Av Åshild Moen Arnesen, Borg bispedømme
Kommer det til å bli kleint? Vil det bli mindre høytidelig? Petter Johannessen, sokneprest i Greåker, var veldig spent på hvordan dåpene ville gå da menigheten inviterte til drop in i juni.
-Det ble rett og slett veldig fint. Det var nære og gode øyeblikk, og opplevdes ikke som «dåp light», forteller han.
-Det var helt spesielt å se hvor mye dette betydde for de som kom. Det var tårer i øynene og høytidelig stemning, selv om selve forløpet til dåpen var litt mer uvanlig enn det pleier.
Stilte i bunad
59 personen ble døpt under drop in-dåp-kampanjen i Borg bispedømme i mai og juni. Åtte av disse ble døpt i Tune kirke hvor Johannessen var til stede.
-De som kom var mennesker som hadde tenkt på dette i lang tid, men som kanskje følte at terskelen for å la seg døpe var for høy. Flere sa at «når dere gjorde det så enkelt for meg, så var det lett å ta imot invitasjonen».
På forhånd hadde menighetene Tune, Greåker, Holleby og Solli invitert til drop in-dåp via sosiale medier og i avisen. De fleste som kom til Tune kirke for å la seg døpe, hadde tatt kontakt på forhånd, og i kirken ble de møtt av frivillige som tok imot dem. Det var også to babyer som ble døpt, og dåpsfølgene stilte i bunad og dress. Tre prester, kantor, kirketjener og fire frivillige var i sving denne dagen. Dåpskandidatene hadde dåpssamtale med en prest i sakristiet, før selve dåpen foregikk i kirkerommet. Kantor og solist som rammet inn handlingen musikalsk.
Må ikke ha dyrt selskap
Disse drop in-dåpene kommer i tillegg til ordinære dåp i menighetene, og Asbjørn Paulsen, kirkeverge i Sarpsborg, er ikke i tvil om at promoteringen av drop in-dåpen også ga andre ringvirkninger.
-Vi merket en fin synergieffekt av drop in-dåp, sier Paulsen, som forteller at også antall dåp på søndagsgudstjenestene økte. Han tror årsaken er at promoteringen av dåp gjorde at flere ble påminnet om dåpen og tok kontakt med kirken.
Paulsen tror at en vesentlig side av å tilby drop in-dåp er at det er en fullverdig dåp, men med mindre press på familiene om å lage et stort og kostbart dåpsselskap.
-Noen fortalte at de valgte drop in-dåp nettopp på grunn av dette. Derfor synes vi det er viktig å tilby drop in-dåp hvert år, slik at de som ikke har økonomisk mulighet til å lage en stor familiefest etter dåpshandlingen, lettere kan velge dåp. Dette er jo en fullverdig dåpsseremoni, men den forplikter ikke til full servering for hele storfamilien i etterkant, sier Paulsen.
Høvler ned terskelen
Petter Johannessen var selv litt undrende til drop in-dåp til å begynne med, men ser nå at det er plass til både drop in-dåp og dåp i søndagsgudstjenester.
-Vi skal jo ikke bare kaste oss over nye trender, og en del av det ved å ha dåp i søndagsgudstjenester er jo at dåpsfølgene får sett en levende menighet og innlemmes kanskje tydeligere i fellesskapet. Jeg synes mye taler for at vi skal ha søndagens gudstjeneste som hovedramme for dåp. Men når det er sagt, så synes jeg vi ikke skal avfeie andre måter å ha dåp på. Ved drop in-dåp høvler vi ned terskelen inn i kirken, og det er en håndsrekning vi som kirke må gjøre. Vi bør nok ha et større spekter og en bredere arena å tilby dåp på, sier Johannessen.
Kirkeverge Paulsen er enig.
-Vi er nødt til å være bevisste på hva vi driver med som kirke, og tilpasse oss den verden vi lever i. For mange småbarnsfamilier er det ikke naturlig å være deltakere på gudstjeneste, men de ønsker å døpe og ha en tilknytning til kirken likevel. Da er drop in-dåp en god løsning, sier han.
I Sarpsborg har de tilbudt drop in i flere år, og det kommer de ikke til å slutte med.
-Det er jo ikke nytt her hos oss, men det har vært så god oppslutning hver gang at vi ser at dette ikke er et blaff. Det er jo fantastisk at folk lar seg døpe, enten på drop in eller i søndagsgudstjenesten, sier Paulsen.
Fakta: 23 menigheter i Borg bispedømme arrangerte en felles kampanje for drop-in dåp i mai-juni.