeid. De reiste med ganske mange konfirmanter flere år på rad, og de to siste årene har foreldre og konfirmanter dratt til Ecuador.

Dette er også er en mulighet til å få noen inntrykk tilbake! Vi som menighet kan bli beriket av den turen de har og inntrykkene de har fått på nært hold. Det er viktig at ikke opplevelsene bare gjelder en liten gruppe.

Vi hadde også en tur til Ecuador med ungdom med funksjonsnedsettelse, med foreldre. Etterpå var de med på en gudstjeneste for å fortelle litt fra turen. De tok del i prekenen og fortalte ferske inntrykk fra en veldig spennende tur og formidlet sterke inntrykk de fikk på handicapsenteret der. Den ene faren reiste seg opp og så ut over forsamlingen og sa: Dere som gir til dette arbeidet her, dere skal vite at pengene kommer fram, og at det forvandler liv! Det var et utrolig sterkt budskap. Jeg husker at kollekten den dagen var veldig høy!
Tonje Vilberg Bjerkreim

Om misjonal menighetsutvikling
– Vi har hatt kontakt med NMS hele tiden, for å være en del av et nettverk som menighet. Nettverket har også vært viktig for menighetsbygging i Norge, i forhold til å tenke hvordan vi kan inspirere norske menighetet til å tenke litt nytt, gjennom å ha et menighetsutviklingsfokus.

«Fokus – muligheter i lokalmenigheten» er et kurs jeg har vært med å utvikle sammen med NMS og VID. Nå lukter vi litt på opplegget «Use your talents», som kommer som en frisk inspirasjon fra Madagaskar. Kanskje det kan være med å forløse noen nye ressurser hos oss? Det blir fort til at vi leter etter folk som kan fylle oppgavene og rollene, i stedet for at vi fremelsker engasjementet hos den enkelte, og heller finner oppgavene etter hvert.
Oddbjørn Stangeland

Om en givende utveksling
– Vi som stab reiste til Estland som en del av NMS-nettverket. Det var en fantastisk tur, det å være mange sammen som fikk møte menighetene. Vi møtte et enormt diakonalt engasjement og enkle gudstjenester og møtepunkter. Det var utrolig inspirerende å få lov til å være der og oppleve dette. En av prestene vi besøkte kommer på besøk til oss, slik får vi litt utveksling. Vi drømmer jo om å få ta en tur til Estland med flere i menigheten, kanskje det blir en ungdomstur? Vi får se.
Oddbjørn Stangeland

 

Mer om SMM:

  • SMMs visjon er «Misjonerende menigheter - der evangeliet frigjør og utruster mennesker til å dele troen gjennom nærvær, handling og ord, lokalt og globalt».
  • SMM er organisert gjennom et sentralt råd (SMM-rådet) og regionale utvalg i bispedømmene.
  • Drift og oppfølging besørges av misjonsrådgiverne i bispedømmene og daglig leder i Mellomkirkelig råd.
  • Gjennom SMM er ca 950 menigheter i Den norske kirke med i et stort nettverk av misjonsarbeid i over 40 land.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"

ShareTweet