«Prest og teolog i praksis» (PTP) er betegnelsen for to emner som begge inngår som obligatoriske fellesemner i den erfaringsbaserte mastergraden i praktisk teologi (MPT).
PTP del 1 – TEOL8598 går høsten 2025 og utgjør den avsluttende delen av «Innføringsprogram for nye prester» (5 stp). Emnet gir innføring i praktisk-teologisk arbeid omkring prestetjenesten i en ny tid, i spenningen mellom tradisjon og nye utfordringer lokalt og globalt.
PTP del 2 – TEOL8599 går våren 2026 og fokuserer på teologisk faglighet i praksis og hvordan prestens profesjonskunnskap kan utvikles i spenningsfeltet mellom akademisk kunnskap og erfaring. Emnet gir metodiske verktøy til MPT og masteroppgaven i denne, men har vist seg nyttig også for deltakere som ikke planlegger å gjennomføre en mastergrad.
De to emnene i «Prest og teolog i praksis» skal bidra til at deltakeren reflekterer over sin tjeneste i skjæringsfeltet mellom personlige, profesjonelle og ekklesiologiske dimensjoner. Den enkeltes yrkeserfaring fungerer som et viktig materiale i møte med det teoretiske stoffet. Emnene fokuserer både på den enkeltes selvforståelse som prest og på bearbeidelsen av profesjonens rammer og muligheter med sikte på fornyet inspirasjon i prestehverdagen.
Prester, diakoner, kateketer og andre som kvalifiserer til opptak på MPT, kan søke opptak på emnene (se opptakskrav nedenfor). Emnene arrangeres rullerende, i fellesskap av institusjonene som tilbyr mastergrad i praktisk teologi: VID, TF/UiO og MF, i samarbeid med PF. Hovedansvar for gjennomføring i 2025/26 ligger hos MF.
Undervisning
PTP del 1 – TEOL 8598 gjennomføres med en tredagerssamling 13.-15. oktober 2025 på Sanner Hotell,
PTP del 2 – TEOL 8599 gjenomføres med en tredagerssamling 9.-11. mars 2026 på Campus MF i Oslo.
Emneansvarlig og forelesere
Det blir kursledere fra MF vitenskapelig høyskole (MF), Det teologiske fakultet (UiO), Presteforeningen og VID vitenskapelige høgskole (VID).
Emneansvarlig: Professor Tone Stangeland Kaufman
Arbeidsformer
Deltakerne skal utarbeide skriftlige forarbeider til samlingene. De skal gi og motta tilbakemelding på disse i løpet av kurssamlingen, og det veksles mellom forelesninger og refleksjon i grupper. Det skal leveres et refleksjonsnotat (del 1) og et essay (del 2) etter samlingene. I hvert emne inngår det et litteraturstudium på 350 sider. Selvstudium av pensumlitteraturen blir forutsatt.
Obligatoriske aktiviteter
For Prest og teolog i praksis, del 1: 5 studiepoeng:
For å få avsluttende vurdering må studenten bestå/få godkjent:
· Obligatorisk deltakelse på samlingen (minimum 75%)
· Litteraturrapport (1200 – 1500 ord). Denne skrives på bakgrunn av egenvalgte 100 sider av fellespensum og skal vise hvordan valgt litteratur kan være relevant for egen prestetjeneste. Leveres til oppgitt frist før samlingen.
· Refleksjonsnotat (1200 – 1500 ord) som på bakgrunn av kurssamlingen og pensum reflekterer over interessefelt og mulig tema for videre studier. Notatet kan gjerne reflektere rundt og begrunne tema og problemstilling for faglig essay til Prest og teolog i praksis, del 2. Leveres til oppgitt frist etter kurssamlingen.
For Prest og teolog i praksis, del 2: 5 studiepoeng (opptakskravet her er gjennomført og bestått PTP del 1):
For å få avsluttende vurdering må studenten bestå/få godkjent:
· Obligatorisk deltakelse på samlingen (minimum 75 %)
· Utkast til faglig essay som bearbeider en praktisk-teologisk problemstilling ved hjelp av litteratur og praktisk-teologisk metode. Tema og problemstilling fastsettes i samråd med veileder. Leveres til oppgitt frist før andre kurssamling og blir gjenstand for tilbakemelding på samlingen.
· Endelig innlevering av bearbeidet faglig essay til oppgitt frist etter samlingen.
Vurderingsform
PTP del 1: Emnet vurderes til bestått/ikke bestått på bakgrunn av emnets obligatoriske aktiviteter. Se obligatoriske aktiviteter PTP del 1.
PTP del 2: Emnet vurderes til bestått/ikke bestått på bakgrunn av emnets obligatoriske aktiviteter. Se obligatoriske aktiviteter PTP del 2.
Emnebeskrivelser
Du finner emnebeskrivelse til PTP1 / TEOL8598 her.
Du finner emnebeskrivelse til PTP2 / TEOL8599 her.
Økonomi og permisjon
PTP del 1 koster kr 12 000. Dette dekker alle utgifter til kost og losji på samlingen på hotell i oktober og SiO-avgiften på ca kr 700.
For prester som deltar i Bispemøtets innføringsprogram for nye prester, vil Bispemøtet sentralt dekke kursavgift for del 1 (kr 12 000) og bispedømmet dekke reiseutgifter.
PTP del 2 koster kr 7 500, dette dekker kursfasilitering, lunsj alle dager + én middag på samlingen på campus MF i mars 2026 samt SiO avgift. Her må deltakerne selv dekke reiseutgifter, og utgifter til litteratur til samlingene, samt øvrige utgifter til kost/losji på samlingen på campus MF i mars 2026. Prester som deltar i innføringsprogrammet må søke om å få dekket dette av arbeidsgiver. Man må da søke gjennom Regionalt etterutdanningsutvalg på vanlig måte.
Prest og teolog i praksis, del 1 og 2 til sammen (5 + 5 studiepoeng) forutsetter seks ukers arbeidsinnsats, og det gis normalt permisjon med lønn i 24 dager (inkl. kurssamlinger, lesedager, arbeid med innleveringer). For de som bare tar 5 studiepoeng (bare del 1 eller bare del 2) er arbeidsinnsatsen beregnet til det halve og det bør normalt gi 12 dagers permisjon.
Fakta
Studiepoeng: 5 + 5
Søknadsfrist: 1. juni 2025
Oppstart: høst 2026
Studiested: MF vitenskapelig høyskole, Oslo
Type enkeltemne: Obligatoriske emner i Mastergrad i praktisk teologi
Pris: kr 12 000 for del 1 og kr 7 500 for del 2
Begge emnene inngår i Erfaringsbasert master i praktisk teologi
Opptakskrav
Prester, diakoner, kateketer og andre som kvalifiserer til opptak på MPT, kan søke opptak på emnene. Til dette kreves:
- Fullført cand.theol. grad, mastergrad eller annen faglig fordypning som kvalifiserer til prest, kateket eller diakon. Utdanningen må inneholde minimum 80 studiepoeng i teologi eller tilsvarende. Søkere som legger til grunn en annen faglig fordypning enn cand theol eller mastergrad, må ha et vektet karaktersnitt på minst C (evt. 2,7) innenfor teologiemnene.
- Minimum to års yrkespraksis tilsvarende heltid som prest, kateket eller diakon. MF avgjør hva som er relevant praksis.
Søknad:
Søknad til MF:
Alle, både deltakere i innføringsprogram for nye prester og andre, søker opptak til kurset på MFs EVU web (etter- og videreutdanningsweb) innen 1. juni 2025.
· De som ønsker å ta både del 1 og del 2 søker opptak på begge emnene innen fristen 1.juni 2025.
· Søkere som går i innføringsprogrammet nå, eller som har gjennomført PTP del 1 tidligere og som vil gjennomføre kun PTP del 2 våren 2026, kan søke opptak til dette på MFs EVU-web https://evuweb.fsweb.no/evuweb/institusjon) innen fristen 25.oktober 2025, jf. rutinene for søknad om permisjon og støtte fra arbeidsgiver for ansatte i bispedømmene.
Søknad til arbeidsgiver
For søknad om støtte og permisjon fra arbeidsgiver gjelder følgende for ansatte i bispedømmene: søknad om permisjon og støtte til deltakelse skjer i tråd med gjeldende rutiner, innen innen 15. mars 2025.
Prester som deltar i innføringsprogrammet for nye prester, trenger ikke å søke arbeidsgiver om å delta på PTP del 1. Prester i innføringsprogrammet som ønsker å delta i PTP del 2, søker om permisjon og støtte innen søknadsfristen 15. september 2025. Tilsvarende kan gjelde for prester som har gjennomført del 1 tidligere, og som ønsker å gjennomføre del 2 våren 2026. Les mer om rutiner for søknad og støtte til arbeidsgiver her (https://www.kirken.no/nb-NO/om-kirken/slik-styres-kirken/bispemotet/etter--og-videreutdanning/nye-soknadsrutiner-for-kurs/). Søkere med andre arbeidsgivere forholder seg til rutinene i sine sammenhenger.
For mer informasjon om emnet
Inge Westly, inge.westly@mf.no, tlf. 22 59 05 93