Biskop Herborg og Kirkens Nødhjelp besøkte Zambia

I midten av oktober besøkte biskop i Nidaros og styremedlem i Kirkens Nødhjelp, Herborg Finnset, Zambia for å følge opp et posjekt med mål om å skape åpenhet om og bekjempe kjønnsbasert vold.

Biskop Herborg besøkte i oktober Zambia i regi av Kirkens Nødhjelp.

Kirkens Nødhjelp samarbeider med Den danske kirkes "Folkekirkens Nødhjælp" om prosjektet med navn "Natwampane", som betyr "sammen". Prosjektet er støttet av EU, og startet opp i 2020.

-Vold innad i familier og mellom ektefeller er et stort problem, barneekteskap og andre skadelige tradisjoner har preget mange samfunn. Dette arbeides det nå aktivt med å endre.  Kirkens Nødhjelps visjon «Sammen for en mer rettferdig verden» gir god begrunnelse for å gå aktivt inn i et slikt program, og være med og skape endring som kan gi mange et bedre og tryggere liv, forteller biskop Herborg.

KN-medarbeider Kristin Aalborg, styremedlem biskop Herborg Finnset, styreleder Tone Lindheim, generalsekretær Dagfinn Høybråten, markedsføringsleder Vibeke Guldbjerg,  styremedlem Kjetil Fretheim, Informasjonsleder Aksel Kakobsen, leder i Changemaker Marte Hansen Haugen, rådgiver Håvard Østrem, styremedlem Jørn Lemvik.

Lusaka og Mansa

Delegasjonen fra Kirkens Nødhjelp besøkte hovedkontoret i Lusaka og møtte ansatte der, og ansatte i regionhovedstaden Mansa i  Luapula-provinsen nordvest i Zambia.

-Her møtte vi mange av de som nå samarbeider om å skape åpenhet om et stort samfunnsproblem, og trygghet for de som er utsatt for vold.  I dette store prosgrammet har myndighetene : helsevesen, politi og andre rettsinstanser, skolevesen og lokale myndigheter gått sammen med kirker og trossamfunnsledere, de lokale høvdingene, tradisjonelle ekteskapsrådgivere, selvhjelpsgrupper og tillitspersoner i lokalsamfunnene i en stor kampanje over flere år, for å skape et bedre og tryggere samfunn, fortsetter biskopen.

Informasjon om prosjektet i Mansa.

Tiltak

Zambia er et fredelig land , som har vært spart for store katastrofer eller konflikter, men det er også  et land med store forskjeller mellom fattig og rik. Det er dobbelt så stort i areal som Norge, og har 17 mill innbyggere. Mange bor på landsbygda, i tradisjonelle samfunn med mye fattigdom. 

-Det er etablert sentre , One Stop centres, som tar imot ofte for kjønnsbasert vold, gir samtalehjelp, medisinsk hjelp, rådgiving og rettshjelp. Mange frivillige deltar med samtalehjelp og støtte.  Politiet har fått nye fullmakter til selv å ta initiativ for å ta ut etterforskning i voldssaker.  Det er også opprettet sikre steder å bo for de som kan trenge det i forbindelse med rettsaker og andre sårbare situasjoner.

Den lokale kirken

Lokale kirkeledere og menigheter har fått øynene opp for problemene.

-De bruker de mulighetene og ansvaret de har som ledere til å skape åpenhet om vold i nære relasjoner, og si rett ut at dette er synd, og ikke møte det med stillhet.  En av dem sa på møtet vi hadde med dem: "før prøvde vi å løse saker vi aldri skulle håndtert alene. Nå har vi erfart at vi kan samarbeide med og stole på politiet". 

Møte med lokale kirkeledere.

Biskop Herborg forteller at det gjorde dypt inntrykk å møte noen av de som har fått hjelp gjennom programmet. 

-Vi hadde også samtaler direkte med noen av de som nå har fått hjelp med fastlåste og vanskelige situasjoner knyttet til vold og overgrep, høre deres historie og tanken om hva som kunne være veien videre i livet. Samtalene gjorde stort inntrykk.

Forpliktelser

De 12 lokale høvdingene i denne provinsen har alle forpliktet seg på å være med i arbeidet mot kjønnsbasert vold.

-Vi møtte tradisjonelle ekteskapsrådgivere som har sluttet å arrangere ulovlige barneekteskap, som tidligere ikke har vært uvanlig. Tenårings-graviditet er ikke uvanlig. Unge jenter som ble gravide,  måtte tidligere slutte på skolen. For dem har det vært vanskelig eller umulig å komme tilbake og gjøre ferdig grunnskolen. Nå har de fått rett til å komme tilbake og fullføre skolegangen.

Bevisstgjøring

De fikk også møte ungdommer som fotalte om sin hverdag.

-Vi møtte unge elever: gutter og jenter som snakket åpent om hva kjønnsbasert kunne være: stygge meldinger på sosiale medier, trakassering, vold, overgrep.  Bevisst ungdom i ungdomsskolealder eller eldre som hadde fått en ny bevissthet om den enkeltes verdighet. Våken og åpen ungdom, som fortalte oss om sin hverdag og sine drømmer for framtida.

Disse møtene ga håp.

-Det var oppløftende å møte ungdom som var så åpne og støttende overfor hverandre. Det gjorde også stort inntrykk å se hvor mange frivillige som var med i det store programmet, og med hvilken frimodighet de tok tak i saker som det ofte er så vanskelig å snakke høyt om, og som er forbundet med mye skam og stigmatisering.  Likeens var det gledelig å se hvordan staten har  gjort modige grep i lovverket, for  å sikre rettferdighet for den enkelte.

Høvdingaudiens og champions for change

Delegasjonen var også på besøk hos den lokale høvdingen Kalasa Lukangaba.

-En høytidelig og hyggelig audiens hos en tradisjonell leder med stor innflytelse . Denne morgenen fikk vi også møte mange av de frivillige menn og kvinner som nå bærer prosjektet videre i sine lokalsamfunn. De kaller seg Champions for Change, og er de beste agenter for at dette blir en varig endring.  De har fortalt om systematisk og hardt arbeid som gir resultater, og som på sikt vil forandre samfunnet gjennom at synet på enkeltmenneskets verdighet blir et annet, og som kan oppleve at vi også i den store sammenhengen står sammen om en mer rettferdig verden.

Biskop Herborg snakker med høvdingen.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"