Kvinneandel i dagens bispemøte
Av Bispemøtets 12 representanter er det i dag 4 kvinner; preses Helga Haugland Byfuglien, biskop i Møre, Ingeborg Midttømme, biskop i Sør-Hålogaland, Ann-Helen Fjeldstad Jusnes og biskop i Hamar, Solveig Fiske.
Historisk tilbakeblikk
5. februar 1993 ble Rosemarie Köhn utnevnt til biskop i Hamar bispedømme, som den første kvinnelige lutherske biskop i Norge og Norden. Kirkestatsråd Gudmund Hernes sa i begrunnelsen for utnevnelsen bl.a.: «En kirke som har sagt ja til å ha kvinnelige prester, har samtidig sagt ja til kvinnelige bisper.»
Likevel var biskop Rose alene kvinne i bispekollegiet gjennom nesten et ti-år, helt til Laila Riksaasen Dahl ble biskop i Tunsberg i 2002. Senere kom Helga Haugland Byfuglien inn, som biskop i Borg i 2005.
Biskop Solveig Fiske husker godt dagen biskop Rose ble vigslet, 20. mai 1993. I artikkelen «Hamar bispedømmes betydning for kvinners prestetjeneste i Den norske kirke» fra boka «Hamar bispedømme i 150 år», sier hun:
"På Rosemarie Köhns vigslingsdag 20. mai 1993 stod vi med bevende følelser i våpenhuset i Hamar domkirke før vigslingsgudstjenesten. Og vi tenkte, følte, sang under gudstjenesten: Nå skjer det noe historisk, nå virkeliggjøres noe av det frigjørende og livgivende som evangeliet om Jesus Kristus er uttrykk for!
Etter gudstjenesten viste folkemengden på kirkebakken en spontan glede som var som et hellig sus. Unge og eldre stod om hverandre. Mange eldre kvinner var sterkt beveget. En drøm gikk i oppfyllelse om at likeverd og likestilling skulle gi seg uttrykk i kirkens lederskap.
Den dagen var det som drømmen i diktet «Ord og liv» av Hans Børli gikk i oppfyllelse:
Jeg har drømt om at en gang – en eneste – skulle ord og liv bli ett."
Viktig å ha temaet likestilling på dagsorden
Nå, 24 år etter at biskop Rose ble vigslet, er kvinneandelen i bispekollegiet 33 %. I Nidaros skal det innsettes ny biskop i 2017. Nidaros bispedømmeråd har nominert 4 kandidater, derav 3 kvinner. Blir en av kvinnene biskop, er kvinneandelen i Bispemøtet 41 %.
- I dag på den internasjonale kvinnedagen er det viktig å huske historia knyttet til 8. mars, sier biskopen. - Dagen ble etablert for å bedre kvinners rettigheter. Etter FNs internasjonale kvinneår i 1975 ble dagen i 1977 gjort til en FN-dag. Fremdeles er det viktige å sette tema omkring kjønn og likestilling på dagsorden i kirke og samfunn både lokalt, nasjonalt og i global sammenheng.Likeverd og likestilling kommer ikke av seg selv. Det må arbeides for det både med ord, holdninger og handlinger, sier hun.
--------------------------
Kvinnelige biskoper i Norge
Rosemarie Köhn, Hamar, 1993-2006
Laila Riksaasen Dahl, Tunsberg, 2002-2014
Helga Haugland Byfuglien, Borg, 2005-2011
Solveig Fiske, Hamar, 2006 -
Ingeborg Synnøve Midtømme, Møre, 2008 –
Helga Haugland Byfuglien, preses, 2011 -
Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, Sør-Hålogaland, 2015 –
Likestillingsarbeidet i Hamar bispedømme
Hamar bispedømme arbeider systematisk for å fremme likestilling mellom kjønnene og hindre diskriminering når det gjelder kjønn, funksjonsevne, etnisitet og seksuell orientering.
- Det er en målsetting at det skal være lik andel kvinner og menn tilsatt i bispedømmet
- Andelen kvinner i prestestillinger i Hamar bispedømme er 40 %
- I 2016 var 37 % av søkerne til prestestillinger kvinner, i 2015 var tallet 36 %.