Rett før påske fikk han beskjeden etter at Hamar bispedømmeråd hadde bestemt at det var nettopp han som skulle få jobben.
- Jeg vil være en prost som bidrar til at vi ser hverandre og at vi blir anerkjent. En prost som viser at Guds kjærlighet og nåde gjelder akkurat deg, sier Tinglum.
Han har allerede blitt litt kjent i prostiet som ansatt der siden august 2019 etter først å ha vært prest i Nord-Odal i 9 år. Da han kom til Sør-Østerdal var han først studentprest på Høgskolen i Innlandet. Senere ble det et jobbskifte til sokneprest i Elverum. Han opplever prostiet som spennende og variert, med mye godt arbeid og flinke folk rundt om.
- - Dette er et godt sted å være og jeg gleder meg til å bli bedre kjent med kirker og folka som hører til dem rundt om.
Vil styrke fellesskapet
Thomas Tinglum er 43 år, opprinnelig fra Oslo men bor nå i Nord-Odal med ektefelle og to tenåringsbarn. Han er en engasjert fyr. På fritiden bruker han en del tid på å drive med barne- og ungdomsteater, liker å spille musikk og gå turer i skogen, og sysler litt med lokalpolitikk i bygda der han bor. Alt sammen i litt varierende grad alt ettersom tid og overskudd strekker til.
At han skulle bli prest var det få av de nærmeste som hadde sett for seg, og han medgir at det slett ikke var noen selvfølge at han skulle jobbe i kirken.
- Det vokste sakte inn en slik tanke, sier Tinglum. Han har vokst opp med å synge i kor i kirka og ved andre anledninger og med det også fått med seg både liturgi og gudstjenester.
Nå gleder han seg til en jobb med større lederansvar.
- Prosten i Sør-Østerdal skal virke i et stort geografisk område. Det er mange medarbeidere og store områder å bli kjent med. Prosten skal, direkte og indirekte være en leder for hele kirken i prostiet i samarbeid med folkevalgte og ansatte ledere i menighetsråd og fellesråd. Det er spennende arbeid å gå inn i. Sør-Østerdal prosti omfatter fellesrådsområdene Stor-Elvdal, Engerdal, Trysil, Åmot og Elverum som betjenes av 11 prester når alle stillinger er besatt. Det er de ikke for tiden og en del av prostens jobb vil være å påse at arbeidspresset ikke blir for stort på de som er der, sier den nye prosten.
Vi spør hva slags prest han er, eller ønsker å være. Thomas Tinglum sier at prestetjenesten for han, handler om å være kirke sammen.
- Først og fremst er kirken alle de døpte og alle de menneskene som på et eller annet vis hører til der. I Norge er vi ofte bevisste på at vi hører til en eller annen kirkebygning, eller at en spesiell kirke er «vår» kirke. Dette er verdifullt. Det fellesskapet vi har, selv om det ikke alltid er så tydelig, er svært verdifullt.
- Som prest ønsker jeg å trygge mennesker på at den tilhørigheten ikke blir borte. Alle har en plass i fellesskapet, og Guds kjærlighet og nåde er uten ende. Noen ganger føles det ikke slik og da er det kirkens jobb å holde både håpet og troen oppe slik at det er et sted å søke tilflukt.
- Da trengs vi, folkevalgte og frivillige, unge og gamle, ansatte innen alle forskjellige fagfelt, til å skape rom vi kan komme til og være i. Rom der det plass til både det hellige og det helt alminnelige – og der en kan oppleve det hellige i det som er helt alminnelig.
Kirka skal gi folk håp og tro
Hva blir viktig for deg i oppstarten?
- I oppstarten må jeg bruke tid på å lære. Lære folk å kjenne, lære meg geografien og kulturen rundt om og bli kjent med hva folk er opptatt av, men også lære meg arbeidsoppgavene som er annerledes for en prost sammenlignet med det å være prest. Så vil det bli å forsøke å stake ut en kurs basert på det jeg lærer som kan bidra til å bringe oss videre og fremover som folkekirke i Sør-Østerdal.
Tinglum beskriver seg selv som en glad fyr som liker å prate med folk. Han er glad i gudstjenester og liturgi, og opptatt av at folk skal føle seg velkomne i kirkas fellesskap.