Tor Even Fougner

« - Kirken er, og skal være, et stort fargerikt fellesskap. Jeg vil være tydelig på at vi må tåle hverandres forskjeller.»

Prosten i Sør-Gudbrandsdal Tor Even Fougner (57) er en av kandidatene som er nominert til ny biskop i Hamar av Hamar bispedømmeråd. Foto: Per Ivar Henriksbø/GD

Navn: Tor Even Fougner 

Alder: 57 år 

Yrke: Prost i Sør-Gudbrandsdal prosti, Hamar bispedømme 

Familie: Gift, to døtre 25 og 20 år 

Tor Even Fougner svarer på spørsmål 

Derfor vil jeg bli biskop 

«- Jeg vil at mine verdier, synspunkter og min teologi skal værer med på å utvikle og lede kirken videre.» 

Det viktigste er at folk jeg har stor tillit til, har bedt meg stille som kandidat til biskop i Hamar.    

Som prost merker jeg også at jeg gjennom min ledelse bidrar til å gjøre kirken bedre og folk rundt meg blir mer fornøyde.   

Jeg har en respekt for det jeg selv står for, og opplever det som viktig for kirken.    

Her forteller Fougner hvorfor akkurat han bør bli ny biskop i Hamar

 

Tanker om folkekirka  

«Folkekirke» er for meg først og fremst en insistering på at kirken er alle de døpte.  De folkekirkelige ritene, dåp, konfirmasjon, kirkelig vielse og gravferd, er tilstrekkelige til å skape en kristen identitet og kirkelig tilhørighet.  De kirkelige tjenestene «deles ut» i raust og rikelig monn og den enkelte finner selv ut hvordan tilhørigheten skal være.   «Hellige rom for alminnelige liv» holder fram visjonen at kirkens tjenester ved kirkelige handlinger kan være møtepunktet mellom folks liv og det hellige.    

Folkekirkebegrepet er for mange også knyttet til det samfunnsoppdrag som Dnk har fått gjennom lovverket, der vi utfører oppdrag på vegne av samfunnet.  Det gjelder for eksempel, å gå med dødsbud, kriseberedskap, gravferdsforvaltning, skole-kirke-samarbeid osv.  Så lenge samfunnet ber oss om å fylle disse rollene skal kirken gjøre det.   Jeg mener det er viktig å fastholde at folkekirken ikke blir borte selv om disse oppgavene kommer til å bli tonet ned i årene som kommer.     

Min bakgrunn 

Tor Even Fougner er vokst opp i Oslo.  

Barne-og ungdomstiden til Fougner var preget av mye deltakelse i Indremisjonen. I studietiden endret han syn på mye og orienterte seg mer mot kirken enn mot lekmannsorganisasjonene.   

« - Siden har sett på meg selv som en folkekirke-teolog.» 

Som prest har han jobbet med religionsdialog  i Emmaus (nå Kirkelig dialogsenter) hvor han også var daglig leder. Han har vært menighetsprest i Church of England (tidlig på 2000-tallet), siden sokneprest i Oslo i mange år, og er nå prost i Sør-Gudbrandsdal.    

Tor Even Fougner sin CV leser du her 

Teologisk profil  

«- Kirkens tjenester skal  «lede troen» og nære håpet.  Det handler om å vise veien til en meningsbærende praksis der «hellige rom» oppleves å være for «alminnelige liv».»  

For meg er teologi knyttet sammen med det kirkelige oppdrag, de kirkelige tjenestene og kirkelig strategi.  I det Nye Testamentet finnes en radikal åpenhet  der Guds rike er åpent for alle og Guds kjærlighet søker å nå alle.  Jeg leter etter en teologi og praksis som har den samme radikale åpenhet mot verden og  mot mennesker i vår tid.    Jeg legger vekt på to ting for at denne radikale åpenhet skal  kunne erfares av mennesker i dag gjennom kirkens tjenester:   

- For det første at gudstjenester og kirkelige handlinger bidrar til å skape tilhørighetserfaringer og ikke det motsatte. Det handler om hva som sies i forkynnelsen, men også andre forhold.  Måten gudstjenesten og de kirkelige handlingene ledes på, skaper også tilhørighets-erfaringer til kirken.  

- For det andre at troen ikke gjøres banal.  Det viktigste for å unngå dette er kunnskap om samtiden og den kristne overleveringen.  Troen er ikke  et standpunkt, men flere mulige livsveier. De første kristne ble faktisk kalt «veien» (Apg,9.,2), og Jesus sier ”følg meg”.  

Dette vil jeg legge vekt på som biskop 

« - Jeg ønsker å vise mangfoldet og rikdommen i den kristne arven og tydeliggjøre at kristen tro, også i dag, har mange mulige tilknytningsformer og livsuttrykk.» 

Dersom jeg blir biskop, vil jeg særlig legge vekt på å finne en god balanse mellom å bygge tillit og utfordre.  Det gjelder både internt i organisasjonen, men også i samfunnet.    

Håp og kjærlighet er sentrale elementer i min forkynnelse.  Jeg er også opptatt av å formidle kunnskap om bibelen, den tidlige kristendommen og kristen tradisjon.  Forkynnelsen skal gi enkel tilknytning til troen, men også muligheten til fordypelse.    

De folkekirkelige ritene, dåp, konfirmasjon, kirkelig vielse og gravferd, er tilstrekkelige til å skape en kristen identitet og kirkelig tilhørighet. De kirkelige tjenestene ”deles ut” i raust og rikelig monn og den enkelte finner selv ut hvordan tilhørigheten skal være. 

Det er viktig å vise mangfoldet i den kristne arven og tydeliggjøre at kristen tro har mange mulige tilknytninger. Kirken må forstå og vise at kristen tro er ikke et standpunkt, men mange mulige livsveier og tilknyttinger.  

«- Gjennom gudstjenester, kirkelige handlinger, kirkelig undervisning og diakoni kan Dnk fortsette å få bære fram håp i enkeltmenneskers liv, i samfunnet og verden.» 

Les mer om prosessen for å tilsette ny biskop her.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"