Lørdag 24. november stilte 100-150 personer opp i Trondheim sentrum for å markere sin solidaritet med alle som forfølges for sin religiøse tro.
83 % av verdens befolkning lever i land der tros- og livssynsfriheten er sterkt eller meget sterkt begrenset. Årets fakkeltog satte fokus på hvordan noen av de mest sårbare rammes av religiøst motivert diskriminering og overgrep – barna til tros og livssynsminoriteter.
Den pensjonerte biskopen Munib Younan fra Den evangelisk-lutherske kirken i Jordan og Det hellige land (ELCJHL) fortalte om situasjonen for de kristne i Midtøsten.
Biskop Munib Younan fra Den evangelisk-lutherske kirken i Jordan og Det hellige land (ELCJHL) talte under fakkeltoget i Trondheim
Student Eivind Rindal tok i sin appell utgangspunkt i de universelle menneskerettighetene som sier: «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet". Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro. Han fortalte om sitt møte med kristne koptere i Egypt og den situasjonen de lever i. "Gå ut på gatene for å markere at vi står sammen med dem som forfølges for sin tro", sa han.
Eivind Rindal er student, og også styreleder for Kirkelig dialogsenter i Trondheim.
Etter fakkeltoget gjennom Trondheim sentrum var det møte i Misjonskirken, ledet av Aud Agøy. Assisterende generalsekretær i Stefanusalliansen, Hilde S. Vollebæk fortalte om arbeidet for de forfulgte kristne i flere land.
- Å være kirke og å oppleve forfølgelse hører sammen, ifølge Bibelen og kirkehistorien, sa hun. -Vår oppgave er først og fremst å stå sammen med dem i bønn og solidaritet, og gjøre situasjonen kjent.
Salomo, student på NTNU, fortalte om den aktuelle situasjonen i Nigeria der den islamistiske grupperingen Boko Haram driver driver en svært voldelig aksjon mot myndighetene og de kristne. Han har mange venner og bekjente som er blitt drept i det siste. Det forunderlige er at kirken i Nigeria vokser under disse forholdene.
Møtet i Misjonskirken var også preget av bønn for situasjonen for de forfulgte kristne.
Organisasjonene Åpne Dører og Stefanusalliansen arrangerte fakkeltoget sammen med Nidaros bispedømme.