Olavstipendet ble opprettet i 1993 «for å øke kunnskapen om kirkens rolle i samfunnet, og for å styrke kirkens kompetanse til å løse dens oppgaver.» Stipendet vil primært bidra til utvikling av praktisk-teologisk kunnskap og kunnskap om praktisk prestetjeneste, men kan også gis til prosjekter knyttet til tradisjonelle fagteologiske disipliner når slike prosjekter vurderes som aktuelle ut ifra stipendets formålsbeskrivelse.
Stipendet tildeles fortrinnsvis menighetsprester med minst 3 års sammenhengende prestetjeneste.
Olavstipendet er på kr 100 000,-. I tillegg kommer permisjon med lønn i 12 måneder. Stipendet kan deles på flere mottakere.
Olavstipendet for 2022
Bispemøtet ønsker velkommen søknader innen alle praktisk-kirkelige eller teologiske temaområder. Vi imøteser særlig prosjekter som tematiserer Kirkens nærvær gjennom digitale medier i koronaens tid.
Koronapandemien har satt sitt preg på alle deler av samfunnet, så også på kirken. Da nedlukkingen ble en realitet i mars 2020, måtte alle lag av kirken forholde seg til det og tenke nytt om hvordan vi nå kunne være kirke. Raskt vokste det fram et omfattende digitalt kirkelig nærvær på Instagram, Facebook, TikTok m.m. både nasjonalt og lokalt. Gudstjenester, kirkelige handlinger, andakter, babysang, sjelesorg og andre aktiviteter måtte gjennomføres på alternative måter. Kirkens tilgjengelighet på digitale flater var ikke noe nytt, men fikk et markant oppsving. Kirken ble nærværende for folk gjennom en skjerm. Restriksjonene skapte på den ene siden en større avstand, men ga også muligheter for et tettere nærvær og en større tilgjengelighet.
Hvilke erfaringer har man høstet på godt og vondt gjennom koronapandemien? Hva har fungert godt og hva har ikke fungert? Hva har det hatt å si for det å være kirke at vi i større grad har måtte ta i bruk digitale hjelpemidler? Hva er det og hva er det ikke å være kirke digitalt? Hvordan har liturgien, teologien, menneskemøtene og innholdet i det vi vil formidle blitt påvirket av et alternativt nærvær? Hva kan vi ta med oss videre? Et Olavstipendprosjekt innenfor denne tematikken vil kunne gi nyttige innspill til det videre arbeidet med kirkens kommunikasjon og digitale tilstedeværelse.
Søknad
Søknader skal utformes i henhold til Retningslinjer for utforming av søknader til Olavstipend og blir vurdert på bakgrunn av Retningslinjer for tildeling av Olavstipend. Retningslinjene ligger på Bispemøtets hjemmeside, www.kirken.no/bm. Har man en god idé, men trenger hjelp til å utforme en prosjektbeskrivelse, vil det være mulighet for å få hjelp til det. Alle som sender inn idéskisse/prosjektskisse innen 1.mai 2021 vil få veiledning til utarbeidelse av prosjektbeskrivelse og stipendsøknad.
Den som får tildelt stipendet skal etter endt stipendperiode levere en skriftlig rapport som kan publiseres på Bispemøtets hjemmesider, og presentere sine funn under et Olavstipendseminar i forbindelse med bispemøtet i februar 2023.
Endelig søknadsfrist er 1. august 2021. Det er ikke et vilkår å ha sendt inn foreløpig idéskisse/prosjektskisse innen 1. mai.