På siden til Den norske kirke og Norges Kristne Råd kan du lese mer om reformasjonsmarkeringen sin historiske ramme. Der finner du også en kalender over det som vil skje i forbindelse med jubileet. Det omfatter gudstjenester, foredragsvirksomhet, kirkemusikk og andre kulturelle uttrykk.
I Oslo bispedømme er menigheter i gang med å planlegge arrangementer. Utdanningsinstitusjonene, Det teologiske menighetsfakultet (MF) og Teologisk fakultet (ved Universitet i Oslo), har ambisiøse planer for reformasjonsmarkeringen. Her finner du reformasjonsbloggen til Teologisk fakultet.
Diakonalt prosjekt
I 2016 vedtok Kirkemøtet at fasteaksjonen skulle være reformasjonsjubileets diakonale prosjekt. Ut fra dette vedtaket uttaler Preses Helga Haugland Byfuglien:
«Det var klart fra første stund at vi ønsket å ha et diakonalt prosjekt som en sentral del av markeringen. Vi fant ut at den beste måten å gjøre det på, var å gå i samarbeid med Kirkens Nødhjelp om fasteaksjonen. Derfor utfordres menighetene våre til å satse ekstra sterkt på fasteaksjonen i 2017. Når aksjonen har fokus på alle menneskers rett til rent drikkevann, er dette noe som direkte angår temaene for reformasjonsmarkeringen, både «Skaperverket er ikke til salgs» og «Mennesker er ikke til salgs». Jeg håper at fasteaksjonsmateriellet som kommer fra Kirkens Nødhjelp, blir brukt aktivt i gudstjenestene».
Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo
Arrangementer i forbindelse med reformasjonsåret i regi av Teologisk faktultet ved Universitetet i Oslo:
http://www.uio.no/om/aktuelt/arrangementer/reformasjonen/arrangementer/tf/reformasjon-teologi.html
Aktuelle arrangementer
Utstilling på Norsk Folkemuseum 12. mars:
Reformasjonen. På Norsk Folkemuseum markerer at det er 500 år siden reformasjonen dette utstillingen «Reformasjonen». Fra klokken 11.30 søndag 12.mars blir det omvisninger, program musikalske innslag og ikke minst utstillingsåpning. Museet åpner klokken 11.00. https://www.facebook.com/events/1673205612972917/
Allsangsforedrag i Fagerborg kirke 16. mars kl. 19.00 Om å synge virkelighet: Luther, Bach og erfaring av tid. Et allsangsforedrag om Johannespasjonen ved Mathias Gillebo. I anledning reformasjonsjubileet fremføres Johann Sebastian Bachs Johannespasjonen i Fagerborg kirke 26. mars.
I forkant av denne konserten, torsdag 16. mars, gir tenoren og teologen Mathias Gillebo en innføring i dette verket med utgangspunkt i Martin Luther. Denne kvelden vil det også bli øvet inn og sunget koraler fra pasjonen som publikum også får anledning til å synge med på under konserten. Ullern Kammerkor og Gjermund Brenne medvirker. Vel møtt!
Aktuelle arrangementer i Gamlebyen og Grønland sokn, mars 2017
23.03.17 Seminar i Grønland kirke. Luther: Den moderne antisemittismens far?
På 1520-tallet forsvarte Martin Luther jødene mot forfølgelse og hån fra de kristne. Men mot slutten av sitt liv endret han syn. I 1543 utga han et sterkt jødefiendtlig skrift med tittelen «Om jødene og deres løgner».
26.03.17 Høymesse i samarbeid med Kirkemusikkfestivalen. Årets festivalhøymesse avholdes i år i Grønland kirke, og da det samtidig er reformasjonsjubileum holdes høymessen etter Martin Luthers latinske messe, Formula missae.
30.03.17 Seminar i Grønland kirke. Luther: Velferdsstatens oppfinner?
Åpen dag på MF 21. oktober 2017
Åpen dag på MF er en lørdag fullspekket av seminarer, foredrag og debatter med såvel MF-interne som eksterne krefter. Temaene spenner vidt, men reformasjonsjubileet vil naturlig nok være sentralt i årets arrangement.
Martin Luther på Sagene 30.oktober - 7.november
Det finnes ingen kilder som knytter Martin Luther til Sagene. Men at han har satt spor er det ingen tvil om. 31. oktober markerer Sagene kirke 500-årsdagen for reformasjonen med orgelkonsert og kåseri. Det blir starten på en ukes program med gudstjenester, boklansering, utstilling og konserter.
Program:
Søndag 29. oktober
Kl. 11 reformasjonsgudstjeneste i Sagene kirke
Sagenekoret, sokneprest Knut Rygh og kantor Stein Skøyeneie
Kl. 13 dåpsgudstjeneste i Sagene kirke
Tirsdag 31. oktober
Kl. 13 orgelkonsert i Sagene kirke
Fridthjov Anderssens orgelfantasi over Luthersalmen «Av dypest nød».
«En halvliter med Luther» kåseri ved Sjur Atle Furali
Kantor Stein Skøyeneie og diakon Anne Marie Sverdrup
Kl. 19 boklansering på Litteraturhuset
På samme dag som Luther for 500 år siden slo sine 95 teser opp på kirkedøra i Wittenberg lanseres boken Gjenoppdag kristendommen av Marcus J. Borg, oversatt til norsk av Knut Rygh. Boken tar et oppgjør med den rådende forståelsen av hva kristendom handler om, og et nærliggende spørsmål presser seg fram: trenger vi en ny reformasjon?
Samtale mellom teologene Bjørn Eidsvåg, Notto Thelle, Kari Veiteberg og Knut Rygh.
Søndag 5. november
Kl. 11 allehelgensgudstjeneste i Sagene kirke
Kapellan Toril Bull-Njaa Larsen, diakon Anne Marie Sverdrup og kantor Stein Skøyeneie
Kl. 13orgelkonsert i Sagene kirke
Kantor Stein Skøyeneie spiller musikk av Bach, Sandvold og Guilmant.
Kl. 19 kveldsmesse i Ila kirke
Kapellan Toril Bull-Njaa Larsen og kantor Stein Skøyeneie
Utstilling
Utstilling i Oslo domkirkes nordskip 6.juni til 2. juli 2017: Visuelt kunstkonsept i forbindelse med reformasjonsmarkeringen i Tyskland og i Norge - "å se med egne øyne". Østlandsutstillingen.
Billedkunstnere fra Østlandet i Norge, fra Sønderjylland i Danmark og fra Schleswig-Holstein i Tyskland ble invitert til å delta i prosjektet «… å se med egne øyne …» - Tankenes frihet i forbindelse med reformasjonsmarkeringene i år. 45 kunstner, som jobber med spørsmålet om hva som knytter samtidskunst og religion sammen i våre dager, ble valgt ut til hovedutstillingen i Kiel i mars 2017. Her i Domkirken vil et lite utvalg kunstverk presenteres. Kan en steinskulptur eller en fotballsparkende Jesus-figur hjelpe betrakteren i en kontemplativ tilstand? Gjenkjennelsen av motiver og religiøse ritualer vil bli utfordret av kunstverkene. Prosjektet er utviklet på initiativ av billedkunstnerforeningen BBK Schleswig-Ho...lstein. I Norge har Østlandsutstillingen samarbeidet med Oslo Domkirkeakademi og KULT – Senter for kunst kultur og kirke for å realisere prosjektet i Oslo Domkirke. En satellittutstilling vil også vises i Sarpsborg kirke og Bragernes kirke i Drammen. Prosjektene er finansiert av fylkeskommunene Akershus, Buskerud, Hedmark, Oppland, Vestfold og Østfold og Oslo kommune gjennom Østlandssamarbeidet.
Åpning tirsdag 6. Juni kl. 14.00 i Oslo domkirkens nordre skip. Samtale med prest Elisabeth Thorsen og utvalgte kunstnere. Utstillingen kan oppleves hver dag fram til 2. juli; man, tir, ons, tor, lør og søn kl 10-16, fre kl 16-24 og natt til lør kl 00-06. For mer informasjon www.ostlandsutstillingen.no
Faksimile, Vårt Land 26.10.2016:
Ungdomsutveksling for døve ungdommer i Eisenach, med Døvekirken i Norge og Tyskland
5. - 13. august 2017. Tema: "... og kan ikke annet". Mer informasjon kommer.
Foredrag om salmeskatten. Aktuelt i din menighet?
Når din menighet/andre aktører har arrangementer tilknyttet reformasjonsmarkeringen send gjerne informasjon til post.kirkeradet@kirken.no slik at det kommer inn i Den norske kirkes kalender.
Vennligst send kopi til kulturrådgiver Knut Erik Tveit, epost kt464@kirken.no. Da kan vi i Oslo bispedømme linke til ditt lokale arrangement.
Tidligere aktuelle arrangementer:
Seminar i regi av HL-senteret og Teologisk fakultet (UiO): "Luther, jødene og antisemittismen"
16. sep. 2016 10:00 - 15:00, på HL-senteret. (Trykk på linken for mer informasjon).
25. september kl. 12.30 i krypten under Oslo domkirke
Domkirkeakademiet: Harald Hegstad: «Nattverden: enhetens måltid som skaper splittelse. Hvor står kirkene i forhold til hverandre i dag?»
21. november på Menighetsfakultetet k. 10.00-16.00 Justification 1517‒2017: «From stumbling stone to common ground». 21. november 2016 holdes et internasjonalt seminar med fokus på Felleserklæringen om rettferdiggjørelseslæren, et viktig økumenisk dokument som ble undertegnet av Det lutherske verdensforbund og Den katolske kirken i 1999, og som Metodistenes verdensråd sluttet seg til i 2006. Seminaret er lagt til rette av Nådens fellesskap, kontaktgruppa mellom Metodistkirken i Norge og Den norske kirke – i samarbeid med Menighetsfakultetet og Den katolsk-lutherske kontaktgruppa i Norge. Seminaret holdes på engelsk. Påmeldingsfrist: 10. november.
27. november kl. 12.20 i krypten under Oslo domkirke Domkirkeakademiet: Marius Timmann Mjaaland: «Den skjulte Gud». www.oslodomkirke.no
Lutheran reformation seminar 12. januar 2017 klokken 14:00 til 17:00
The University of Oslo will in a series of seminars investigate the Lutheran reformation through historical and actual perspectives. The Faculties of Theology, of Law, of Humanities and of Education collaborate in this. This opening seminar gives and introduction to central topics that will be followed up in a series of lectures on the following Saturdays: 21.01, 28.01, 04.02, 11.02. More about this: http://www.uio.no/om/aktuelt/arrangementer/reformasjonen/arrangementer/tf/opening-seminar.html Time and place: 12. jan. 2017 14:00 - 17:00, Gamle Festsal, Domus Academica, Karl Johans gate 47. https://www.facebook.com/events/574379196093077/
Foredrag på Det teologiske Menighetsfakultet 1. mars 2017 "Å være luthersk folkekirke i dag" Her vil du kunne høre foredrag av bl.a. /Halvor Norhaug/, biskop i Bjørgvin, Anne Lise Matre, tidl. misjonær i Mali / ansatt i NMS, Gunnar Heiene, professor ved MF, /Lene Conradi/, ordfører i Asker kommune.
Ser hele programmet og informasjon om påmelding her: http://www.mf.no/om-mf/arrangementer/vaere-luthersk-folkekirke-dag