Tekst: Ragne Øybekk Sander, diakon Hovin og Jessheim
Ungdommene kommer rett fra skolen og inn døra til kafeen i Jessheim kirke. Noen setter seg i sofaen fordi de er tidlig ute. Sitter bare og slapper av på mobilen. Snakker om hva de skal lage nå. Så kommer de frivillige inn. Klare til å sette fram brød, skinke og ost på ei tralle. Kjøkkenet, hvor ungdommene selv kan gå og forsyne seg og lage ostesmørbrød etter hvert som de får lyst på en pause, er også et fint sted for samtaler. Kakao er en innertier. Flere kommer til. Setter seg der de vil. Noen vil hekle. Fått skikkelig dreisen på det. Andre strikker litt. De gir uttrykk for at de synes det er fint å komme hit, for da kan de få litt ekstra hjelp til prosjekter de har startet med i design og redesign på skolen.
«Hvordan var det jeg skulle tre denne symaskina igjen? Undertråden bør kanskje skiftes» hører jeg en ungdom spørre. «Vil du hjelpe meg med å spole?» sier en annen. «Hvilket stoff kan passe til dette nettet? Hvordan skal jeg klare denne glidelåsen? De henvender seg til hverandre, for nå begynner de å kjenne hverandre, etter å ha vært sammen flere ganger siden syverkstedet startet våren 2022.
Det startet som en del av ekstramidler vi kunne søke prosten om, i kjølevannet av covid. 13-20 i Ullensaker fikk 30 000 til miljøskapende arbeid for ungdom. Dette måtte jo gå til noe vi kunne få bruk for i framtiden og noe som ungdommene kunne få mestringsfølelse av. «Symaskiner! Selvsagt måtte det bli det! La oss kjøpe inn symaskiner og sette i gang med et lite prosjekt» tenkte jeg.
Ei av de frivillige i Jessheim og Hovin menighet, Marit Furuset, har lang erfaring gjennom Husflidslaget. Hun er også pensjonert lærer og liker å være sammen med ungdommer og lære bort sine ferdigheter. Gjennom henne fikk vi kontakt med Husflidslaget, og hadde våren 2022 fire ettermiddager med sykurs for ungdommer. Der skulle de lære å sy nett og bukser. 11 stykker var påmeldt til dette. Nivået på de som blei med var alt fra helt fersk til å ha sydd en del fra før. Derfor valgte ungdommene ulike prosjekter ut i fra hva de følte de mestret. Sykurset gikk over fire samlinger, og når kurset var ferdig, var det flere som sa at de ønsket å fortsette med å sy. Det ble da avgjort at Jessheim og Hovin menighet skulle fortsette med syverksted annenhver mandag.
Nå er vi fire frivillige og ansatte med. Det kommer nye ungdommer til, mens andre går videre. Materiell som brukes, får vi stort sett av andre. Det å se hvordan ungdommene bygger relasjoner, hjelper hverandre og ikke minst samtaler med hverandre, er utrolig fint. Det er fantastisk å høre hvordan praten i sofaen går om livet, skolen, familie og fritid.
Så kan jeg si: Ja, dette er med på å realisere bærekraftesmålene. Flere av dem, og det er helt nydelig! Samtidig så er mitt engasjement den ene ungdommen som kommer og kan få en god opplevelse der og da. Det er «helt kirke» å legge til rette for små møteplasser hvor mennesker kan møtes og ha tid til å dille uten å skulle bli verdensmester eller ha et stort mål med alt de gjør. Press er det nok av og her skal man slippe det. Jeg opplever at ungdommer kan få blomstre opp gjennom disse møtene. Nettopp fordi de får komme som de er, bli sett og selv får se hverandre.