Nidaros bispedømme har i flere år hatt et godt partnerskap med Vestre synode i Mekane Jesus-kirka i Etiopia. Denne kirka er en av de største lutherske kirker i verden og det var med glede og forventning at vi mottok invitasjon til å være representert ved en økumenisk konferanse som Vestre synode ville arrangere 11-13. november. I invitasjonen til konferansen skriver synoden at Vestre synode er fødestedet for Mekane Jesus-kirka, siden de første evangeliske misjonærene (svenske og tyske) satte evangeliets såkorn i jorda i Bodji og Nedjo. Dette har nå båret frukt over hele Etiopia.
Senere har også norske misjonsselskaper, som Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband og Frikirken bidratt i samarbeid med kirka, som ble selvstendig i 1959.
På denne konferansen ønsket man både å minnes de utenlandske og etiopiske pionerene og drøfte hvordan vi i vår tid kan bære arven videre. Det var en stor ære og utrolig interessant og lærerikt for meg, Øystein Flø, å få representere Nidaros biskop på denne konferansen og etterpå få reise rundt i området sammen med Hans Birger Nergaard og få et innblikk i det arbeidet som han har bidratt i som misjonær og få et levende møte med kirkas arbeid.
På konferansen var det gripende å høre om den kjærlighet og utholdenhet som drev de første pionerene til å følge Guds kall, men det var også gripende å høre om den kjærlighet og trofasthet som bar kirka gjennom kommunisttida i Etiopia (1974-87). Mange prester og kirkeledere satt årevis i fengsel og ble utsatt for grov tortur.
Den største av dem var Gudina Tumsa, som ble bortført og drept i 1979. Det som berget kirka i denne tida var mødrene og bestemødrene som samlet seg i hemmelighet til bønn og forbønn. Det var dette som la grunnlaget for den fantastiske kirkeveksten som kirka har opplevd i tida etter kommunistregimets fall.
På bildet fra konferansen står jeg sammen med Yonas Yigezu som er direktør for avdelingen for misjon og teologi i den sentrale kirkerådet i Addis Abeba og Ephrem Fikuru som er synodepresident i Vestre synode og som var initiativtaker til konferansen.
På det andre bildet ser vi Hans Birger Nergard sammen med presten Danbaba i Karsa. Hans Birger karakteriserte han som en Hans Nilsen Hauge i Etiopia, men da ikke i betydningen av en lekpredikant, siden han er prest, men som en som, i tillegg til forkynnelsen, også skaper næringsutvikling og virksomhet. I området rundt kirka og prestekontoret har han en prestegård og planteskole der bøndene i området kan lære nye dyrkingsmetoder og få nye kulturvekster, så en sammenligning med 1700-tallet norske potetprester kunne vel være like nærliggende. På bildet står de ved et eksemplar av den typen esel-vogner som Hans Birger i sin misjonærtid arbeidet mye med å utbre. Så at Kes Danbaba er en mann etter Hans Birgers hjerte, er ikke vanskelig å forstå.
Prost Øystein Flø